Microintreprindere care realizezaza venituri din consultanta. Schimbarea tipului de impozit datorat
In ce priveste modul in care se poate schimba tipul de impozit datorat, vom analiza de data aceasta cazul unei societati X care se infinteaza in luna iunie 2012, are un salariat si este platitoare de impozit pe venit microinteprindere. Societatea incheie un contract de consultanta cu o alta societate astfel ca serviciile efectuate sunt 100% de consultanta. La 30.09.2012 se calculeaza impozit pe venit microinteprindere, iar in cazul in care veniturile incasate sunt 100% din consultanta, societatea nu se mai incadreaza ca platitoare de impozit pe venit microinteprindere. Vom vedea ce se va calcula astfel in mod corect la 30.09.2012 dintre impozitul pe profit sau impozitul pe venit microinteprindere, precum si cand se va declara la administratia financiara trecerea de la impozitul pe venit microintreprindere la
impozit pe profit.
Solutia consultantului:
Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura consultantei, managementului si a altor activitati prevazute la art. 1122 alin. 6 din Codul fiscal datoreaza
impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv, dupa cum se specifica expres chiar la pct. 7 din Normele metodologice de aplicare.
Acelasi lucru se precizeaza si in Instructiunile de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", aprobate prin OPANAF 101/2008, cu modificarile si completarile ulterioare conform carora microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. 6 din Codul fiscal , la randul 1 "Suma datorata" inscriu suma reprezentand impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.
Ca atare, pentru trim. III 2012 societatea X va datora si va declara impozit pe profit, calculat la profitul impozabil aferent acestui trimestru.
Depunerea declaratiei de mentiuni 010 pentru instiintarea organului fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat se realizeaza in termen de 30 de zile de la aparitia modificarii intervenite, in conformitate cu art. 77 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi