Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care va fi baza de calcul a contributiilor pentru drepturi de autor

08-Sep-2010
3573
Baza de calcul a contributiilor platite de catre persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetara de 20%, iar in cazul conventiilor civile contributiile vor fi calculate la nivelul total al venitului, potrivit unui proiect de OUG.

Baza de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Proiectul de ordonanta precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate, ceea ce echivaleaza cu o contributie totala de 11% din baza de calcul, fata de 16,5% in prezent .

Platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor.

Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.

Proiectul a fost discutat in sedinta de Guvern de miercuri.
Normele metodologice la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58/2010, pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contributiilor de catre beneficiari, prevedere care a determinat crearea unor blocaje si cozi in unitatile de depunere la finele lunii trecute.

Pe de alta parte, un proiect separat, aflat in dezbatere publica, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din ianuarie 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finantelor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificarilor la Codul Fiscal sa aiba in vedere faptul ca Guvernul nu sustine dublarea cuantumului de contributii sociale pentru persoanele platite cu drepturi de autor, desi proiectul a fost elaborat de Dan Lazar, consilier al primului ministru.

Potrivit acestui proiect, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar fi urmat sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%. Sursa: MEDIAFAX

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Care va fi baza de calcul a contributiilor pentru drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016