
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Care sunt obligatiile declarative si de plata privind CASS, in cazul unei persoane fizice autorizate, si in ce situatii trebuie completata Declaratia Unica? Raspunsul la aceste intrebari il veti gasi in cele ce urmeaza, plecand de la urmatoarea situatie:
Un PFA care isi incepe activitatea pe data de 15.11.2019 realizeaza venit net de 13.000 lei pentru perioada 15.11.2019-31.12.2019. Contributia de sanatate o datoreaza pentru perioada de activitate: 2.080 lei x 2 luni x 10% = 416 lei sau 2.080 lei x 12 luni x 10% - 2.496 lei, avand in vedere recalcularea venitului net la un an intreg?
Expertul contabil Dani Cucu arata ca, potrivit art. 174 alin. (10) din Codul fiscal, se instituie obligatia pentru persoanele care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h) din Codul fiscal, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sa depuna Declaratia unica (referitoare la CASS estimata) prevazuta la art. 120 din Codul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Se poate asadar intelege ca si PFA care indeplinesc conditiile prevazute de art. 174 alin. (10) cu privire la plafonul de venit si care incepe sa desfasoare activitate in cursul anului 2019 realizand venituri din activitati independente cuprinse in enumerarea art. 155 lit. b) – h) din Codul fiscal, urmeaza sa depuna Declaratia unica referitoare la estimarea veniturilor in termenul de 30 de zile de la producerea acestui eveniment. Pe cale de consecinta, plafonul trebuie recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, respectiv 24.960 lei: 12 luni x 2 luni = 4.160 lei (unde 24.960 lei reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la depunerii Declaratiei unice).
Normele metodologice de aplicare vin sa clarificare situatia inceperii unei activitati in timpul anului. In acest sens, pct. 16 alin. (4) din Normele metodologice precizeaza ca persoanele fizice care, in cursul anului, incep o activitate independenta sau incep sa realizeze venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) verifica incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 170 alin. (2), corespunzator numarului de luni de activitate. Din interpretarea textului se poate observa ca procedura de recalculare corespunzatoare numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal reglementata de art. 174 alin. (10) din Codul fiscal se aplica la momentul estimarii venitului net anual cumulat prin completarea Declaratiei unice aferente veniturilor estimate.
De asemenea, potrivit art. 174 alin. (14) din Codul fiscal, in situatia in care venitul net realizat corespunzator lunilor de activitate este mai mic decat plafonul determinat conform art. 174 alin. (13) lit. a) corespunzator lunilor de activitate, nu se datoreaza CASS.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O microintreprindere neinregistrata in scopuri de TVA detine parti sociale intr-o alta societate in cota de 50%, pe care le cedeaza in favoarea celuilalt asociat. Valoarea tranzactiei este de peste 1.000.000 euro, care va fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra detine un atestat de comercializare produse energetice in sistem angro (benzina, motorina, kerosen si biocombustibil). In 02.04.2021 a aparut Ordinul 474 pentru aprobarea configuratiei Codului de accize si a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<