Procesarea compensarii datoriilor si creantelor intre doua entitati. Norme metodologice si instructiuni
Cum se deruleaza fizic procesul de compensare intre doua entitati a soldului de client respectiv furnizori? Se emite un PV de compensare in 2 exemplare (unul rosu si unul albastru). Fiecare entitate semneaza ca este de acord cu compensarea, astfel cel albastru ajunge la initiator semnat, iar cel rosu ramane la partener (la fel semnat)? Este corect?
Raspunsul economistului senior, Costin Istrate:
Baza legala:
NORME METODOLOGICE din 28 octombrie 2019 privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie
Aprobate prin HOTARAREA nr. 773 din 28 octombrie 2019, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 din 1 noiembrie 2019.
Articolul 1
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Generare cod UIT Revin cu mentiunea ca depozitul in care se paletizeaza marfa nu este depozitul nostru, este al transportatorului - nu este punctul nostru de lucru. Ramane valabil raspunsul in...citeste mai mult
(1) Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie Busteni - Sucursala Bucuresti, denumit in continuare CPPI, prin structura de compensare, gestioneaza unitar administrarea la nivel national a sistemului de compensare datorii si creante, Sistemul informatic de compensare, denumit in continuare SIC, precum si toate informatiile primite de la persoanele juridice, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, cu modificarile ulterioare.
(2) Compensarea se realizeaza in conditiile legii prin stingerea datoriilor reciproce, neplatite/neincasate reflectate in contabilitatea persoanelor juridice participante, pana la concurenta celei mai mici dintre obligatii, pe baza ordinelor de compensare.
Articolul 2
(2) Persoanele juridice, altele decat cele prevazute la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 (persoane juridice cu capital integral/ majoritar/minoritar de stat – n.a.), aprobata cu modificari prin Legea nr. 211/2001, cu modificarile ulterioare, pot sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa, potrivit instructiunilor pentru transmiterea datelor prevazute in anexa nr. 1.
Anexa nr. 1 la normele metodologice
INSTRUCTIUNI pentru transmiterea datelor
1. Transmiterea informatiilor, aferente situatiei prevazute la art. 2 din normele metodologice, se face prin accesarea adresei web dedicate, publicata pe website-ul CPPI, prin incarcarea facturilor individual sau in fisiere de tip: CSV/XML/XLS/XLSX.
(3) Persoanele juridice prevazute la alin. (1) si (2) au obligatia de a actualiza situatia facturilor, in maximum o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite.
(4) Toate datele furnizate de persoanele juridice trebuie sa fie corecte, in caz contrar atragand raspunderea civila si penala potrivit legii.
Articolul 3
In sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) compensare - stingerea obligatiilor de plata reciproce intre contribuabili, persoane juridice, pana la concurenta obligatiei celei mai mici, prin ordine de compensare;
e) ordin de compensare - instrument de plata nemonetar, numerotat in SIC, emis de CPPI prin structura de compensare pentru fiecare persoana juridica participanta, document prevazut in anexa nr. 2;
g) proces-verbal de compensare - raport generat de SIC in care se consemneaza indeplinirea cumulativa a conditiilor necesare realizarii unui circuit de compensare in vederea emiterii ordinelor de compensare, document prevazut in anexa nr. 5.
Articolul 4
(1) Operatiunile de compensare se realizeaza de catre persoanele juridice prevazute la art. 2 prin accesarea adresei web dedicate, publicata pe website-ul CPPI pentru accesarea SIC, precum si pentru transmiterea informatiilor necesare.
(2) Publicarea adresei web dedicate, pe website-ul CPPI, se face ca urmare a aprobarii prin decizie a directorului general al CPPI, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice.
Articolul 5
(1) In vederea crearii conturilor de utilizator, persoanele juridice interesate trebuie sa efectueze operatiunea de completare a formularului pus la dispozitie de SIC in vederea crearii contului.
Articolul 6
(1) Ca urmare a introducerii datelor de catre persoanele juridice compensatoare, SIC identifica unul sau mai multe circuite de compensare care se comunica prin intermediul contului de utilizator, prin generarea in format electronic a formularelor de ordin de compensare.
(6) Informarea privind realizarea compensarii catre persoanele juridice compensatoare dintr-un circuit de compensare se face prin comunicarea prin intermediul conturilor de utilizator a ordinelor de compensare la data emiterii acestora.
Articolul 7
(1) Pentru realizarea operatiunilor de compensare la sediul structurii de compensare din cadrul CPPI, persoanele juridice introduc datele necesare in SIC si indica operatiunea de compensare predefinita.
(2) Pentru parcurgerea procedurii prevazute la art. 6 persoanele imputernicite prezinta structurii de compensare din cadrul CPPI o copie a actului de identitate, certificata pentru conformitate cu originalul.
(3) Ca urmare a parcurgerii procedurii prevazute la art. 6, persoanele juridice primesc pe contul de utilizator ordinele de compensare.
Opinie:
Procesul de compensare intre doua persoane juridice se realizeaza exclusiv electronic, prin intermediul CPPI, in conditiile mentionate in baza legala de mai sus. In acest sens, societatea respectiva trebuie sa se inregistreze ca utilizator si sa transmita informatiile si documentele necesare/solicitate prin intermediul website-ului CPPI, conform procedurii mentionate in anexa la ordinul mentionat anterior. Ulterior, in urma inregistrarii si aprobarii, persoanele juridice implicate in procesul de compensare vor primi pe conturile de utilizatori ordinele de compensare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.