Indiferent de faptul ca esti PFA, SRL, II, IF, microintreprindere sau firma mare, contabilitatea este foarte importanta, mai ales pentru a evita eventuale sanctiuni si amenzi de la autoritati. Iar in cazul PFA, un act care trebuie completat corespunzator si in 2025 este Registrul de incasari si plati.
In acest articol vom vedea ce este mai exact Registrul de incasari si plati, ce operatiuni trebuie completate in document, ce alte acte sunt necesare, dar si cateva intrebari si raspunsuri punctuale cu privire la completarea unor situatii pe care le intampina PFA-urile in acest registru.
Ce este Registrul de incasari si plati
Registrul-jurnal de incasari si plati este documentul contabil care serveste la inregistrarea incasarilor si platilor aferente activitatii persoanelor care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla.
Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) serveste la inregistrarea cronologica a tuturor sumelor incasate si platite, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.
In Registrul-jurnal de incasari si plati, inregistrarea operatiunilor pe baza documentelor justificative se realizeaza distinct, pe fiecare operatiune de incasare/plata, in mod cronologic, in functie de data efectuarii operatiunii de incasare/plata, in numerar sau prin banca.
Ce operatiuni sunt trecute in Registrul de incasari si plati
Incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati
Incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
- sumele incasate din desfasurarea activitatii;
- aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- sumele primite ca despagubiri;
- sumele primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii;
- sumele primite reprezentand forme de sprijin cu destinatie speciala din fonduri nerambursabile (subventii);
- alte sume incasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalitati).
Platile din Registrul-jurnal de incasari si plati
Platile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
- platile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii de venituri;

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulStagiu de cotizare in sistemul public de pensii. Corectarea erorilor constand in cheltuieli cu dobanda 1. Contractul de mandat se considera vechime in munca? 2. Daca in perioada cat a fost micro o societate nu a inregistrat cheltuiala cu dobanda (a inregistrat din greseala pe 1621...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReparatie piscina. Locul prestarii. TVA Avem o firma platitoare de tva care factureaza catre o firma din Dubai reparatie la o piscina din Bucuresti. Cum facturam si cum declaram in decontul de tva?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeductibilitate servicii de kinetoterapie Serviciile de kinetoterapie a unui salariat sunt deductibile?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCheltuieli cu autoturism inchiriat. Leasing operational Va rog sa ne spuneti care sunt diferentele, din punct de vedere contabil si fiscal, dintre utilizarea unui autoturism in baza unui contract de leasing operational respectiv in baza...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTratament fiscal venituri SUA, Grecia si Olanda Situatia nr.1 In cursul anului 2024, o persoana fizica care NU a fost inregistrata fiscal in nici un fel (PFA, II) si neavand un contract de munca incheiat, a obtinut venituri din...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
- sumele reprezentand restituirea aporturilor in numerar si prin conturi bancare;
- sumele reprezentand rambursarea de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- alte plati efectuate (de exemplu: penalitati, amenzi platite s.a.).
Sumele inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza lunar.
Astfel, din punct de vedere contabil, continutul minimal obligatoriu de informatii al Registrului-jurnal de incasari si plati este urmatorul:
- data efectuarii operatiunii de incasare/plata;
- denumirea si numarul documentului justificativ care sta la baza inregistrarii operatiunii;
- explicatii privind natura operatiunii;
- suma incasata in numerar sau prin banca, ce rezulta din fiecare document justificativ;
- suma platita in numerar sau prin banca, ce rezulta din fiecare document justificativ.
Chiar daca nu sunt realizate incasari in numerar in perioada de referinta, PFA poate inregistra plati in numerar.
Registrul de incasari si plati - documente justificative
In situatia in care plata a fost efectuata din contul personal, important este ca PFA sa detina documente justificative emise pe numele PFA.
Factura conform prevederilor din Codul fiscal si al Normelor generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634/2015, reprezinta documentul justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Extrasul de cont de cont va fi utilizat pentru evidentierea platilor efectuate.
Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz, urmand a fi inregistrate.
PFA are posibilitatea sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care se anexeaza copie a documentului justificativ care atesta plata. In temeiul acestuia PFA intocmeste Dispozitie de plata catre casierie. Aceasta va reprezenta documentul justificativ pentru a putea inregistra plata in numerar in Registrul jurnal de incasari si plati.
Astfel, din punct de vedere contabil, relevante sunt sumele incasate in numerar sau prin banca, ce rezulta din fiecare document justificativ si sumele platite in numerar sau prin banca, ce rezulta din fiecare document justificativ si care sunt reflectate in Registrul-jurnal de incasari si plati.
Din punct de vedere fiscal insa, relevante sunt venitului brut anual si cheltuielile deductibile anual care se evidentiaza in Registrul de evidenta fiscala cu scopul determinarii venitului net anual.
Completare Registru de incasari si plati - spete utile
In continuare vom vedea cateva raspunsuri la inrebari punctuale cu privire la completarea Registrului de incasari si plati, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro.
Referitor la Registrul de incasari si plati ca document obligatoriu de intocmit pentru un PFA care utilizeaza contabilitatea in partida simpla am urmatoarele intrebari:
a) depunere numerar / retragere numerar ATM
Se inregistreaza da/nu?
b) transfer din cont PFA in cont personal titular (nu ca si creditare ci pur si simplu titularul isi ia sumele provenite din activitatea sa economica)
Se inregistreaza da/nu?
c) transfer din cont titular in cont PFA cu titlul de creditare si invers, restituire creditare
Se inregistreaza?
d) taxele si impozitele titularului platite din contul PFA (impozit, CAS, CASS)
Sunt cheltuieli deductibile/nedeductibile si daca se inregistreaza in registrul de incasari si plati, da/nu?
e) TVA de plata
Se inregistreaza plata catre buget in registru, da/nu?
Specialistul ne spune urmatoarele:
a) depunere numerar / retragere numerar ATM - se inregistreaza da/nu
DA (aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia)
b) transfer din cont PFA in cont personal titular (nu ca si creditare ci pur si simplu titularul isi ia sumele provenite din activitatea sa economica) - se inregistreaza da/nu
NU
c) transfer din cont titular in cont PFA cu titlul de creditare si invers, restituire creditare -se inregistreaza
DA (sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi)
d) taxele si impozitele titularului platite din contul PFA (impozit, CAS, CASS)- sunt cheltuieli deductibile/nedeductibile si daca se inregistreaza in registrul de incasari si plati , da/nu
Daca taxele si impozitele respective sunt platite din contul PFA pentru titularul acesteia, acestea sunt cheltuieli nedeductibile, nu sunt facute in scopul desfasurarii activitatii economice a PFA. NU se inregistreaza in RJIP.
e)TVA de plata - se inregistreaza plata catre buget in registru, da/nuVa multumesc!
DA, se inregistreaza TVA efectiv platita.