E-Factura: Cine NU are obligatia utilizarii sistemului in perioada 1.07.2024-30.06.2025
In cazul unei cooperative cu profil de productie si comercializare produse agricole, prin achizitia de la membrii a produselor proprii in baza certificatului de producator detinut de fiecare in parte s-a ridicat problema nedeductibilitatii cheltuielilor cu produsele achizitionate in scopul revanzarii datorita lipsei e-Facturii.
Avand in vedere intrarea in vigoare a obligatiei emiterii e-Facturii si nedeductibilitatea cheltuielilor in cazul inexistentei unei e-Facturi, certificatele de producator pentru achizitionarea produselor agricole raman valabile?
In acest context, exista obligatia legala a cumparatorului de a emite autofactura in situatia in care un producator agricol emite certificatul de producator, pentru a inregistra marfa in contabilitate?"
Obligatie utilizare E-Factura - raspunsul specialistului:
In cazul cooperativei cu profil de productie si comercializare a produselor agricole, care achizitioneaza produse de la membrii sai detinatori de certificate de producator, situatia privind deducerea cheltuielilor si utilizarea certificatelor de producator in contextul e-Facturii este urmatoarea:
- Certificatele de producator raman valabile pentru agricultorii care aplica regimul special pentru agricultori, conform Art. 315 indice 1 din Legea nr. 227/2015. Conform Art. 10 indice 7 din Ordonanta de Urgenta nr. 120/2021, acesti agricultori nu sunt obligati sa utilizeze sistemul national RO e-Factura pentru perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025.
- Cooperativa, in calitate de cumparator, nu are obligatia legala de a emite autofactura in situatia in care un producator agricol emite certificatul de producator pentru tranzactiile efectuate. Cheltuielile cu produsele achizitionate in scopul revanzarii pot fi inregistrate in contabilitate pe baza certificatului de producator fara necesitatea unei e-Facturi sau a unei autofacturi, pana la data de 30 iunie 2025.
Aceasta interpretare se bazeaza pe faptul ca, pana la data mentionata, agricultorii care aplica regimul special nu sunt obligati sa se conformeze cerintelor sistemului RO e-Factura.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Temei legal
Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
Art. 10 indice 1
(1) In perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), pot transmite facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1), au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
(4) Furnizorii prevazuti la alin. (1) si (2) sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 10 indice 7
(1) Agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315 indice 1 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia utilizarii sistemului national RO e-Factura pentru facturile emise in perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) pot opta pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura. In situatia in care opteaza pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, aceste persoane sunt obligate sa fie inregistrate in Registrul RO e-Factura optional.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) care au optat pentru utilizarea sistemului national RO e-Factura sunt inscrise in Registrul RO e-Factura optional incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
(4) Persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 iulie 2025, in cazul in care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului national RO e-Factura. Persoanele prevazute la alin. (1) care incep sa desfasoare activitati economice dupa data de 30 iunie 2025 au obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu inainte de a incepe desfasurarea activitatilor economice si sunt inscrise in registru in termen de 3
zile lucratoare de la data solicitarii.
(5) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, care livreaza bunuri/presteaza servicii catre persoanele prevazute la alin. (1) nu au obligatia transmiterii facturilor emise catre acestea prin sistemul national RO e-Factura, cu exceptia situatiei in care beneficiarii sunt inscrisi in Registrul RO e-Factura optional sau, incepand cu data de 1 iulie 2025, in Registrul RO e-Factura obligatoriu.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator persoana juridica, in baza unui contract de productie incheiat intre cei doi. Producatorul se obliga sa pregateasca suprafata, sa insamanteze semintele primite, sa intretina corespunzator cultura, sa recolteze cultura cu utilajul pus la dispozitie de catre beneficiar si, cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Raportare ONPCSB
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face aceste inregistrari? Exista obligatia de inregistrare pentru toate societatile de contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intermedierea donatiilor printr-o companie. Legalitate, contracte si aspecte contabile
Intrebare: Detin un site de vanzare produse si doresc sa promovez o campanie pentru o asociatie neguvernamentala. In cadrul acestei campanii, clientii au posibilitatea de a dona o suma de bani atunci cand achizitioneaza un produs. Suma donata va fi transferata in contul meu bancar, urmand ca, la o data prestabilita, sa transfer acesti bani catre asociatia neguvernamentala. 1. Ce tip de contract trebuie sa inchei cu asociatia neguvernamentala? 2. Este necesar sa inchei vreun document cu clientul care face...
vezi AICI raspunsul specialistilor << II. Vanzare la targ
Intrebare: O intreprindere individuala, cu domeniu de activitate 1071 ?Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie? si neplatitoare de TVA, doreste sa vanda produsele proprii in cadrul unui targ din Budapesta. Toata materia prima pentru fabricarea produselor ce sunt vandute in Ungaria va fi achizitionata de pe teritoriul Romaniei si produsele vor fi preparate la targ (langos, kurtos etc.). La inscrierea la targ se solicita cod valid pe UE, presupunem ca este vorba de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila marfa vanduta in sistem de franciza
Intrebare: Firma, pe langa activitatea proprie, are o colaborare in sistem franciza in care raspunde de gestionarea unui magazin primit spre administrare (angajatii sunt ai nostri). Marfa din magazin nu apartine firmei noastre; toate documentele, avizele, facturile si achitarea lor sunt pe numele partenerului. Marfa lipsa sau deteriorata (magazinul este in sistem de semiautoservire) o scanam ca si vanzare normala cu bon fiscal pe casa de marcat (fiscalizata pe numele partenerului) si achitata de noi. Este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<