Raportul Special
realizat de specialisti
ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!
Este vorba despre 2 sisteme informatice reglementate de Legea nr. 139/2022, respectiv OUG nr. 41/2022, care permit monitorizarea si verificarea in timp real atat a tranzactiilor realizate de companii (B2B si B2G), cat si a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Evident, implementarea acestor 2 sisteme atrage niste obligatii foarte stricte pentru dvs. Practic trebuie sa va resetati modul de lucru, deoarece relatia dintre firma dvs. si ANAF devine acum una digitala, fara hartii si dosare cu sina.
Stiti exact ce obligatii noi aveti? Care sunt erorile pe care le puteti comite?
Sunt intrebari vitale, pentru ca abaterile se sanctioneaza cu amenzi drastice, de la 20.000 la 100.000 de lei! Suplimentar ANAF poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate (in cazul transporturilor rutiere de bunuri), iar in unele cazuri faptele sunt considerate infractiuni!
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
1. e-Factura
Legea nr. 139/2022 instituie obligativitatea practicarii sistemului e-Factura in relatia B2G, incepand cu 1 iulie 2022. Practic, societatile care factureaza servicii catre autoritati publice, sunt obligate sa foloseasca e-factura.
Facturarea electronica este operationala doar pentru firmele care comercializeaza produse considerate de risc: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, incaltaminte, nisip, pietris si cladiri noi. Aceasta lista a produselor cu risc fiscal va fi reevaluata periodic. Dar, incepand cu 1 ianuarie 2023, e foarte probabil ca sistemul sa devina obligatoriu pentru toate firmele si toate tranzactiile.
NOU!
Sistemul RO e-Factura ar putea fi obligatoriu din anul 2024 pentru toate produsele comercializate, nu numai pentru cele cu risc fiscal ridicat!
Potrivit Deciziei 2053/1553 a Consiliului UE, din data de 25 iulie 2023, Romania va putea trece de la 1 ianuarie 2024 la obligativitatea generalizata de folosire a sistemului e-Factura in relatia B2B.
Acest lucru va permite, de exemplu, ca participantii la „fraudele carusel” sa fie vizibili pentru administratia fiscala inca de la inceput. In prezent, participantii la fraudele carusel sunt greu de identificat, deoarece nu depun declaratii privind TVA si/sau alte declaratii.
2. e-Transport
Potrivit OUG nr. 41/2022, se instituie sistemul RO e-Transport prin care ANAF va monitoriza transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Sistemul a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022 (pentru unele produse) si presupune implementarea unor softuri necesare indeplinirii obligatiilor de declarare in sistem.
In sistemul e-Transport trebuie inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.
Apare, ca noutate, notiunea de Cod UIT – codul unic generat de sistemul RO e-Transport prin intermediul caruia se identifica bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Nota: continutul lucrarii E-FACTURA. E-TRANSPORT - Noutati de ultima ora. este actualizat la zi si va furnizeaza intreaga procedura de care aveti nevoie pentru implementarea e-Factura si e-Transport!
Au fost luate in calcul prevederile tuturor actelor normative din ultima perioada care au modificat ordonanta de baza (OUG nr. 41/2022) sau care au adus precizari privind modul concret de aplicare a acestei ordonante.
Ne referim aici la:
1. OUG nr. 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art. 18 din OUG nr. 41/2022;
2. OUG nr. 132/2022 care aduce modificari/completari in ceea ce priveste sistemul RO e-Transport:
3. Ordinul ANAF nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport;
4. Ordinul ANAF nr. 2.545/6.316/2022 care a instituit o noua procedura de utilizare si functionare a Sistemului RO e-Transport.
5. Legea nr. 233/2023
Prin Legea nr. 233/2023, in categoria celor obligati sa prezinte codul UIT pe timpul transportului a fost introdus si operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri cu risc fiscal ridicat, in nume propriu. Pana la aparitia legii, obligatia aceasta ii revenea doar operatorului de transport rutier.
Foarte important!
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Foarte important!
In lucrarea sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF.
Comandati chiar acum lucrarea (pe stick) E-FACTURA. E-TRANSPORT - Noutati de ultima ora.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor in perioada 25 martie-5 aprilie 2024E-FACTURA: Cine NU are obligatia utilizarii sistemului in perioada 1.07.2024-30.06.2025Cum se completeaza formularul 084 necesar inscrierii in registrul E-FACTURAE-FACTURA: O societate poate emite facturi direct in sistem?Legislatia E-FACTURA, neclara: Facturi dublate si amenzi nelimitate, doar cateva dintre aspectele asupra carora CCF vrea lamuririUltimele articole
Factura proforma in contextul E-FACTURA. Mai poate fi utilizata sau nu?Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025E-FACTURA si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaFacturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FACTURAE-FACTURA, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmeleArticole similare
Legislatia e-Factura, neclara: Facturi dublate si amenzi nelimitate, doar cateva dintre aspectele asupra carora CCF vrea lamuririRO E-TRANSPORT: NU vor fi monitorizate prin sistem vehiculele care au o masa mai mica de 2,5 tone, conform Ordinului 2545/2022E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?E-TRANSPORT in 2024: Transportatorii vor face raportarile in sistem?Sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor RO E-TRANSPORTUltimele articole
Noutati E-TRANSPORT pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabiliiE-Factura si E-TRANSPORT in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaE-TRANSPORT: Pentru operatorii economici autorizati, sanctiunile se amana pana la 1 ianuarie 2025RO E-TRANSPORT: 3 modificari importante introduse prin OUG 129/202412+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaSfaturi de la experti
Marfa importata neconforma. Retur
Intrebare: Firma noastra returneaza un lot de marfa achizitionata in anul 2024 de la un furnizor din Serbia. Furnizorul accepta returnarea acestor produse, dar doreste sa emita o nota de credit pentru contravaloarea produselor. Firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Un avocat incaseaza in contul bancar o despagubire pentru un client in suma de 400.000 lei. El isi va opri onorariul de 40.000 lei si va vira persoanei fizice diferenta de 360.000 lei. Daca avocatul, datorita incasarii sumei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA