Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand, cum si unde va fi depusa Declaratia pe propria raspundere de angajatii cu CIM part-time

19-Aug-2022
5265
Cand, cum si unde va fi depusa Declaratia pe propria raspundere de angajatii cu CIM part-time

Conform Ordinului 1855/2022, angajatii cu CIM part-time vor fi obligati sa depuna lunar o Declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca.

Actul normativ prevede obligativitatea angajatilor cu CIM part-time sa depuna o Declaratie pe propria raspundere la fiecare angajator, din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. 

Declaratia pe propria raspundere cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Cand se depune Declaratia pe propria raspundere?

Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia de a avea mai multe CIM, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Unde se depune Declaratia pe propria raspundere?

Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, la fiecare angajator.

Cum se va depune Declaratia pe propria raspundere?

Ordinul 1855/2022 care reglementeaza introducerea acestei Declaratii NU prevede modalitatile prin care poate fi transmisa. Ne gandim ca poate fi data si in format fizic angajatorilor.

Cine va depune Declaratia pe propria raspundere?

Angajatii cu CIM part-time vor avea obligatia de a depune formularul.

Exceptii de la depunerea Declaratiei pe propria raspundere

Prin exceptie de la prevedere, in cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.

Ce obligatii au angajatorii in acest context, al introducerii Declaratiei pe propria raspundere pentru CIM part-time?

In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere, pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.

In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata. 

In acest caz, salariatului i se retin contributiile la nivelul bazei de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, iar fiecare angajator/platitor de venituri suporta diferenta de contributii calculate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Modelul declaratiei pe propria raspundere poate fi vazut AICI>>

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016