Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari in evidenta PFA 2016 si prevederi OMFP 170/2015. Declaratii, impozit sediu si alte obligatii

15-Ian-2016
16650

In randurile de mai jos, urmarim ce declaratii trebuie depuse de un PFA conform noului Cod fiscal din 2016, cand si ce impozite se platesc pentru PFA fara salariati, cu mentiunea ca facem referire venituri din profesii liberale - contabil autorizat, membru CECCAR.

De asemenea, in ce priveste impozitele locale, vom vedea daca se plateste impozit pe cladire in functie de suprafata ocupata intr-un apartament ca PFA (de exemplu, o camera) si daca pentru un PFA (contabil autorizat) trebuie declarat mai intai la Administratia Financiara specificand ca acesta detine sediul profesional la adresa X (o camera) sau daca se declara pe proprie raspundere spatiul strict aferent. In plus, vom vedea daca declaratia trebuie depusa de proprietarul imobilului pana pe 29 februarie.

Totodata, vom stabili in ce masura se procedeaza corect daca nu se deduce cheltuiala sediului in evidenta contabila - intretinere, telefonie etc. daca nu se doreste, mai ales in cazul in care spatiul este preluat prin contract de comodat si facturile nu sunt pe numele PFA, precum si daca acesta poate functiona tot cu contabilitate in partida simpla.


1) Dat fiind ca de la 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activitati independente pentru care se estimeaza ca venitul net care se va obtine depaseste 35% din salariul mediu pe economie, se datoreaza CAS de cel putin 10,5% (cine doreste stagiu integral de cotizare va achita 26, 8%), singura "scapare" de la plata CAS este sa se declare un venit net estimat pentru anul 2016 mai mic de 11.260 de lei.
Salariu mediu brut pe economie in anul 2016 a fost stabilit la 2.681 de lei.
2.681 lei x 12 luni x 35% = 11.260 lei

Un cabinet al unui contabil autorizat membru CECCAR care a functionat si anul trecut are urmatoarele obligatii declarative in 2016:

Daca nu va deranjeaza sa platiti contributia la CAS – declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania in 2015 pana pe 25 mai 2016.

Daca doriti sa declarati un venit estimat mai mic decat limita ceruta pentru CAS – declaratia 200 se va depune pana pe 31 ianuarie impreuna cu declaratia 220 privind venitul estimat a se obtine in 2016 (declaratia 220 nu se primeste decat impreuna cu 200 – cel putin in Bucuresti) in care veti mentiona un venit mai mic de 11.260 de lei.

Daca venitul realizat din ultima declaratie sau venitul estimat este mai mare decat limita de 35% din salariul mediu pe economie sau doriti sa va asigurati si la CAS trebuie sa depuneti declaratia 600 privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii pana pe 31 ianuarie (data nu este limitativa)

In luna februarie va trebui sa mai depuneti formularul 392 Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul 2015.

Obligatiile de plata vor fi cele din decizia de impunere : 16% impozit pe venit + 5,5% contributia de sanatate.
De asemenea , daca s-a depus declaratia 600 – 10,5 % sau 26,3% (in functie de cat ati optat).

2) Contabilitatea cabinetului se poate tine in partida simpla cu respectarea prevederilor OMFP 170/2015 care contine reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla.

3) Taxele locale

In situatia in care sediul profesional al cabinetului este intr-o camera din apartamentul unei persoane fizice se aplica regulile de la art. 459 din Noul Cod fiscal:

"ART. 459 - Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice
(1) in cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458.
(2) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.
(3) Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:
a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;
b) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 458."

Practic, daca in camera respectiva nu se desfasoara activitate economica – pentru ca ati metionat ca utilitatile nu sunt pe numele cabinetului - (nu aveti angajati, lucrati la sediul clientilor) proprietarul nu are nicio obligatie.

Daca in camera respectiva desfasurati activitate economica, proprietarul va declara pana pe 31 martie 2015 la Taxele locale ca detine o proprietate cu destinatie mixta , delimiteaza spatiul utilizat in scop nerezidential in declaratie si va primi decizia deimpunere calculata conform articolului citat mai sus.

4) Pentru analiza deductibilitatii cheltuielilor cabinetului se vor aplica prevederile art. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate din Noul Cod fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016