
Raportul Special
realizat de specialisti
ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!
Este vorba despre 2 sisteme informatice reglementate de Legea nr. 139/2022, respectiv OUG nr. 41/2022, care permit monitorizarea si verificarea in timp real atat a tranzactiilor realizate de companii (B2B si B2G), cat si a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Evident, implementarea acestor 2 sisteme atrage niste obligatii foarte stricte pentru dvs. Practic trebuie sa va resetati modul de lucru, deoarece relatia dintre firma dvs. si ANAF devine acum una digitala, fara hartii si dosare cu sina.
Stiti exact ce obligatii noi aveti? Care sunt erorile pe care le puteti comite?
Sunt intrebari vitale, pentru ca abaterile se sanctioneaza cu amenzi drastice, de la 20.000 la 100.000 de lei! Suplimentar ANAF poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate (in cazul transporturilor rutiere de bunuri), iar in unele cazuri faptele sunt considerate infractiuni!
Ce aveti de facut pentru a respecta legea?
Raspunsuri exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual – e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania.
DA, doresc sa aflu totul despre noile sisteme e-Factura si e-Transport! Click AICI>>
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ce obligatii aduc sistemele e-Factura si e-Transport?
1. e-Factura
Legea nr. 139/2022, publicata in M.Of. nr. 490 din 17 mai 2022, instituie obligativitatea practicarii sistemului e-factura in relatia B2G, incepand cu 1 iulie 2022. Practic, societatile care factureaza servicii catre autoritati publice, sunt obligate sa foloseasca e-factura.
Facturarea electronica este operationala doar pentru firmele care comercializeaza produse considerate de risc: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, incaltaminte, nisip, pietris si cladiri noi. Aceasta lista a produselor cu risc fiscal va fi reevaluata periodic. Dar, incepand cu 1 ianuarie 2023, e foarte probabil ca sistemul sa devina obligatoriu pentru toate firmele si toate tranzactiile.
2. e-Transport
Potrivit OUG nr. 41/2022, se instituie sistemul RO e-Transport prin care ANAF va monitoriza transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Sistemul devine obligatoriu de la 1 iulie 2022 (pentru unele produse) si presupune implementarea unor softuri necesare indeplinirii obligatiilor de declarare in sistem.
In sistemul e-Transport trebuie inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.
Apare, ca noutate, notiunea de Cod UIT – codul unic generat de sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Detalii complete gasiti in lucrarea e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania
DA, doresc sa aflu totul despre noile sisteme e-Factura si e-Transport! Click AICI>>
Ce urmareste Statul prin introducerea sistemelor e-Factura si e-Transport
1.Reducerea fenomenelor de frauda si evaziune fiscala;
2.Dezvoltarea mecanismului de verificare documentara (desk – audit – control ANAF – Antifrauda de la distanta) pentru actiunile de conformare si prevenire.
Sa nu uitam ca Statul are de recuperat sume mari la bugetul de stat, urmare a efectelor crizei economice generate de pandemie, iar prin aceste sisteme se va eficientiza colectarea impozitelor si taxelor si se vor preveni fraudele.
Exemplu concret in care functioneaza sistemul:
Un tir incarcat cu fructe sau imbracaminte este oprit in vama pentru verificari. Avand acces la sistemul e-Factura, vamesii constata ca NU are factura intocmita corect, poate nu este declarata toata marfa. Inainte, procedura presupunea sa fie chemati cei de la ANAF, sa vina si sa constate neregulile, doar ca pana atunci firma facea rost de o factura corecta si problema disparea. Acum insa nu se mai poate repara nimic ulterior, pentru ca data la care a fost inregistrata factura apare in sistem.
Ce informatii valoroase va ofera lucrarea expertului Ionut Jinga?
Cuprinsul lucrarii:
I. Conceptul de factura electronica
II. Facturarea electronica in relatia B2B
III. Cum functioneaza concret sistemul e-Factura in relatia B2B si prevederi speciale pentru relatia B2G
IV. Sistemul e-Factura pentru nerezidenti
V. Previziuni privind sistemul facturii electronice
VI. Arhivarea electronica a facturilor. Aspecte de procedura fiscala
VII. Sistemul facturii electronice, obligatoriu in relatia B2G
VIII. Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat
IX. Cine declara in sistemul Ro e-Transport
X. Sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor specifice sistemului Ro e-Transport
XI. Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii
DA, doresc sa aflu totul despre noile sisteme e-Factura si e-Transport! Click AICI>>
Autor: Ionut Jinga
Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii
Specialist in Contabilitate financiara si de gestiune
Specialist in probleme de procedura fiscala
Expert contabil
Absovent al ASE Bucuresti, absolvent al Masterului Management in administratie
Experienta:
15 ani in finante publice ocupand diverse functii de conducere de la sef serviciu pana la sef administratie
peste 5 ani in contabilitate de gestiune si financiara ocupand functia de contabil sef
1 an in audit intern
De retinut!
Facturarea electronica a inceput, iata, sa fie implementata in cazul tranzactiilor unde exista un grad redus de fiscalizare a veniturilor, dar este cert ca sistemul va fi aplicat foarte curand pentru toate tipurile de tranzactii.
Asigurati-va ca stapaniti la perfectie procedurile de lucru si ca nu veti fi luat prin surprindere atunci cand ele vor deveni obligatorii pentru absolut toate firmele.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Facturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FACTURACe conditii trebuie sa indeplineasca o factura pentru a fi considerata factura electronicaRegulile E-FACTURA, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023E-FACTURA in 2024: Ce sanctiuni se aplica pentru facturile emise, dar si pentru cele primiteSpeta utila: Cum poate fi completat campul pentru descrierea operatiei in E-FACTURA daca spatiul alocat a fost depasitUltimele articole
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-FACTURA in B2C de la 1 iulie 2025E-FACTURA. Facturile cu valoare zero trebuie sau nu transmise in sistem?Sistemul e-TVA. 3 lucruri importante pe care sa le aiba in vedere firmele din 2025E-TVA si dublarea Z-ului in casele de marcat. Cum sa raspundeti la Notificarea de conformareOfertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITArticole similare
E-TRANSPORT: A fost publicata LISTA bunurilor cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in mod obligatoriu in sistemAplicatia E-TRANSPORT este disponibila online! Pana pe 31 august 2024 NU se aplica sanctiuniReminder! Decontul precompletat RO e-TVA se utilizeaza incepand cu data de 1 august 2024RO E-TRANSPORT: Cine are obligatia declararii in sistem de la 1 iulie 2022 (OUG 41/2022)Ce trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileUltimele articole
GHID E-TRANSPORT 2025: Termene, Obligatii si SanctiuniSistemul e-TVA. 3 lucruri importante pe care sa le aiba in vedere firmele din 2025E-TRANSPORT in 2025: Codul UIT este obligatoriu la livrari intracomunitare. Exemplu practicCodul UIT pentru persoane fizice: Ce trebuie sa stie firmele de curierat?Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITArticole similare
Utilizarea caselor de marcat electronice fiscale: obligatiile utilizatorilor AMEFActualizare cod CAEN rev 3. Anumiti contribuabili NU au obligatii suplimentare fata de ANAFNoi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025Reminder ANAF: Marti, 30 mai 2023, termen limita pentru depunerea Formularului 394Ce obligatii au contribuabilii care detin case de marcat electronice conectate la ANAF?Sfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025
SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025
Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA