Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completare Registru de incasari si plati pentru intreprindere individuala. Ce cheltuieli sunt deductibile?

05-Feb-2014
20985
Identificarea corecta a cheltuielilor deductibile in cazul unei intreprinderi individuale este conditionata de mai multi factori. O intreprindere individuala a facut achizitie de marfa in suma de 10.000 lei pe care a si platit-o in luna octombrie 2013. In aceeasi luna nu are vanzari de marfa, iar in luna ianuarie 2014 vinde aceasta marfa cu valoare la pret de vanzare in suma de 15.000 lei pe care o incaseaza in februarie 2014.

Vom stabili astfel cum va arata registrul de incasari si plati pe luna octombrie 2013, ianuarie 2014 si februarie 2014. De asemenea, vom stabili ce se va considera cheltuiala deductibila plata furnizorilor de marfuri sau descarcarea de gestiune.

1. Potrivit prevederilor pct. 50 respectiv 51 din Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 1040/2004 , evidenta contabila in partida simpla a bunurilor din patrimoniu se tine in conformitate cu prevederile normelor metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

Orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b).

REGISTRUL-JURNAL DE INCASARI SI PLATI(cod 14-1-1/b), serveste ca:

- document de inregistrare a incasarilor si platilor;
- document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla;
- proba in litigii.


In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca. Operatiunile inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza anual. In conditiile conducerii evidentei contabile in partida simpla cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatiune economico-financiara se va inregistra in ordine cronologica, in functie de data de intocmire sau de intrare a documentelor. In aceasta situatie Registrul-jurnal de incasari si plati se editeaza lunar, iar paginile vor fi numerotate pe masura editarii lor.

Registrul-jurnal de incasari si plati parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial va fi completat lunar, prin preluarea totalului sumelor din Registrul-jurnal de incasari si plati obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.

Pornind de la datele mentionate de dvs, veti inregistra in Registrul-jurnal de incasari si plati, astfel:
-in luna octombrie 2013 se va inregistra plata in suma de 10.000 lei;
-in luna februarie 2014 se va inregistra contravaloarea marfii incasate , in suma de 15.000 lei;

2) Potrivit prevederilor art. 48 alin. (4) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 37 din Normele de aplicare ,din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.

Reguli generale aplicabile pentru deducerea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor sunt si urmatoarele:

a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite, inclusiv in cazul cheltuielilor reprezentand plati efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale.
Desi, aceste prevederi invoca deductibilitatea cheltuielilor in cursul anului in care au fost platite , in activitatea de comert cheltuiala cu achizitia marfii ce nu a fost vanduta in cursul aceluiasi an se considera cheltuiala efectuata in avans.

Temeiul modificarii bazei de impunere urmare variatiei stocului de marfa de la inceputul si sfarsitul anului fiscal, il reprezinta pct. 52 din OMFP 1040/2004, potrivit caruia „venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale". Metoda stoc initial + marfa intrata - stoc final se aplica in vederea determinarii cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri, pentru stabilirea cheltuielilor privind marfurile.

Aceasta tehnica de determinare a stocului va fi aplicata doar in activitatea de comert, in sensul ca la stabilirea corecta a venitului impozabil se ia pe de o parte la partea de venituri, veniturile incasate conform monetarelor, chitantelor sau rapoartelor zilnice emise de casele de marcat, iar la cheltuieli se scade stocul existent in magazin/unitate, deoarece acestea sunt considerate cheltuieli facute in avans, pentru venituri ce vor fi realizate in alt exercitiu financiar.

In concluzie, in situatia mentionata de dvs., stocul de marfuri existent in unitate la 31.12.2013 (evidentiat si in listele de inventariere la sfarsitul anului, conform OMFP 2861/2009) nu se considera cheltuiala deductibila aferenta anului 2013, deci nu se va lua in calcul la stabilirea impozitului pe venit.Acestea vor fi deductibila in anul 2014 cand ati inregistrat incasarea contravalorii marfii.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016