
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica de Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratuei Locale, subventia pentru plata chiriei la locuintele sociale ar putea fi majorata pentru cei cu venituri mici, astfel incat sa acopere si cheltuielile cu utilitatile.
Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Locuirii include asumarea anumitor obiective, precum majorarea subventiilor pentru plata chiriei si utilitatilor, acordate persoanelor sarace, si introfucerea unei noi reglementari care stabileste ca locuintele cu chirii subventionate construite de ANL nu mai pot fi vandute.
Proiectul de act normativ isi propune crearea premiselor in vederea asigurarii unei piete functionale si transparente a inchirierii locuintelor prin promovarea masurilor precum oferirea de subventii/vouchere pentru inchirierea de locuinte pe piata sau utilizarea instrumentelor precum parteneriatele public-private pentru constructia de locuinte sociale.
Aceste masuri vor avea un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, contribuind la dezvoltarea mediului de afaceri prin investitii private.
In Anexa care cuprinde “Strategia Nationala a Locuirii” ce insoteste proiectul de HG este reglementata acordarea de subventii sau vouchere cu valoare majorata progresiv, in functie de venitul fiecarei gospodarii.
“Acordarea subventiei/vouchere pentru plata chiriei si/sau utilitatilor pentru gospodariile cu venituri reduse.
Politica actuala privind locuintele sociale prevede subventionarea chiriei datorate, stabilind nivelul acesteia la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuintei. Calculul subventiilor pentru locuire si energie va trebui sa tina seama de faptul ca gospodariile cele mai sarace nu pot sa aloce peste 10-15% din venituri pentru locuinta si costurile utilitatilor, luate impreuna. Pentru gospodariile cu venit mai mic de 150 EUR pe luna, subventia va fi revizuita astfel incat gospodaria sa nu plateasca peste 10% din venit pe chirie si facturile pentru utilitati, luate impreuna.
(...) Cota din chirie care este asigurata prin subventie trebuie sa fie progresiva si sa vizeze persoanele care au cea mai mare nevoie – de exemplu, valoarea voucherului poate sa fie de 100% din chiria standardizata pe piata (CSP) pentru gospodariile aflate in centila 0-30 de venit si 80-90% pentru gospodariile aflate in centilele de venit 30-50; 80% pentru centilele de venit 51-70 etc.”, se arata in Nota de fundamentare.
Asadar, in prezent, Legea nr. 114/1996 stabileste ca subventia acopera doar cheltuielile cu chiria.
O alta masura foarte importanta, de care aminteam la inceputul articolului este aceea ca locuintele cu chirii subventionate construite de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru tineri nu mai pot fi vandute (si, implicit, cumparate de locatari), ci vor intra in fondul de locuinte publice.
Alte masuri noi prevazute in “Strategia Nationala a Locuirii” - parte a proiectului de HG:
- cel putin 2% din locuintele publice construite vor putea fi accesate de persoanele cu dizabilitati si varstnici;
- locatarii din imobile ce apartin autoritatilor publice nu vor mai putea fi evacuati fara consultare si fara sa le fie asigurata o alta locuinta;
- se reglementeaza drepturile si obligatiile proprietarilor de locuinte si drepturile si obligatiile chiriasilor, dar si raporturile dintre acestia.
Obiectivele Strategiei Nationale a Locuirii sunt urmatoarele:
ATENTIE!
Proiectul de HG NU se aplica momentan!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Cota de impozit pe dividende interimare distribuite in anul 2022
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii marime. Raportare la 30.06.2022
Intrebare: Conform Ordinului 1669/2022, stabilirea criteriilor de marime se face astfel: â
vezi AICI raspunsul specialistilor <<