Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Strategia fiscala pune sare pe ranile sistemului sanitar

07-Oct-2010
2309

In 2011, bugetul asigurarilor de sanatate va fi cel mai mic din ultimii patru ani. Consecintele sunt previzibile. Pentru pacienti, acces restrictionat la servicii medicale si medicamente. Pentru companiile farmaceutice, gasirea de solutii care nu sunt, insa, intotdeauna, de partea bolnavilor.


Sa spui la nesfarsit ca sistemul sanitar sta sa moara a devenit de mult timp un cliseu. Sa spui ca e nevoie acuta de o reforma, care sa schimbe din radacini actuala organizare, este, de asemenea, inutil, la fel cum este si sa te minunezi cum a fost posibil ca Romania sa fi contabilizat in ultimii 20 de ani nu mai putin de 19 ministri ai sanatatii, unii cu mandat de doar o luna.

Si totusi, surprize mai exista: strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern pe 15 septembrie arata ca bugetul Fondului pentru asigurari sociale de sanatate, cel care sustine, in mare, sistemul sanitar autohton, va fi in 2011 cu 15% mai mic decat anul acesta.

Cum s-a ajuns in actuala situatie explica Sorin Popescu, corporate affairs manager al celui mai nou producator de medicamente intrat pe piata locala, Amgen, si membru in conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM): ?In fiecare an, bugetul sanatatii a fost reprezentat de suma echivalenta cu necesarul pe trei trimestre din anul precedent. Toata lumea stia ca, oricum, in septembrie venea rectificarea bugetara si se acopereau, astfel, si cheltuielile de final de an. In 2009, s-a spart buba, pentru ca FMI nu a mai permis iesirea din tinta de deficit. Asa ca guvernantii au decis peste noapte, fara sa se consulte cu nimeni, sa aduca bani din bugetul pe 2010. Foarte bine, piata nu s-a prabusit, am mers mai departe, doar ca in 2010 am intrat cu doar o jumatate din bugetul alocat in teorie. Consecinta subfinantarii? Pe 19 august, s-a facut rectificarea bugetara si s-au dat banii luati in 2009. Acum, traim iar fericiti, dar pentru cat timp? Avem in continuare un trimestru neacoperit."

Sursa: Capital.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Strategia fiscala pune sare pe ranile sistemului sanitar":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016