Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de un expert contabil PFA

29-Aug-2011
6323
Valabil la 30.08.2011

In ceea ce priveste obligatiile de plata ale unui PFA expert contabil, se va lua ca exemplu un expert contabil membru al CECAR care functioneaza cu CUI-ul eliberat de finante in baza autorizatiei emisa de CECAR. Acesta a incheiat contracte de prestarii servicii si emite facturi pentru serviciile prestate (lucrari de evidenta contabila, transmitere declaratii online, intocmire bilanturi etc.). In acelasi timp, acesta este angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga in functia de director economic la o societate comerciala si depune la sfarsitul anului declaratia 200 pentru contravaloarea serviciilor prestate, platind impozit de 16% si contributia la fondul de sanatate 5,5%. Sunt platite, in consecinta, obligatiile corecte? Care sunt reglementarile aferente acestei situatii?

Potrivit prevederilor art. 48, alin. (8) din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila (OMFP 1040/2004), si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie. Obligatiile de plata mentionate anterior sunt corecte.

In ceea ce priveste contributiile sociale, trebuie mentionat ca persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de asigurari sociale, avand prin urmare obligativitatea contribuirii la acest sistem. Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente au obligatia sa depuna declaratie de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta, venitul lunar asigurat fiind cel stabilit de insasi persoana fizica prin declaratia de asigurare.

Persoana fizica datoreaza cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea. Venitul minim in anul 2011 este 708 lei iar cota este 31,3%, aplicabila la acest venit minim. In plus, se datoreaza:

- contributie de asigurari sociale de sanatate, calculata pe baza cotei de 5,5% aplicata la venitul net impozabil si care trebuie achitata trimestrial (art. 257 alin. 2 lit. b, alin. 3 si alin. 5 lit. b din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 8 alin. 3 lit. c din Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010). In cursul anului, contributia de asigurari sociale de sanatate se determina tinand cont de venitul net anual estimat declarat la organul fiscal si se achita pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, urmand ca diferenta ramasa de achitat, calculata in raport cu decizia de impunere anuala, sa se plateasca in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere (art. 8 din Normele metodologice aprobate prin OPCNAS 617/2007, cu modificarile ulterioare). Aceasta contribute se plateste, indiferent de faptul ca pfa, sau membrii I.I obtin venituri in baza unui contract individual de munca

- contributia pentru concedii si indemnizatii potrivit art. 1 alin. (2) din OUG 158/2005, optional PFA sa desfasoare activitati independente datoreaza si achita in nume propriu cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%.

Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (garantate in plata). Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele mentionate mai sus sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care nu vor sa beneficieze de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 au posibilitatea de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii prin depunerea unui formular tip de solicitare de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii (model prevazut de anexa 6 la OMS si PCNAS nr. 60/32/2006).

- contributia pentru somaj;

Potrivit dispozitiilor art. 20 lit.c) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente se pot asigura facultativ in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile acestei legi. Asadar, contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj este facultativa pentru persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente.

In concluzie, un PFA va plati impozit pe venit 16% si numai in cazul in care aceste persoane nu obtin venituri in baza unui contract individual de munca, au obligatia platii contributiei de asigurari sociale la Casa de pensii, iar contributia de asigurari sociale de sanatate 5,5% se plateste indiferent de faptul ca PFA ar obtine venituri in baza unui contract individual de munca.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016