Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA inchis in 2023. Cum procedeaza firmele cu mijloacele fixe ramase pe stoc si cu materiile prime?

10-Iul-2023
2006
PFA inchis in 2023. Cum procedeaza firmele cu mijloacele fixe ramase pe stoc si cu materiile prime?

PFA cu stoc de mijloace fixe si materii prime, se inchide. Cum procedez cu mijloacele fixe ramase pe stoc si cu materiile prime?

PFA in 2023: 

Potrivit art. 68 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Venitul brut cuprinde: (...) c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;.

Referitor la stocul de materii prime, potrivit pct. 7 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal, (2) In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare. Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.

Asadar, valoarea stocului de materii prime ramas la incetarea definitiva a activitatii se ia in calcul la definitivarea venitului impozabil aferent anului incetarii activitati.

Referitor la mijloacele fixe, potrivit pct. 7 alin. (5) lit. o) din Normele metodologice, Sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: (...) o) valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare; .



Astfel, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, veniturile/castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta sunt incluse in venitul brut si impozitate, caz in care valoarea lor ramasa neamortizata reprezinta cheltuiala deductibila fiscal.

Din punct de vedere juridic, potrivit art. 32 din Codul civil si art. 20 din OUG nr. 44/2008, la incetarea activitatii PFA are loc un transfer intrapatrimonial din patrimoniul de afectatiune aferent afacerii in patrimoniul personal al persoanei fizice. Sunt aplicabile si prevederile art. 33 si art. 1.941-1.948 din Codul civil referitoare la constituirea si lichidarea patrimoniului profesional individual.



Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "PFA inchis in 2023. Cum procedeaza firmele cu mijloacele fixe ramase pe stoc si cu materiile prime?":
Rating:

Nota: 3.3 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016