Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzile pentru e-TVA, PROROGATE pana pe 30 iunie 2025

19-Nov-2024
493
Amenzile pentru e-TVA, PROROGATE pana pe 30 iunie 2025

In cadrul unei noi intalniri a Comitetului national pentru Decontul precompletat RO e-TVA, organizata la Ministerul Finantelor, a fost propusa amanarea aplicarii amenzilor pentru e-TVA pana pe 30 iunie 2025. De asemenea, transmiterea CNP-ului ar putea sa fie strict optionala pentru relatiile comerciale dintre companie si consumator (B2C).

Amenzile pentru e-TVA, PROROGATE pana la 30 iunie 2025

In cadrul intalnirii amintite mai sus, Ministerul Finantelor a prezentat situatia deconturilor precompletate transmise pentru luna septembrie si a principalelor erori identificate, bazat pe feed-back-ul contribuabililor pentru decontul precompletat transmis pentru luna August. Astfel, a fost luata in calcul propunerea amanarii aplicarii amenzilor pana pe 30 iunie 2025.

De asemenea, discutiile au abordat si alte instrumente ce tin de digitalizarea administratiei fiscale, fiind prezentate noile imbunatatiri aduse sistemelor digitale e-Factura, e-Transport si e-Tva, venite ca raspuns la solicitarile primite din partea companiilor.

In urma discutiilor, s-au trasat urmatoarele concluzii, asa cum sunt prezentate pe pagina oficiala de Facebook a institutiei:

  • MF va propune prorogarea termenului de aplicare a sanctiunilor pana la 30.06.2025;
  • MF va propune modificarile legislative pentru ca transmiterea CNP-ului sa fie strict optionala pentru relatiile comerciale dintre companie si consumator (B2C), pentru a facilita respectarea obligativitatatii utilizarii e-factura in regim b2c;
  • Vor fi adoptate o serie de masuri care sa conduca la cresterea preciziei datelor, precum si la evitarea transmiterii repetitive de notificari de conformare RO e-TVA in cazul in care diferentele semnificative sunt cauzate de o acuratete insuficienta a datelor din decontul precompletat.
  • MF va publica un ghid cu tipurile de facturi utilizate in sistemul national de facturare electronica RO e-Factura. In plus, ghidul va oferi detalii despre codurile de TVA si regulile aplicabile facturilor in format electronic, pentru a preintampina eventuale erori in depunerea facturilor.


“Datele generate de sistemul e-TVA pentru luna septembrie 2024 arata ca, dintr-un total de peste 360.000 deconturi analizate, pentru ca nu au fost luati in calcul contribuabilii cu TVA la incasare, doar pentru 5,9% s-au inregistrat diferente semnificative.

Pentru a asigura o implementare eficienta a sistemului, MF va elabora pentru viitoarele intalniri cu mediul de afaceri, o prezentare a principalelor tipuri de erori, precum si elaborarea unui ghid de coduri, pentru utilizarea corecta a acestora.

De asemenea, dorim sa avem intalniri cu dezvoltatorii de softuri contabile, cu scopul de a dezvolta solutii tehnice, adaptate nevoilor lor. Multumim reprezentantilor mediului de afaceri pentru acest dialog constant”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

La intrevedere au participat reprezentanti ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Camerei Consultantilor Fiscali, Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Patronatului Antreprenorilor Contabili din Romania, Confederatiei Patronale Concordia, Asociatiei Berarii Romaniei, Consiliului Investitorilor Straini, Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Romanian Business Leaders, ai Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania), ai Camerei Franceze de Comert, Industrie si Agricultura in Romania si ai Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.


Sursa: Facebook

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016