Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA in 2023. In contextul adoptarii Legii 296/2023, trebuie intocmit registru de casa si pentru PFA-uri?

04-Dec-2023
3668
PFA in 2023. In contextul adoptarii Legii 296/2023, trebuie intocmit registru de casa si pentru PFA-uri?

PFA, sistem real, platitoare de TVA. Avand in vedere Legea 296/2023, OUG 1026/10.11.2023, trebuie intocmit registru de casa pentru PFA-uri? Trebuie sa avem evidenta soldurilor banilor cash?

PFA in 2023 si Legea 296/2023 – raspunsul specialistului:

Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.

Prin art. LXIV pctul. 3 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung,
3. Dupa articolul 4 1 se introduce un nou articol, art. 4 2, cu urmatorul cuprins:
Articolul 4 2
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare


Asadar, legea privind disciplina financiara se aplica indiferent de sistemul de contabilitate folosit, desi regulile pentru contabilitatea PFA sunt diferite de cele ale societatilor comerciale (potrivit Ordinului 170/2015 privind contabilitatea in partida simpla).

Chiar daca PFA nu este obligata sa tina un registru de casa, ci unul de incasari si plati (pentru determinarea veniturilor si cheltuielilor), trebuie sa se conformeze limitelor stabilite de lege pentru detinerea de numerar, in cazul in care utilizeaza numerar in activitatea lor.

In concluzie, conform prevederilor Legii nr. 70/2015, nu exista exceptii pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti si alte entitati similare in ceea ce priveste limita de 50.000 lei pentru sumele in numerar aflate in casierie la sfarsitul fiecarei zile.

Aceasta inseamna ca aceste entitati, inclusiv PFA, trebuie sa respecte aceasta limita si sunt obligate sa depuna sumele in numerar care depasesc plafonul, in conturile bancare ale acestora in termen de doua zile lucratoare.

Legea 70/2015 (in forma valabila la 11.11.2023) are ca scop intarirea disciplinei financiare si promovarea transparentei in operatiunile de incasari si plati, aplicandu-se uniform tuturor categoriilor de persoane si entitati mentionate la art. 1 alin.1, fara distinctii bazate pe sistemul de contabilitate utilizat sau pe alte criterii, aplicandu-se indiferent de modul in care aceste entitati isi organizeaza evidenta contabila sau fiscala.

Prin urmare, nu trebuie intocmit registrul de casa ci registrul de incasari si plati, si trebuie sa aveti evidenta soldurilor banilor in numerar.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016