Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
ANAF a pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/ serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului".
Conform documentului, se aproba modelul si continutul formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/ serviciilor/ sponsorizarilor/ mecenatului". Formularul se utilizeaza pentru declararea bunurilor/ serviciilor/ sponsorizarilor/ mecenatelor acordate beneficiarilor, de catre platitorii de impozit pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024.
Daca va fi publicat in Moniorul Oficial, Ordinul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Asa cum apare in Referatul de Aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste deducerea din impozit a sponsorizarilor/mecenatului/ burselor private, precum si a cheltuielilor privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
Modificarile/completarile au vizat, in principal, urmatoarele:
- abrogarea dispozitiilor referitoare la deducerea din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a sponsorizarilor/mecenatului/burselor private, precum si a cheltuielilor privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte;
- abrogarea dispozitiilor privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private din impozitul pe profit.
Potrivit art.45 alin.(16) din Codul fiscal, ultimul an fiscal in care sumele reprezentand burse, ramase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe profit este anul fiscal 2023, respectiv anul fiscal modificat care se incheie in anul 2024.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Conform dispozitiilor art.42 alin.(3) din Codul fiscal, platitorii de impozit pe profit au obligatia depunerii unei declaratii informative privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului, pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.
Formularul se utilizeaza pentru declararea bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/ mecenatelor acordate beneficiarilor, de catre platitorii de impozit pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, avand primul termen de depunere in anul 2025.
INSTRUCTIUNI de completare a formularului 107 "Declaratie informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului"
I. Depunerea declaratiei
1.Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului se completeaza si se depune de catre contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
2. In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului. De asemenea, la sectiunea "Date de identificare a contribuabilului", la rubrica "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.
3.Declaratia se depune impreuna cu Anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului, in situatia in care suma reportata aferenta sponsorizarilor/mecenatului acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018 nu poate fi individualizata pe fiecare beneficiar.
4. Termenul de depunere a declaratiei
Declaratia informativa se depune pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, prevazut de lege.
In cazul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului efectuate de membrii grupului.
5. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
6. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
II. Completarea declaratiei
7. Perioada de raportare
In rubrica "Anul" se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2024).
8.Rubrica "Perioada" se completeaza in situatiile in care raportarea se efectueaza pentru alte perioade decat anul calendaristic, ca de exemplu:
- perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), (5 1) si (5 2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
- perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art.16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
9.Sectiunea A "Date de identificare a contribuabilului"
9.1. In rubrica "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului platitor de impozit pe profit care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
9.2. In rubrica "Denumire" se inscrie denumirea contribuabilului care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
10. Sectiunea B "Date privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/ sponsorizarilor/mecenatului"
Contribuabilul, platitor de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, completeaza sectiunea dupa cum urmeaza:
10.1. In coloana 1 "Denumire/nume si prenume beneficiar" se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului.
In cadrul acestei coloane se inscrie/se inscriu si denumirea/numele si prenumele beneficiarului caruia i-au fost acordate sponsorizari/mecenat, precum si bunuri, mijloace financiare si servicii, dupa caz, in anii precedenti/perioadele precedente si pentru care s-au inscris sumele reportate in col. 5, cu exceptia celor inscrisi in Anexa la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.
10.2. In coloana 2 "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului.
10.3.In coloana 3 "Adresa" se inscrie adresa beneficiarului bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului. 10.4. in coloana 4 "Suma" se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, acordata fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare.
In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri materiale, suma va cuprinde valoarea acestora, evaluate prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar, conform art. 1 alin. (5) din Legea nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare.
10.5. In coloana 5 "Suma reportata" se inscrie suma reprezentand valoarea bunurilor materiale sau mijloacelor financiare reprezentand sponsorizari/mecenat, conform legii, precum si a bunurilor, mijloacelor financiare si serviciilor, reportata din perioada anterioara anului de raportare/perioadei de raportare.
Randul "Beneficiarii sumelor reportate carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018" se completeaza in cazul sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari, aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018. In acest caz se completeaza, in Anexa la formular, datele de identificare ale acestor beneficiari.
10.6. In coloana 6 "Suma dedusa" se inscrie suma dedusa din impozitul pe profit potrivit legii in anul de raportare/perioada de raportare corespunzatoare sumei reprezentand sponsorizari/mecenat si/sau cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, acordate fiecarui beneficiar in anul de raportare/perioada de raportare sau corespunzatoare sumelor reportate in anul de raportare/perioada de raportare individualizate pe beneficiari.
In aceasta coloana, la randul "Beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018" se va inscrie suma dedusa corespunzatoare sumelor reportate care nu pot fi individualizate pe beneficiari aferente sponsorizarilor/mecenatelor acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018.
11. Sectiunea C "Datele de identificare a imputernicitului"
11.1. Se completeaza in cazul in care obligatiile de declarare se indeplinesc de catre un imputernicit, conform Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
11.2. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
11.3. In rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele imputernicitului.
11.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.
III. Completarea Anexei la Declaratia informativa privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/sponsorizarilor/mecenatului
12. Sectiunea "Date privind beneficiarii sumelor reportate, carora le-au fost acordate sponsorizari/mecenate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018"
12.1. Se completeaza de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit in cazul sumelor reportate aferente sponsorizarilor/mecenatului acordate anterior anului 2018, respectiv anterior anului fiscal modificat care incepe in anul calendaristic 2018, care nu pot fi individualizate pe fiecare beneficiar.
12.2. In coloana 1 "Denumire/nume si prenume beneficiar" se inscrie/se inscriu denumirea/numele si prenumele beneficiarului sumei reportate.
12.3. In coloana 2 "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului sumei reportate.
12.4. In coloana 3 "Adresa" se inscrie adresa beneficiarului sumei reportate.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
TVA la incasare si radierea din oficiu. Vezi cele mai noi prevederi ANAFPROIECT ANAF pentru modificarea OANAF 3775/2015 privind aprobarea unor competente speciale ale organului fiscal centralPROIECT ANAF: Legitimatiile eliberate executorilor fiscaliNou PROIECT ANAF pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 Decont de taxa pe valoarea adaugataPROIECT ANAF: Noul formular privind masurile impuse de inspectia fiscalaUltimele articole
Proiect: ANAF introduce 6 pozitii noi in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statD300 in 2024. ANAF elimina mai multe randuri din formular si adauga noi instructiuni de completareANAF modifica mai multe declaratii de impunere: D101, D101 Grup Fiscal, D301, D307, D311 si formularul 710Proiect: Din 1 iulie 2024 se vor aplica noi reguli in privinta reorganizarii marilor contribuabiliD205 si D207 in 2024. ANAF schimba, din nou, modelul si continutul formularelorArticole similare
Valoarea produselor acordate ca sponsorizareREMINDER! Luni, 27 ianuarie, termenul limita pentru depunerea mai multor obligatii fiscaleCALENDAR ANAF 2022: calendarul obligatiilor fiscale pentru luna IANUARIE 2022Pana pe 25 ianuarie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 11 declaratii fiscale la ANAFReminder! 25 martie, termen limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleUltimele articole
Conform Ordinului 2326/2017, declaratiile fiscale se transmit OBLIGATORIU in sistem online. Lista formularelorD100 si D101 pentru plata impozitului micro si pe profit pentru trim. IV 2023 se depun la ANAF pana pe 25 iunie 2024ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Pana pe 25 martie 2022 platitorii de impozit pe profit trebuie sa declare sponsorizarile facute anul trecutA fost publicat de ANAF calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2022Sfaturi de la experti
Intrebare: La data de 30.09.2024, se inregistreaza urmatoarea situatie: Total cheltuieli: 2.600.000 lei Cheltuieli considerate nedeductibile: 3.950 lei Venituri din servicii prestate: 2.690.000 lei Venituri din productia de imobilizari...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societatea X doreste sa imprumute un IFN. In afara de autorizare cod CAEN, 6492 "Alte activitati de creditare - finantarea tranzactiilor comerciale si imprumuturi monetare in afara sistemului bancar" mai trebuie sa obtina alte...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024
Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila
Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024
Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest an
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA