Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Prin analiza urmatoare, va propunem situatia in care persoana fizica detine un apartament pe care doreste sa il inchirieze cu ziua in regim hotelier prin intermediul mai multor site-uri de specialitate. Specialistul va explica, prin cele ce urmeaza, ce acte se intocmesc in acest caz, precum si ce obligatii declarative apar in ce priveste impozitul datorat.
Iata raspunsul specialistului:
Situatia dumeavoastra este reglementata in Codul fiscal astfel:
"ART. 83 - Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor
(3) Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.
ART. 85 - Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit.
(2) Norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat se determina de directiile generale regionale ale finantelor publice, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, comertului si turismului si al ministrului finantelor publice si a propunerilor Ministerului Economiei, Comertului si Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Propunerile privind nivelul normelor anuale de venit se transmit anual de catre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, A.N.A.F., in cursul trimestrului IV, dar nu mai tarziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui in care urmeaza a se aplica normele anuale de venit.
(3) Directiile generale regionale ale finantelor publice au obligatia publicarii anuale a normelor anuale de venit, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
(4) Contribuabilii prevazuti la alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, declaratia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs. In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze in cursul anului, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, venituri definite potrivit art. 83 alin. (3), in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului acestia au obligatia completarii si depunerii declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal in curs.
(5) Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si emite decizia de impunere la termenul si potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(6) Impozitul anual datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final.
(7) Impozitul anual datorat se plateste integral la bugetul de stat.
(8) Plata impozitului se efectueaza in cursul anului catre bugetul de stat, in contul impozitului anual datorat, in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv. Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabileste prin decizie de impunere anuala, pe baza declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, si se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
(9) Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile."
Norma anuala de venit, pentru o camera de inchiriat, se determina de directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti (de administratia in raza careia aveti domiciliul), dupa caz, pe baza criteriilor stabilite prin Ordinul comun nr. 22/28/2012 al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice si a propunerilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului privind nivelul normelor anuale de venit.
Pentru stabilirii obligatiilor de plata datorate, aveti obligatia sa depuneti, pentru anul in curs, Declaratia privind venitul estimat/norma de venit (formular 220).
Declaratia se completeaza pentru fiecare an fiscal si se depune pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, la organul fiscal in a carui raza teritoriala in care aveti domiciliul. La declaratie veti anexa formularul Fisa capacitatii de cazare, completat corespunzator situatiei proprii dvs. In functie de caracteristicile capacitatii de cazare, norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat poate fi ajustata pe baza unor coeficienti de corectie, corespunzator criteriilor prevazute in formular.
In cadrul formularului 220, veti bifa casuta "Cedarea folosintei bunurilor" si casuta "in scop turistic" de la sectiunea II "Date privind activitatea desfasurata" pct. 1 "Categoria de venit" si mentionati numarul de camere de inchiriat in scop turistic, pentru anul in curs, situate in locuinta proprietate personala.
Termenul de depunere a declaratiei 220:
Declaratia se depune la organul fiscal competent, astfel: pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul in curs, sau in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului (inceperii activitatii de inchiriere), daca incepeti sa realizati venituri in cursul anului dupa data de 31 ianuarie inclusiv.
Dupa depunerea declaratiei 220, insotita de Fisa capacitatii de cazare, organul fiscal va emite dedcizia ded impunere, in care se va specifica impozitul pe care il aveti de plata.
In mod normal, cand este vorba de un an fiscal integral, plata impozitului se faca in doua transe egale: 50% din impozit pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv.
Daca depuneti declaratia 220 in noiembrie sau decembrie 2016, impozitul stabilit in decizia de impunere de catre ANAF, pentru perioada ramasa din an, trebuie platit in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. Impozitul se poate achita in numerar direct la organul fiscal.
Nota:
Ambele formulare (220 si Fisa capacitatii de cazare) se gasesc pe site-ul ANAF, putand fi descarcate si apoi completate.
Va sfatuiesc sa aveti cu dvs - la momentul depnerii la ANAF a acestor formulare - copie de pe contractul detinerii spatiului respectiv si de pe schita acestuia.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
, acte, plata impozit, chirie, imobil, impozit pe venit, declaratia 220
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
ANAF: Normele anuale de venit 2018 pentru activitati independente, activitati agricole si pentru inchirierea in scop turisticNormele anuale de venit aferente anului 2017 privind inchirierea in scop turisticIn atentia celor care depun formularul 220. Venituri din inchirierea de camere in scop turisticAfla ce declaratie se depune obligatoriu pana la 26 noiembrieDeclaratii care trebuie depuse de persoanele fizice care inchiriaza camere in regim hotelierUltimele articole
Pana in 27 noiembrie 2017 trebuie platit impozitul pentru inchirierea camerelor in scop turistic25 noiembrie 2016: termen plata a II-a transa din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din INCHIRIERE CAMERE in scop turisticNorma anuala de venit pentru inchirierea de camere in scop turistic pentru anul 2014Documentar fiscal: Impunerea veniturilor din inchirierea de camere in scop turisticLa 25 iulie e termenul de plata pentru veniturile din inchirierea de camere in scop turisticArticole similare
Facilitati fiscale prevazute de ORDONANTA 6/2019. Sfatul specialistuluiNoi reglementari privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (Legea 172/2020)Scrisoare de garantie sau polita de asigurare de garantie. Cand ramane actul fara obiect?Lista rusinii pentru persoanele fizice va fi ELIMINATA! Limita pentru firme urca la 500.000 de lei!Inregistrare in SPV. 7 avantaje de care trebuie sa stie persoanele fiziceUltimele articole
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024OUG 107/2024. Pana cand trebuie notificat organul fiscal cu privire la anularea accesoriilorAmnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masuraEste OFICIAL! Amnistia fiscala a intrat in vigoare prin OUG 107/2024. Cum beneficiezi de masuraEsalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabiliiArticole similare
Din nou despre microintreprinderi. Ce sunt? Cum se impoziteaza? ( partea I )Analiza fiscala a operatiunilor cu persoane afiliateStudiu de caz: Impozitul si contributiile datorate de societate in baza unei conventii civileScutirea de impozit pentru autoturismele comercializate ca marfaCare sunt conditiile de angajare pentru programatori pentru a beneficia de scutire la impozit pe salarii?Ultimele articole
Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltareImpozitul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calculProfit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiFirme care NU depasesc cifra de afaceri de 50 milioane de euro. Au obligatia de a calcula impozit minim?Microintreprindere in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?Articole similare
Ce riscati daca inspectia fiscala dovedeste ca nu ati declarat veniturile din chirii!Articole similare
Seminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055MFP: Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice si taxarea inversa pentru unele livrariDeclaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitActivitati de constructii, cum se tine contabilitateaTitlul III, Capitolul IV pct. 133 - 139Ultimele articole
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Luni, 30 septembrie 2024, termen limita pentru depunerea D216Impozitul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calculCalendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024D216 in 2024: Cine are obligatia depunerii si pana cand poate fi transmisaSfaturi de la experti
Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024
Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA