E-TVA: Amenzile care ar putea ajunge pana la 10.000 lei NU se aplica pana in ianuarie 2025
In contextul modificarilor aduse de OUG nr. 70/2024, guvernul a decis amanarea aplicarii amenzilor pentru incalcarea obligatiei de a raspunde la notificarile de conformare RO e-TVA pana in ianuarie 2025. Decizia a fost luata in cadrul unui efort mai amplu de a implementa un sistem de guvernanta fiscala eficient si de a valorifica datele si informatiile fiscale intr-un mod mai structurat.
Ce presupune aceasta modificare? Potrivit noilor reglementari, netransmiterea sau netransmiterea in termen a raspunsului la notificarea de conformare e-TVA
se va sanctiona cu amenzi considerabile, diferentiate in functie de categoria contribuabilului:
Contribuabili mari:
amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Contribuabili mijlocii:
amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei. Celelalte persoane juridice si persoane fizice: amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Totusi, aceste sanctiuni vor fi aplicabile doar incepand cu ianuarie 2025. In plus, la prima abatere nu se va aplica direct o amenda, ci se vor respecta dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017, oferind contravenientului oportunitatea de a-si corecta neregulile printr-un plan de remediere.
Legea prevenirii si aplicarea acesteia Legea prevenirii nr. 270/2017 prevede la art. 3) ca in cazul unei abateri pentru prima data, contravenientului i se ofera un termen de remediere in care poate corecta neregulile fara a fi sanctionat imediat cu amenda. Acest mecanism de prevenire subliniaza rolul educativ si de indrumare al autoritatilor fiscale, oferind contribuabililor indicatiile si orientarile necesare pentru conformare viitoare.
Procedura notificarii si raspunsului Conform OUG nr. 70/2024, in cazul identificarii unor diferente semnificative intre valorile precompletate in decontul RO e-TVAsi cele completate de persoana impozabila, ANAF va notifica contribuabilul prin mijloace electronice. Diferentele semnificative sunt definite ca acele valori care depasesc un prag de semnificatie de minimum 20% si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei.
Contribuabilii au obligatia de a transmite raspunsul la aceasta notificare in termen de 20 de zile de la primirea acesteia. In cazul in care aceasta obligatie nu este indeplinita, se vor aplica amenzile mentionate anterior, dar numai dupa data de 1 ianuarie 2025 si dupa oferirea oportunitatii de remediere conform Legii prevenirii.
Implicatii si beneficii Amanarea aplicarii amenzilor si integrarea mecanismului prevenirii ofera contribuabililor timp suplimentar pentru a se familiariza cu noile cerinte si proceduri fiscale. De asemenea, acest interval permite ANAF sa dezvolte si sa optimizeze sistemele electronice necesare pentru implementarea eficienta a notificarilor de conformare.
In concluzie, modificarile aduse de OUG nr. 70/2024 reflecta o abordare echilibrata, care combina necesitatea de a asigura conformitatea fiscala cu importanta educarii si sprijinirii contribuabililor in procesul de adaptare la noile reglementari. Astfel, guvernul isi propune sa creeze un mediu fiscal predictibil si transparent, in beneficiul tuturor partilor implicate
. Raspuns oferit de Profeanu Laura, specialist al site-ului
PortalCodulFiscal.ro. Dati click
AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va avea aceasta livrare in situatia in care firma vanzatoare sa nu fie obligata la ajustare TVA. Daca firma se afla in procedura falimentului va trebui sa impoziteze rezervele din reevaluarea prezentei cladiri?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate bursa privata
Intrebare: Societatea acorda bursa privata pentru copiii unui fost angajat, care a decedat la inceputul acestui an. Am considerat suma de 1.500 lei deductibila, inclusa in plafonul de 5% cheltuieli sociale. Ceea ce depaseste, am considerat cheltuiala nedeductibila. Este corecta abordarea sau trebuie tratat diferit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aplicare regim marja vanzare autoturism
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate constructii a achizitionat in 2022 un autoturism de la o societate care aplica regimul special de TVA pentru bunuri second hand (regimul marjei). In 2024 se doreste vanzarea acestui autoturism, se factureaza/colecteaza TVA de 19%? Poate aplica regimul marjei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Administrator societate fara CIM sau contract de administrare
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit,al carei administrator a fost salariat pana in 30.09.2024. Avand multe lucrari pe teren, a beneficiat, alaturi de salariati de diurna legala de 50 lei/zi. Intrebarea este: incepand cu 01.10.2024, pe baza delegatiei de deplasare, poate incasa in continuare diurna legala, daca nu are incheiat contract de mandat de administrator remunerat? Va rog un temei legal,daca se poate, in ce conditii are dreptul la decontarea diurnei si daca valoarea este deductibila...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<