Facturi prescrise. Compensare sau scoatere din evidenta contabila
Daca exista facturi prescrise catre acelasi partener atat pe contul de clienti cat si pe contul de furnizori, se poate face compensarea intre aceste sume pe baza unui proces verbal de scoatere a lor din evidenta contabila (deoarece este vorba de creanta si datorie catre acelasi partener)? Sau este obligatoriu ca sumele existente pe contul de clienti sa se contabilizeze pe cheltuieli iar sumele existente pe contul de furnizori sa se contabilizeze pe venituri?
Raspuns: Potrivit art. 3 din HG 685/1999, incepand cu data de 1 noiembrie 1999, pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 RON, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se realizeaza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, aprobat prin aceasta hotarare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 RON, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de OUG 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.
Astfel, conform art. 3 din HG 685/1999 se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare, respectiv ordinul de compensare prezentat in Anexa 2.1 la Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor aprobat prin HG 685/1999.
Asadar, in cazul in care doriti sa faceti compensare intre creante si datorii obligatoriu trebuie sa utilizati Ordinul de compensare, iar in cazul in care factura are o valoare mai mare de 10.000 de lei compensarea se face numai prin intermediul cadrului institutional IMI.
In cazul in care se vor elima din evidentele contabile datoriile si creantele prescrise sunt aplicabile prevederile de la pct. 187 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, care prevede:
"La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."
In cazul in care creantele /datoriile au fost inventariate, verificate si confirmate pe baza ”Extrasului de cont” sau au fost confirmate debitele prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului.
In situatia in care nu exista nicio confirmare, niciun raspuns la vreo notificare, somatie, etc., iar termenul de prescriptie de 3 ani este implinit, se pot scoate din evidenta creantele/datoriile respective, in baza hotararii AGA, insa cheltuielile privind scoaterea din evidenta a creantelor neincasate nu sunt deductibile iar veniturile dprovenite din stingerea datoriilor la furnizori sunt impozabile.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme
UW3wYQ , [url=http://zqgipyqemosj.com/]zqgipyqemosj[/url], [link=http://xuejpkxdmvgb.com/]xuejpkxdmvgb[/link], http://hrptslnnoxer.com/