Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de cazare. Deductibilitate cheltuieli si TVA

30-Iul-2012
41645

O societate doreste sa deduca mai multe cheltuieli cu cazare intr-o statiune turistica. Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura se poate deduce TVA pentru aceste cheltuieli si cum va fi inregistrata in cazul in care nu este deductibila.


Raspuns: Incadrarea din punct de vedere contabil si fiscal a operatiunii se va efectua in functie de scopul in care este efectuata.

Astfel, in situatia in care cazarea este efectuata cu ocazia deplasarii salariatilor in vederea desfasurarii unor activitati in interesul societatii, cheltuielile efectuate se inregistreaza cu ajutorul contului 625 - "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari". In acest caz cheltuielile efectuate sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile, deductibile, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal potrivit caruia:
"(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
(......)
e) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;"


Potrivit pct. 27 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal , persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.

In situatia in care cazarea face parte din costul prestatiilor pentru tratament si odihna acordate salariatilor, cheltuielile inregistrate cu aceste prestatii (inclusiv cazarea) constituie cheltuieli sociale si sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal .
In contabilitate aceste cheltuieli se inregistreaza cu ajutorul contului 6458 - "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala".

In situatia in care aceste cheltuieli cu cazarea sunt efectuate in favoarea actionarilor sau asociatilor acestea nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal . In acest caz, consideram ca aceste cheltuieli se vor inregistra cu ajutorul contului 658 - "Alte cheltuieli de exploatare".

Potrivit art. 145 alin. (2) si (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

" (2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129 alin. (5)."

Asadar, deductibilitatea TVA aferenta achizitiilor este conditionata de necesitatea acestora pentru nevoile firmei.Taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt utilizate pentru realizarea unor operatiuni dintre cele prevazute de art. 145 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.

Prin urmare, nu se acorda dreptul de deducere a TVA daca achizitiile nu sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016