Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative si de plata privind CASS

20-Feb-2020
5699

Care sunt obligatiile declarative si de plata privind CASS, in cazul unei persoane fizice autorizate, si in ce situatii trebuie completata Declaratia Unica? Raspunsul la aceste intrebari il veti gasi in cele ce urmeaza, plecand de la urmatoarea situatie:

Un PFA care isi incepe activitatea pe data de 15.11.2019 realizeaza venit net de 13.000 lei pentru perioada 15.11.2019-31.12.2019. Contributia de sanatate o datoreaza pentru perioada de activitate: 2.080 lei x 2 luni x 10% = 416 lei sau 2.080 lei x 12 luni x 10% - 2.496 lei, avand in vedere recalcularea venitului net la un an intreg?

Expertul contabil Dani Cucu arata ca, potrivit art. 174 alin. (10) din Codul fiscal, se instituie obligatia pentru persoanele care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h) din Codul fiscal, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sa depuna Declaratia unica (referitoare la CASS estimata) prevazuta la art. 120 din Codul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Se poate asadar intelege ca si PFA care indeplinesc conditiile prevazute de art. 174 alin. (10) cu privire la plafonul de venit si care incepe sa desfasoare activitate in cursul anului 2019 realizand venituri din activitati independente cuprinse in enumerarea art. 155 lit. b) – h) din Codul fiscal, urmeaza sa depuna Declaratia unica referitoare la estimarea veniturilor in termenul de 30 de zile de la producerea acestui eveniment. Pe cale de consecinta, plafonul trebuie recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, respectiv 24.960 lei: 12 luni x 2 luni = 4.160 lei (unde 24.960 lei reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la depunerii Declaratiei unice).

Normele metodologice de aplicare vin sa clarificare situatia inceperii unei activitati in timpul anului. In acest sens, pct. 16 alin. (4) din Normele metodologice precizeaza ca persoanele fizice care, in cursul anului, incep o activitate independenta sau incep sa realizeze venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 170 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Din interpretarea textului se poate observa ca procedura de recalculare corespunzatoare numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal reglementata de art. 174 alin. (10) din Codul fiscal se aplica la momentul estimarii venitului net anual cumulat prin completarea Declaratiei unice aferente veniturilor estimate.

De asemenea, potrivit art. 174 alin. (14) din Codul fiscal, in situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul determinat conform art. 174 alin. (13) lit. a) corespunzator lunilor de activitate, nu se datoreaza CASS.


Astfel in termenul de 30 de zile de la inceperea activitatii, PFA trebuia sa depuna Declaratia unica pentru sectiunea dedicata CASS estimata in situatia in care persoana estima ca va realiza un venit net anual cel putin egal cu plafonul recalculat de 4.160 lei, datorand, in aceasta ipoteza, CASS pentru anul 2019 in suma de 4.160 lei x 10% = 416 lei.

In ceea ce priveste completarea Declaratiei unice pentru definitivarea CASS pentru anul 2019, respectiv a „Subsectiunii I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata” din formularul Declaratiei unice, potrivit OPANAF 139/2020, aceasta se completeaza doar daca persoana fizica ar estima in anul fiscal curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat ar fi cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza CASS.

De asemenea, in cazul in care persoana fizica care ar fi estimat ca realizeaza in anul fiscal 2019 veniturile peste plafonul minim de 12 salarii minime dar a realizat un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal de impunere nu a avut calitatea de salariat si nu s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, aceasta datoreaza CASS la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica in vederea definitivarii CASS.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016