Atunci cand ti-ai infiintat un PFA sau un II, sau daca detii deja unul, trebuie sa fii la curent cu documentele pe care trebuie sa le intocmesti, pentru a te asigura ca respecti legea si ca nu vei fi sanctionat de autoritati.
In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile si II-urile au obligatia de a tine Registrul de casa. Vom vedea in continuarea articolului daca exista sau nu aceasta responsabilitate, dar si restul documentelor care trebuie intocmite de aceste entitati.
Ce este Registrul de casa
Registrul de casa este un document important, care se intocmeste zilnic, pe baza incasarilor si platilor in numerar efectuate de o entitate, prin casierie. Actul stabileste zilnic soldul de casa si se foloseste pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor respective.
PFA-urile si II-urile completeaza Registrul de casa?
Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa pastreze in arhiva lor registrele de contabilitate si documentele justificative care au stat la baza evidentierii operatiunilor economico-financiare in contabilitatea in partida simpla.
Formularistica pentru contabilitatea in partida simpla este prezentata in OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCoduri raportare SAF-T deductibil sau nedeductibil si restituire TVA Erori consistenta testul 2 si testul 4 D406 Va rog sa ma ajutati cu un model de nota contabila pentru cheltuieli deductibile 50% cu codurile de taxa aferente pentru a se genera...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMonografie investitii pe termen lung Societatea ABC SRL: a) Detine investitii financiare pe termen lung, recunoscute contabil conform OMFP 1802/2014, evidentiate in contul 265 Alte titluri imobilizate. Societatea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulBaza de impozitare V-am prezentat care este serviciul in cuprinsul intrebarii: bonus acordat furnizorului de afine. Considerati ca este un serviciu accesoriu?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclaratia 107 si Declaratia 177 Daca sponsorizarea de 75.000 lei nu a fost folosita in trim 4, ea nu se poate reporta, atunci cand se va face declaratia 177 pentru tot anul, se tine cont de ea sau nu se ia in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulOperatiuni de asigurare Conform Codului Fiscal, operatiunile de asigurari sunt scutite de la TVA, fara drept de deducere. Acest lucru inseamna ca serviciile de asigurari nu sunt supuse taxei pe valoare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Acest ordin nu mentioneaza obligativitatea intocmirii registrului de casa si a raportului de gestiune in cazul PFA.
Registre si formulare pentru PFA
Conform OMPF 170/2015, regasiti lista registrelor si formularelor folosite in cazul organizarii contabilitatii in partida simpla.
SECTIUNEA 1Nomenclatorul registrelor si formularelor financiar-contabile:
1.Registrul-jurnal de incasari si plati COD 14-1-1/b
2.Registrul-inventar COD 14-1-2/b
3.Fisa mijlocului fix COD 14-2-2
4.Factura
5.Aviz de insotire a marfii COD 14-3-6A
6.Lista de inventariere COD 14-3-12
7.Chitanta COD 14-4-1
8.Chitanta pentru operatiuni in valuta COD 14-4-1/a
9.Dispozitia de plata/incasare catre casierie COD 14-4-4
10.Statul de salarii COD 14-5-1/k
Conform acestui ordin, PFA-urile sunt obligate la intocmirea registrului jurnal de incasari si plati.
Ce este Registrul Jurnal de incasari si plati
Registrul-jurnal de incasari si plati este documentul contabil care serveste la inregistrarea incasarilor si platilor aferente activitatii persoanelor care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla.
Se intocmeste intr-un exemplar, inregistrarea operatiunilor pe baza documentelor justificative facandu-se distinct, pe fiecare operatiune de incasare/plata.
Registrul jurnal de incasari si plati este folosit pentru inregistrarea operatiunilor in numerar, cat si pentru cele efectuate prin contul curent de la banca, la valoarea prevazuta in documentele justificative, inclusiv taxa pe valoare adaugata.
Cotabilitate PFA
Avem speta urmatoare. Un PFA trebuie sa justifice soldurile conform legislatiei. Cum le poate justifica prin registrul de incasari si plati, avand in vedere ca pot fi pe minus?
In acest registru nu se aduce aport patronului daca nu are de unde sa plateasca; doar se inregistreaza platile si incasarile, iar automat se deduce ca a platit din banii personali daca nu avea de unde, legislatia permitand acest lucru pentru I.I.-uri. Nu este obligatoriu sa se scrie soldul.
Specialistul ne spune ca Legea 70/2015 nu mentioneaza un anumit registru pe care trebuie sa-l tineti se refera doar la faptul ca soldul la finele zilei nu trebuie sa depaseasca 50000 lei.
Conform OMFP 170/2015:
11. Registruljurnal de incasari si plati (cod 1411/b) serveste la inregistrarea
cronologica a tuturor sumelor incasate si platite, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.
12. Sumele inregistrate in Registrul jurnal de incasari si plati (cod 1411/b) se totalizeaza lunar
Deci in registru de incasari si plati se inregistreaza toate incasarile si platile unei II iar la finele unei zile nu trebuie sa aveti sold mai mare de 50000 lei.
Raspuns oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.