Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM cer compensari directe intre firme

04-Oct-2011
6778
In acest moment sunt obligate sa transmita la IMI datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) propune simplificarea procedurilor administrative pentru IMM-uri prin eliminarea obligativitatilor firmelor de efectuare a compensarilor intre persoane juridice numai prin IMI (Institutul de Management si Informatica). Conform Hotararii nr. 685/1999, contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa transmita la Institutul de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

In aceasta categorie se includ volumul creditelor nerambursate in termen catre bancile finantatoare si cel al debitelor catre bugetul de stat

In aceasta categorie se includ volumul creditelor nerambursate in termen catre bancile finantatoare, inclusiv dobanzile aferente; volumul debitelor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, neachitate in termen, inclusiv majorarile de intarziere datorate si penalizarile, dupa caz; volumul creantelor fata de persoanele juridice, care se finanteaza total sau partial de la bugetul de stat, dar si volumul creditelor comerciale acordate de agentii economici, nerambursate la scadenta. De asemenea, contribuabilii sunt obligati sa actualizeze aceste date transmise la cel mult 30 de zile.

Toate compensarile intermediate conform prezentului regulament sunt legal efectuate


Astfel, ordinul de compensare emis de Serviciul de compensare reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care au facut obiectul compensarii. Acest ordin de compensare se anexeaza la nota contabila. In acest caz, CNIPMMR propune abrogarea in regim de urgenta a Hotararii nr. 685/1999, care genereaza birocratie excesiva, costuri suplimentare nejustificate si care contravine prevederilor Codului civil si Codului comercial.

Compensare directa fara intermediari

Argumentele pe care se bazeaza propunerea formulata de membrii CNIPMMR sunt legate de doua persoane juridice care se bazeaza pe o relatie contractuala directa ce trebuie sa aiba posibilitatea de a-si compensa direct (in conditiile Codului civil), fara intermediari, datoriile, respectiv creante peste 10.000 lei si restante peste 30 de zile, fara a fi obligate la costuri suplimentare prin declararea si compensarea lor numai prin IMI. In cadrul Hotararii 685/1999 se prevede ca toate compensarile intermediate conform regulamentului sunt legal efectuate, ceea ce se poate interpreta, in mod literal, ca orice compensare efectuata in afara IMI nu ar fi legala, fapt ce contravine prevederilor Codului civil si Codului comercial, precum si libertatii contractuale, prin interventia statului intr-o relatie comerciala dintre doua persoane juridice.

Stingerea creantelor si datoriilor intre doua persoane juridice de drept si pe baza unui alt document

Totodata, obligativitatea ca orice compensare efectuata sa se faca numai pe formular tipizat conform acestui Regulament se considera ca nu isi are rostul, atata timp cat exista prevederi legale (Codul civil si Codul comercial) care dau posibilitatea stingerii creantelor si datoriilor intre doua persoane juridice de drept si pe baza unui alt document (n.r. - act aditional la contractul initial, proces verbal de compensare).
CNIPMMR arata ca obligativitatea utilizarii unui formular tipizat creeaza si posibilitatea unor abuzuri din partea anumitor organe ale statului care pot interpreta legea intr-un mod total nefavorabil IMM-urilor, putandu-se ajunge chiar si la posibilitatea ca in instanta aceste compensari efectuate intre doua persoane juridice, chiar si daca sunt aprobate de ambele parti, sa fie anulate ca nu s-au facut prin IMI sau pe document tipizat.

Membrii CNIPMMR arata ca obligativitatea compensarii creantelor/datoriilor intre doua persoane juridice prin IMI genereaza timp pierdut pentru IMM-uri si, totodata, costuri suplimentare, inutile, tariful perceput de IMI nefiind unul scazut.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016