Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte de arenda. Cum stabilim corect impozitul pe venit si contributiile?

24-Aug-2015
7768

In randurile urmatoare, stabilim daca pentru contractele de arenda cu suprafete sub 2 hectare incheiate cu persoane fizice o societate comerciala trebuie sa retina impozit pe venit de 16% si CASS de 5.5%, precum si daca se aplica vreo scutire pentru astfel de contracte.

Impozitarea veniturilor din arenda, obtinute in baza unui contract de arenda este prevazuta de Codul fiscal la art. 61 si urmatoarele.

Potrivit prevederilor Codului civil, art. 715 alin. (1) contractul de arenda este incadrat in categoria contractelor de locatiune, si este definit ca fiind contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun, in schimbul unui pret, denumit chirie. Operatiunea de arendare are drept obiect exploatarea pe o durata determinata a bunurilor agricole, contra unui pret stabilit prin contractul incheiat.

Arendarea se face doar pe baza unui contract scris. Proprietarul terenurilor care obtine venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal are obligatia sa inregistreze contractulu incheiat intre parti la organul fiscal competent al arendatorului. Orice modificare care intervine ulterior incheierii contractului se inregistreaza la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea. Acelasi contract trebuie inregistrat si de catre arendas in termen de 15 zile de la data incheierii si la consiliul local unde este situat bunul agricol dat in arenda.

Veniturile realizate din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal fac parte din grupa veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente (art. 61 din Codul fiscal).

Veniturile din arenda sunt supuse impozitului pe venit (art. 62 din Codul fiscal) si contributiei individuale la asigurarile de sanatate in procent de 5,5% (art. 296^21 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal).

Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste la nivelul sumelor in bani sau in natura prevazute in contractul incheiat. La aceste sume se poate adauga si valoarea cheltuielilor care sunt in sarcina proprietarului si care sunt efectuate de cealalta parte din contract (arendas).

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin scaderea unei cote forfetare de cheltuieli de 25% aplicata asupra venitului brut.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Antecontracte apartamente O societate care a finalizat un complex imobiliar in anul 2023 si nu a putut incheia contracte de vanzare-cumparare pentru toate apartamentele in anii precedenti, cu ce cota de TVA...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Declarare AIC in RO e-Transport Referitor la obligativitatea declararii in RO- Etransport conform ordonantei din 2022 cu modificarile ulterioare va rog sa lamuriti cateva aspecte: 1. Am vazut in raspunsurile pe...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare de actiuni la o societate pe actiuni (SA) inchisa Care este procentul de impozitare pentru tranzactionare actiuni la o societate inchisa de tip SA, tranzactionare directa intre doi actionari? Cine plateste si cum? Concret, unul...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Plata fond de handicap. Servicii de la unitati protejate Societatea a inchiriat echipament de birou in baza unui acord de parteneriat de la o societate autorizata ca unitate protejata, care are in anexa 1 la autorizatia de functionare ca...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    TVA la incasare. Inceperea aplicarii sistemului Firma infiintata in 27.05.2025 platitoare de tva trimestrial si impozit profit, cand trebuie sa depuna D700, D010 pentru trecere la TVA la incasare? S-a incercat acest lucru...citeste mai mult

Impozitul de 16% se calculeaza asupra venitului net si este impozit final.

Impozitul pe veniturile din arenda este un impozit care se retine de persoana platitoare de venit care are obligatia sa il vireze la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut (art. 62 alin. (24) din Codul fiscal).

Pe langa acest impozit, persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului mai datoreaza si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Obligatia calcularii, retinerii si platii sumelor reprezentand contributia individuala de asigurari sociale de sanatate revine tot platitorului de venit (arendasul).

Calcularea obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate se face prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul reprezentand diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Totodata, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut (art. 29622 alin. (22) din Codul fiscal).

Contributia calculata si retinuta de catre platitorul de venit se vireaza la bugetul de stat de catre acesta pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinuta.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si incadrarea in plafonul minim sau plafonul maxim, se face de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din evidenta fiscala.

Reglementarile legale in vigoare nu prevad scutiri de impozite pentru suprafetele mai mici de doua hectare. Exista numai o initiativa legislativa de completare a Codului fiscal, adoptata de Senat, prin care persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la 2 hectare ar putea fi scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). Urmeaza sa fie trimisa Camerei deputatilor.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016