Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii de plata si declarative in cazul in care arendatorul este nerezident

20-Apr-2012
7318
Va prezentam mai jos in ce masura este obligat arendatorul sa plateasca impozit pe arenda in conditiile in care un nerezident incheie un contract de arenda cu o persoana juridica romana.

Raspuns:

Intelegem ca arendasul este persoana juridica romana (cea care utilizeaza terenul), iar arendatorul este nerezidentul - despre care nu stim daca este persoana fizica sau juridica.
Nerezidentul - fie persoana fizica, fie persoana juridica -, pentru a da teren in arenda, trebuie sa indeplineasca acele conditii prevazute de Legea 312/2005 privind dobindirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine.

In ceea ce priveste impozitarea veniturilor din arenda obtinute de arendator - nerezident, acestea se supun art. 115 alin. (2) literele b) si d) din codul fiscal :
"2) Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol si se impoziteaza conform titlului II , III sau IV^1, dupa caz:
........
b) veniturile unei persoane juridice straine obtinute din proprietati imobiliare situate in Romania sau din transferul titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute intr-o persoana juridica romana;
........
d) veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute la o persoana juridica romana, si din transferul titlurilor de valoare, asa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c);"

Ca urmare, daca arendatorul este persoana juridica nerezidenta, care obtine aceste venituri din Romania, de la o persoana juridica romana, atunci acestea se incadreaza la art. 13 litera d) titlul II Impozitul pe profit din codul fiscal.

Veniturile din proprietati imobiliare situate in Romania includ, printre altele, si venituri din inchirierea sau cedarea folosintei proprietatii imobiliare situate in Romania, conform art. 30 alin. (2) litera a) din codul fiscal.

In aceasta situatie, impozitul datorat de persoana juridica nerezidenta este impozit pe profit, conform art. 30 alin. (1) si se determina prin retinere la sursa de catre persoana juridica romana platitoare de venit, conform art. 30 alin. (4) din codul fiscal. Ca urmare, persoana juridica romana platitoare de venit are obligatia calcularii, retinerii prin stopaj la sursa, platii si declararii acestui impozitului pe profit.

De altfel, acest lucru este stipulat si la punctul 89 ^2 al doilea alineat din normele date in aplicarea art. 30 alin. (4):

"In sensul alin. (4) al art. 30 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care platitorul de venit este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, acestia au obligatia declararii si platii impozitului pe profit in numele persoanei juridice straine care realizeaza veniturile mentionate la alin. (1) al art. 30 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare."

Declararea si plata impozitului pe profit se fac conform art. 34 alin. (1) din codul fiscal , respectiv trimestrial, pina la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului. Declararea se face prin declaratia 100, alegindu-se pozitia 4 cod (105) Impozit pe profit datorat de persoane juridice straine (altele decit la pozitia 01), iar plata acestuia se efectueaza in contul unic de buget de stat.
Calculul, retinerea si inregistrarea impozitului prin stopaj la sursa se fac odata cu plata venitului catre persoana juridica nerezidenta - arendator.

De asemenea, persoanei juridice romane (arendasului) ii revine obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 119, conform art. 30 alin. (6) din codul fiscal. Aceasta declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti se depune pina in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Modelul acesteia se regaseste la punctul 15^1 din normele date in aplicarea art. 119.

Daca arendatorul este persoana fizica nerezidenta, veniturile obtinute de acesta din arenda se impoziteaza conform titlului III Impozitul pe venit, asa cum se mentioneaza la art. 115 alin. (2) litera d) mai sus citat. Conform art. 39 litera d) din codul fiscal, persoana fizica nerezidenta care obtine astfel de venituri este contribuabil in sensul titlului III.

Impozitarea veniturilor din arenda se face conform art. 62 alin. (2^1) - (2^6). Potrivit acestor alineate, obligatia calcularii, retinerii, virarii si declararii impozitului pe venitul din arenda obtinut de arendator persoana fizica nerezidenta ii revine tot arendasului -persoana juridica romana - care plateste acest venit.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce o cota forfetara de 25%. Impozitul este final. Venitul net platit arendatorului este venitul brut minus impozitul. Impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata de venit drept arenda. Virarea si declararea se fac pina la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In declaratia 100 se alege pozitia 11 cod 619 Impozit pe veniturile din arenda, iar plata se face in contul unic de buget de stat. De asemenea, arendasul - persoana juridica romana ce plateste venitul catre arendator persoana fizica nerezidenta - trebuie sa depuna pina in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, conform art. 93 alin. (2) din codul fiscal .

In contabilitatea proprie, arendasul - persoana juridica romana - va inregistra sumele brute datorate drept arenda in contul 612.

Alte reglementari incidente:
- OPANAF 101/2008, modificat prin OPANF 70/2012, privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016