Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top reclamatii catre Comisia de hartii. Ce ii doare cel mai tare pe contribuabilii romani?

08-Mar-2016
2747

Potrivit unei analize recent, catre Comisia de hartii au fost trimise mai multe cereri si propuneri pe aceeasi tema, fapt care a permis crearea unui top al celor mai mari nemultumiri cand vine vorba de relatia contribuabil-autoritati fiscale sau de probleme sistemului administrativ din aria fiscala.

Dificultatile pe care le-a creat si continua sa le creeze Declaratia 394 sau modificarile recente aduse formularului 088 au fost unele dintre aspectele care au stat la baza celor mai multe propuneri si reclamatii transmise prin intermediul platformei Maisimplu.gov.ro.

Pe primul loc in top cererilor de modificare se situeaza insa Declaratia 088, potrivit Profit.ro.

"Conform raportului preliminar redactat de membrii comisiei, "celebrul" deja formular 088 de inregistrare in scopuri de TVA este problema reclamata de cei mai multi oameni de afaceri, acestia acuzand punctajul secret si discretionar folosit la evaluarea unei firme, cu incalcarea jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si cu probleme reale in practica. Solicitarea mediului de afaceri este ca aceasta declaratie sa fie eliminata".

Pe locul al doilea se afla Declaratia 394, "prin care platitorii de TVA trebuie sa declare toate operatiunile efectuate, este prezentat ca avand dificultati reale de implementare si fiind dificil de corelat si de realizat in mod corect". Printre cererile principale se numara eliminarea campului in care e obligatorie inscrierea CNP-ului.

Pe locul trei in topul problemelor amintite de cei care au utilizat platforma Comisiei de taiat hartii se numara si cea enuntata de persoanele fizice autorizate (PFA-uri). Acestea "ridica problema chitantei care atesta plata contributie de sanatate, mai exact faptul ca, dupa efectuarea platii, chitanta trebuie dusa la Casa de Asigurari de Sanatate, cand, mult mai usor, ar putea fi transmisa direct de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) de la ghiseu. Din acest motiv, PFA-urile solicita transmiterea de catre ANAF a chitantei catre CNAS in mod automat".

Pe locul patru retinem:

"Declaratia 392b privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate de PFA este pe locul 4 in topul reclamatiilor primite de Guvern din partea mediului de afaceri, fiind considerata inutila pentru PFA care nu incaseaza TVA inregistrat la impozit fix, forfetar. Solicitarea PFA pentru rezolvarea problemei este clara: eliminarea formularului", informeaza Profit.ro.

Pe locul cinci in acest top se regaseste procedura de infiintare a unei firme, in continuare una greoaie si care necesita timp si cheltuieli din partea cetatenilor. Se solicita diminuarea birocratiei in aceasta privinta si simplificarea procedurii, inclusiv prin trecerea sistemelor in mediul online.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Top reclamatii catre Comisia de hartii. Ce ii doare cel mai tare pe contribuabilii romani?":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016