Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decont precompletat e-TVA: Care sunt obligatiile persoanelor impozabile?

21-Aug-2024
1717
Decont precompletat e-TVA: Care sunt obligatiile persoanelor impozabile?

In contextul digitalizarii si modernizarii administratiei fiscale, Romania introduce un nou mecanism denumit „Decontul precompletat RO e-TVA”.

Aceasta initiativa, reglementata prin mai multe acte normative recente, vizeaza simplificarea si eficientizarea procesului de raportare a TVA pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

In acest material, vom vedea care obligatiile persoanele impozabile in acest context.

Implementarea si transmiterea decontului

Decontul precompletat RO e-TVA va fi implementat incepand cu 1 august 2024 pentru operatiunile realizate de la 1 iulie 2024.

Termenele de transmitere a decontului precompletat de catre ANAF

Acesta va fi transmis contribuabililor pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. In caz de nefunctionare tehnica a sistemului informatic, termenul se prelungeste corespunzator, iar ANAF va publica un anunt oficial pe portalul sau.

Decontul precompletat nu constituie titlu de creanta, ci serveste ca un ghid pentru contribuabili, care trebuie sa verifice si sa confirme acuratetea datelor precompletate.

Care sunt obligatiile persoanelor impozabile in ceea ce priveste Decontul precompletat?

Pentru gestionarea si operationalizarea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au urmatoarele obligatii:

a) sa verifice datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA transmis prin mijloace electronice;

b) sa raspunda la «Notificarea de conformare RO e-TVA» conform prevederilor art. 5 alin. (8) din OUG 70/2024;

c) sa sesizeze orice erori tehnice care rezulta din implementarea decontului precompletat RO e-TVA.

Persoanele impozabile pot participa la webinarii, seminare, sesiuni de pregatire necesare pentru gestionarea si implementarea decontului precompletat RO e-TVA organizate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

 Identificarea diferentelor

ANAF va valorifica datele prin compararea decontului precompletat cu decontul depus de contribuabil. Aceasta procedura este menita sa identifice diferentele si sa contribuie la prevenirea evaziunii fiscale.

Modulul de valorificare a datelor si informatiilor RO e-TVA va face parte din sistemul informatic national RO e-TVA si va sprijini conformarea voluntara a contribuabililor.

In cazul identificarii diferentelor semnificative, ANAF va notifica contribuabilul. Diferente semnificative sunt considerate cele care depasesc 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei.

Notificarile de conformare se transmit pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. 

Contribuabilii au obligatia de a raspunde in termen de 20 de zile de la primirea notificarii.

ANAF va analiza raspunsurile contribuabililor si va dispune masurile legale necesare in conformitate cu competentele sale.

Notificarile de conformare nu vor fi luate in considerare pentru stabilirea indicatorilor de risc fiscal pana la 1 ianuarie 2025, permitand astfel o perioada de ajustare pentru contribuabili.

Notificarea de conformare RO e-TVA

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii.

 Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.

«Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:

a) in situatia unor erori materiale;

b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;

c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.

Material oferit de Vera Constantin, specialist in cadrul portalcodulfiscal.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016