Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul de compensare. In ce conditii se poate face compensarea unor datorii reciproce?

03-Feb-2015
16499
In analiza de mai jos, in situatia in care societatea se afla in sistemul de TVA la incasare, stabilim daca poate sa faca operatiuni de compensare debite/creante cu o alta societate (nu stim daca se afla in sistemul de TVA la incasare) pentru facturi mai vechi de 30 zile dar mai mici de 10.000 lei.

Conform prevederilor de la art. 3 din H.G. nr. 685 din 23 august 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, persoane juridice prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca incepand cu data de 1 noiembrie 1999:

- compensarea facturilor cu valori mai mari de 10 mii lei se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin acest act normativ;

- compensarea facturilor cu valori mai mici de 10 mii lei, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de O.U.G. nr. 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.

Asadar, pentru facturi cu o valoare unitara mai mica de 10.000 lei, compensarea prin I.M.I. se efectueaza optional, fara a avea caracter obligatoriu. Singura obligatie este de a utiliza formularele tipizate reglementate prin H.G. nr. 685/1999. Astfel, ordinul de compensare este un instrument de plata prin care clientul si furnizorul isi lichideaza datoriile de valoare egala, inregistrate in evidenta contabila.


Avand in vedere ca una dintre cele doua societati este inscrisa in sistemul TVA la incasare, trebuie retinut faptul ca valoarea creantelor si obligatiilor se stinge la data compensarii reciproce. Astfel, TVA colectata la furnizor/prestator si TVA deductibila la cumparator/beneficiar devine exigibila la data compensarii care este data Ordinului de compensare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016