Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontare servicii turistice in 2025. Conditii, documente si implicatii fiscale

12-Mar-2025
1192
Decontare servicii turistice in 2025. Conditii, documente si implicatii fiscale
In 2025, decontarea serviciilor turistice ramane un beneficiu atractiv pentru angajati, fiind utilizata atat in sectorul public, cat si in cel privat. Aceasta ofera posibilitatea recuperarii unor cheltuieli legate de vacante, cazare si alte servicii de agrement, insa este supusa unor reguli stricte privind acordarea si impozitarea.

Pentru a beneficia de decontare, angajatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa prezinte documente justificative specifice. In acest articol, vom analiza detaliat cine poate beneficia de decontarea serviciilor turistice in 2025, ce documente sunt necesare, care sunt limitele de deductibilitate si ce obligatii fiscale trebuie respectate. 

In ce conditii pot deconta angajatorii servicii turistice angajatilor fara sa datoreze taxe salariale

In conformitate cu prevederile art 76, alin 4^1 lit d din Codul Fiscal, angajatorii pot deconta contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora in limita a doua plafoane: un plafon anual si un plafon lunar.

1. Plafonul lunar este de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii.

2. Plafonul anual reprezinta nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate. Daca in 2024 plafonul anual a fost de 7.567 lei, in anul 2025 plafonul este de 8.620 lei. 

Decontarea acestor servicii trebuie specificata in contractul individual de munca sau regulamentul intern.

ATENTIE !
Prevederile NU sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de vouchere de vacanta, in conformitate cu legislatia in vigoare. 
Daca valoarea facturii depaseste fie plafonul lunar de 33%, fie plafonul annual, partea care depaseste acest plafon va fi considerata venit impozabil si supusa contributiilor sociale. 

IMPORTANT DE STIUT!
Conform art. 76 alin. (8) din Codul Fiscal, sumele reprezentand contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul. Prin urmare, decontul trebuie inregistrat integral in luna aprobarii, indiferent de cum este efectuata plata catre angajat.

Documente necesare pentru decontarea serviciilor turistice

Documentele necesare pentru decontarea serviciilor turistice sunt:

  • Factura pentru servicii turistice emisa pe numele angajatului sau al unui membru al familiei (daca este permis in CIM sau ROI).
  • Dovada platii transfer bancar, chitanta, bon fiscal.
  • Decont de cheltuieli completat si aprobat de angajator.
  • Cerere de decontare (daca este prevazuta in politica interna).
  • Extras din Regulamentul Intern sau Contractul Individual de Munca care sa permita acordarea acestui beneficiu.

Cheltuieli deductibile si nedeductibile - lucrarea elaborata de specialistii Grupului de Experti Fiscali Rentrop&Straton contine noutatile legislative si studii de caz relevante!

Modul de aplicare a plafoanelor si tratamentul fiscal

Sumele acordate pentru servicii turistice NU sunt impozabile si NU sunt supuse contributiilor sociale, IN LIMITA celor doua plafoane mentionate mai sus.

In 2025, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 8.620 lei, prin urmare plafonul anual in care trebuie sa se incadreze contravaloarea serviciilor turistice pentru a nu fi incadrat ca venit impozabil este de 8.620 lei. 

Plafonul lunar este de 33% din salariul de baza brut. Daca suma decontata depaseste plafonul, diferenta va fi considerata venit impozabil si supusa contributiilor sociale.

ATENTIE!
Decontul se inregistreaza in luna in care a fost aprobat si NU POATE FI REPORTAT pentru lunile urmatoare.

Exemplu de calcul pentru decontarea serviciilor turistice

Pentru a prezenta modul de calcul, tratamentul fiscal si contabil pentru decontarea serviciilor turistice, vom avea in vedere scenariul un angajat cu salariu minim brut pe economie, si anume: 4.050 lei.

In acest caz:
  • Plafonul lunar de 33% este: 4.050 lei x 33% = 1.336 lei (suma maxima neimpozabila pe luna)
  • Daca factura pentru servicii turistice este de 5.000 lei, vom avea:
  • Venit neimpozabil si necontributiv = 1.336 lei 
  • Venit impozabil care se supune contributiilor sociale = 5.000 – 1.336 = 3.664 lei

Inregistrarea in contabilitate si raportarea in D112

In luna aprobarii decontului, angajatorul va inregistra suma corespunzatoare in contabilitate si va declara in Declaratia 112 diferentiat beneficiile neimpozabile (in exemplul de mai sus 1.336 lei) si veniturile impozabile (in exemplul de mai sus - 3.664 lei va fi trecut ca venit salarial impozabil si supus contributiilor sociale).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016