
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat normele anuale de venit 2018 stabilite pentru activitati independente, activitati agricole si pentru inchirierea in scop turistic.
1. Venituri din activitati independente
Veniturile din activitati independente cuprind "veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente", conform articolului 67 din Codul fiscal.
In ceea ce priveste stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, " in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii", se arata in articolul 69 din Codul fiscal.
Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit a fost aprobat prin Ordinul nr. 925/2017 din 23 iunie 2017.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12, si reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor.
In cazul in care contribuabilii desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, acestia au obligatia sa completeze doar partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii cu privire la evidenta contabila.
>> Puteti consulta aici Normele de venit pentru activitati independente!
2. Venituri din activitati agricole
Conform articolului 106 din Codul fiscal, venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit.
Normele de venit "se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele prevazute la art. 105 alin. (2)", mai exact:
Produse vegetale:
1. Cereale;
2. Plante oleaginoase;
3. Cartof;
4. Sfecla de zahar;
5. Tutun;
6. Hamei pe rod;
7. Legume in camp;
8. Legume in spatii protejate;
9. Leguminoase pentru boabe;
10. Pomi pe rod;
11. Vie pe rod;
12. Arbusti fructiferi;
13. Flori si plante ornamentale.
Animale:
1. Vaci;
2. Bivolite;
3. Oi;
4. Capre;
5. Porci;
6. Albine;
7. Pasari de curte.
Normele de venit sunt propuse de entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei stabilite prin hotarare a Guvernului, se aproba si se publica de catre directiile generale regionale ale finantelor publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit, se mentioneaza in articolul 106 din Codul fiscal.
Daca contribuabilii realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin "insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati".
>> Puteti consulta aici Normele de venit pentru activitati agricole!
3. Venituri din inchirierea in scop turistic
Potrivit articolul 85 din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, "datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit."
Norma anuala de venit pentru o camera de inchiriat se determina de "directiile generale regionale ale finantelor publice, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, comertului si turismului si al ministrului finantelor publice si a propunerilor Ministerului Economiei, Comertului si Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Propunerile privind nivelul normelor anuale de venit se transmit anual de catre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, A.N.A.F., in cursul trimestrului IV, dar nu mai tarziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui in care urmeaza a se aplica normele anuale de venit", se precizeaza in acelasi articol din Codul fiscal.
>> Puteti consulta aici Normele de venit pentru inchirierea in scop turistic!
Sursa: ANAF
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<