Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

[MODEL] Fisa capacitatii de cazare si reglementari cheie

20-Mai-2025
682
[MODEL] Fisa capacitatii de cazare si reglementari cheie

In contextul dezvoltarii accelerate a turismului local si a numarului tot mai mare de persoane fizice care inchiriaza camere in scop turistic, fisa capacitatii de cazare a devenit un document esential pentru evidentierea activitatii si conformarea fiscala. Aceasta fisa nu doar ca ofera o imagine clara asupra numarului de camere inchiriate si a veniturilor estimate, dar este si un instrument de baza pentru stabilirea corecta a normelor de venit si, implicit, a obligatiilor fiscale.

Iar in acest articol vom vedea ce este fisa capacitatii de cazare, cine trebuie sa o completeze, cum se face acest lucru corect, precum si un model de completare. Totodata, explicam cele mai importante reglementari fiscale aplicabile persoanelor fizice care desfasoara activitati de inchiriere in scop turistic, pentru a evita erorile si eventualele sanctiuni in cazul unui control.

Ce este fisa capacitatii de cazare

Fisa capacitatii de cazare este un document oficial folosit in domeniul turismului, care atesta capacitatea unui unitati de cazare (hotel, pensiune, hostel, etc.) de a primi turisti, in conformitate cu standardele si reglementarile in vigoare. Acesta contine informatii detaliate despre numarul de locuri de cazare disponibile, structura camerei, facilitati oferite si alte caracteristici relevante ale unitatii de cazare.

Am pregatit pentru dvs.colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023! Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, click AICI»

[MODEL] Fisa capacitatii de cazare

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Continuare Cum se va inchide contul 4111?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Antecontracte apartamente O societate care a finalizat un complex imobiliar in anul 2023 si nu a putut incheia contracte de vanzare-cumparare pentru toate apartamentele in anii precedenti, cu ce cota de TVA...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Declarare in RO e-Transport bunuri trimise in UE pentru a fi reparate O societate trimite in Belgia spre reparatii un invertor utilizat la un parc solar. Transportul urmeaza a fi efectuat astfel: pe teritoriul Romaniei cu o firma de curierat si din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Eroare SAF-T Am primit urmatoarea eroare la depunerea SAF-T: E: MasterFiles (1) sectiune AnalysisTypeTable (1) sectiune AnalysisTypeTableEntry (1) sectiune AnalysisIDDescription (1) eroare...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Servicii catre clienti din UE si afara UE Persoana juridica RO, fara cod TVA (neplatitor TVA - microintreprindere), presteaza servicii de natura tehnica - consultanta servicii maritime, proiectare explorare maritima si...citeste mai mult


Pentru a descarca modelul, click AICI»

Instructiuni de completare a formularului

Formularul se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul unui an fiscal, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere situate in locuinte proprietate personala, cuprins intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea. Formularul se completeaza si in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal.

Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuinte proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistice, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si de maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Am pregatit pentru dvs.colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023! Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, click AICI»

Contribuabilii au obligatia, pentru fiecare an fiscal, sa completeze si sa pastreze fisa capacitatii de cazare.

Se completeaza cate o anexa pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.

Completarea formularului

"Numar camere inchiriate in scop turistic" - se inscrie numarul de camere inchiriate in scop turistic, in anul de raportare.
"Venitul anual" - se inscrie venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic, din anul fiscal de raportare, stabilit prin insumarea venitului anual corespunzator fiecarei camere, inscris la rd. 3 de la sectiunea IV "Determinarea venitului anual" din "Anexa nr. . . . . . . . . . . la Fisa capacitatii de cazare".

Completarea anexei la Fisa capacitatii de cazare

Sectiunea I "Date referitoare la camera inchiriata in scop turistic" - se inscriu adresa imobilului in care este situata camera inchiriata in scop turistic, precum si elementele care permit identificarea acesteia.

Sectiunea II "Criterii de ajustare a normei anuale de venit"
Se bifeaza casuta/casutele corespunzatoare criteriului/criteriilor de ajustare a normei anuale de venit pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.
In situatia in care sunt indeplinite cel putin 3 dintre criterii, norma anuala de venit poate fi ajustata de contribuabil prin reducerea acesteia cu 30%.

Sectiunea III "Perioada de inchiriere a camerei, in scop turistic"
"Inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic" - se inscrie prima zi de inchiriere a camerei.
"Incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic" - se inscrie ultima zi de inchiriere a camerei.

In sectiune se evidentiaza perioada/perioadele din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata.

Prin inceperea realizarii de venituri se intelege prima zi de inchiriere a unei camere, iar prin incetarea realizarii de venituri se intelege ultima zi de inchiriere a aceleiasi camere.

Sectiunea IV "Determinarea venitului anual"

Rd. 1 "Norma anuala de venit" - se inscrie norma anuala de venit aferenta unei camere, corespunzatoare localitatii in care este amplasata locuinta proprietate personala.
Normele anuale de venit ale unei camere, situata in locuinta proprietate personala, pe categorii de localitati, sunt publicate de directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti.
Rd. 2 "Norma anuala de venit ajustata" - se inscrie, daca este cazul, norma anuala de venit ajustata prin reducerea cu 30% a normei anuale de venit inscrise la rd. 1, in situatia in care sunt indeplinite cel putin 3 dintre criteriile prevazute la sectiunea II "Criterii de ajustare a normei anuale de venit", pct. 1-6.

In situatia in care nu sunt indeplinite cel putin 3 dintre criteriile prevazute la sectiunea II "Criterii de ajustare a normei anuale de venit", rd. 2 "Norma anuala de venit ajustata" nu se completeaza.

Rd. 3. "Venitul anual" - se inscrie venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic a camerei, in cursul anului fiscal respectiv, determinat in functie de norma anuala de venit (rd. 1) sau norma anuala de venit ajustata (rd. 2), dupa caz.

Reglementari cheie pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic

In continuare vom vedea cateva reglementari cheie pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic:

  • Contribuabilii au obligatia completarii fisei capacitatii de cazare pentru fiecare an fiscal.
  • Documentul nu se depune la ANAF, ci trebuie pastrat de contribuabil si implicit pus la dispozitia organului fiscal competent in cazul unui control.
  • Se completeaza cate o anexa pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.
  • Declaratia unica care se completeaza pe baza datelor din fisa capacitatii de cazare se depune pana la 25 mai a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile. Asadar, declaratia unica aferenta anului 2024, se va depune pana pe data de 25 mai 2025, completand cap.I subsectiunea I.1.3, utilizand normele de venit aferente anului 2025 si ajustarile aferente, dupa caz, din cadrul formularului.
  • Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre 1 si 5 camere inclusiv, in cursul anului fiscal, se determina pe baza normelor anuale de venit. Regimul de impozitare pe baza normelor de venit se aplica si in cazul inchirierii in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.

Am pregatit pentru dvs.colectia completa a documentelor dvs. contabile obligatorii conforme cu Ordinul nr. 1.447 din 2 mai 2023! Modele in format editabil, cu indicatii pentru completare, utilizare in circuit intern, livrare sau arhivare corecta, click AICI»

  • Normele anuale de venit se ajusteaza in functie de urmatoarele criterii:

a)inexistenta mijloacelor de transport in comun rutiere sau feroviare;
b)situarea locuintei in mediul rural;
c)materialele de constructii din care sunt construite cladirile in care sunt situate camerele sunt altele decat beton sau caramida;
d)lipsa cel putin a uneia dintre urmatoarele utilitati, de care beneficiaza imobilele din care fac parte camerele inchiriate prin racordare la reteaua publica: apa, canalizare, energie electrica, gaz;
e)grupul sanitar aferent camerei inchiriate nu este pus in exclusivitate la dispozitia turistilor;
f)suprafata camerei inchiriate in scop turistic nu depaseste 15 mp.

  • Norma anuala de venit/Norma anuala de venit ajustata, dupa caz, se reduce astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata, in functie de urmatoarele situatii:

a)inceperea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic;
b)incetarea realizarii de venituri din inchirierea in scop turistic.

Atentie! Prin inceperea realizarii de venituri se intelege prima zi de inchiriere a unei camere, iar prin incetarea realizarii de venituri se intelege ultima zi de inchiriere a aceleiasi camere.

  • Categoriile de localitati in care sunt amplasate locuintele proprietate personala sunt diferentiate potrivit legislatiei in materie astfel:

a)statiuni turistice de interes national, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
b)statiuni turistice de interes local, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
c)statiuni balneare, climatice si balneoclimaterice, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
d)localitati din Delta Dunarii si de pe litoralul Marii Negre;
e)alte localitati decat cele prevazute la lit. a)-d).

  • In cazul inceperii sau incetarii inchirierii in scop turistic, in cursul anului fiscal, pentru determinarea venitului anual stabilit in functie de norma anuala de venit/norma anuala de venit ajustata, corespunzatoare perioadei de inchiriere, se procedeaza dupa cum urmeaza:

a)se determina norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, prin impartirea la 12 a valorii normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate, dupa caz;
b)norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata se multiplica cu numarul de luni intregi in care inchirierea in scop turistic a fost desfasurata, in cursul anului fiscal respectiv;
c)in cazul in care contribuabilii incep si inceteaza inchirierea in scop turistic in cursul aceleiasi luni, venitul realizat in luna respectiva se considera egal cu:

(i)norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca perioada de inchiriere este de cel putin 15 zile;
(ii)jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca perioada de inchiriere este mai mica de 15 zile;

d)in cazul in care contribuabilii incep inchirierea in scop turistic in cursul unei luni, fara a-si inceta activitatea in luna respectiva, venitul realizat in luna respectiva se considera egal cu:
(i)norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
(ii)jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, daca evenimentul s-a produs incepand cu data de 15 a lunii respective;

e)in cazul in care contribuabilii inceteaza inchirierea in scop turistic in cursul unei luni, venitul realizat in luna respectiva se considera ca este egal cu:
(i)jumatate din norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, daca evenimentul s-a produs anterior datei de 15 a lunii respective;
(ii)norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, daca evenimentul s-a produs incepand cu data de 15 a lunii respective;

f)venitul anual stabilit in functie de norma anuala de venit/norma anuala de venit ajustata, dupa caz, corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic a unei camere, in cursul anului fiscal respectiv, se determina prin insumarea urmatoarelor elemente:
(i)valoarea normei lunare de venit/normei lunare de venit ajustate, dupa caz, multiplicata cu numarul de luni intregi in care inchirierea in scop turistic a fost desfasurata;
(ii)norma lunara de venit/norma lunara de venit ajustata, dupa caz, sau jumatate din valorile corespunzatoare acestora, luate in calcul in functie de situatiile prevazute la lit. c), d) si e);

g)venitul anual corespunzator perioadei de inchiriere in scop turistic, pentru un numar de pana la 5 camere inclusiv, in cursul anului fiscal respectiv, se stabileste prin insumarea venitului anual determinat potrivit lit. f) pentru fiecare camera.

  • Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti publica normele anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat, transmise anual de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Turism in conformitate cu prevederile alin. (41), in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
  • Impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza datelor din declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate/venitului anual, dupa caz, impozitul fiind final. Acesta se plateste integral la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a venitului.
  • Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016