Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin de compensare si datorii reciproce. Cum se va face compensarea, in contextul noului Cod civil?

05-Aug-2015
48793

Rezolvarea pe care o oferim in randurile urmatoare va avea ca punct de pornire situatia in care intre doua societati comerciale exista datorii certe si exigibile care rezulta din facturi fiscale privind livrari de bunuri sau prestari servicii.

Astfel, se va vedea in ce masura compensarea acestora se poate face prin una din variantele de mai jos:

1. Compensare automata de drept fara utilizarea vreunui document contabil avand in vedere prevederile din Noul Cod civil art 1616 si art 1617 prin sunt prevazute urmatoarele: "Compensatia opereaza de plin drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile, oricare ar fi izvorul lor, si care au ca obiect o suma de bani sau o anumita cantitate de bunuri fungibile de aceeasi natura".

Se poate agrea ca intre cele doua societati sa se incheie un acord prin care sa se precizeze aceasta modalitate de lucru?

2. Pentru a se putea efectua compensarea datoriilor trebuie utilizat neaparat Ordinul de compensare asa cum se prevede in Hotararea 685/1999? Sumele datorate reciproc nu sunt restante, neaplicandu-se prevederile HG 685/1999.

 


Chiar si in conditiile in care in Noul Cod Civil se prevede ca este posibila stingerea datoriilor de indata ce acestea apar ( deci neajunse la scadenta) pana la concurenta celei mai mici dintre ele, totusi instrumentul de plata ( punctul 9 de la art. 2. din HG 685/1999) in cazul compensarilor il reprezinta ORDINUL DE COMPENSARE, document cu regim special, descris in Anexa 2.1 din HG 685/1999
pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.

Ordinul de compensare este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care au facut obiectul compensarii. Ordinul de compensare se anexeaza la nota contabila. Compensarea se initiaza de ambele firme, astfel ca amandoua firmele trebuie sa initieze ordine de compensare.

Baza legala o constituie art. 3 din HG 685/1999:

"Art. 3. - (1) Incepand cu data de 1 noiembrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare aprobat prin prezenta hotarare.

(2) De la aceeasi data, pentru facturi cu valori mai mari de 100 milioane lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin prezenta hotarare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 100 milioane lei, inclusiv compensarea reciprocaintre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra, lector Universitar dr.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016