
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Operatiunea de leasing are drept scop utilizarea bunurilor mobile sau imobile puse la dispozitia utilizatorului de catre proprietarul acestora, motiv pentru care acest tip de operatiune se incadreaza la prestari de servicii.
Natura contractului de leasing financiar, respectiv aceea de contract de prestari de servicii, rezulta si din O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, articolul 1 alineatul 1, prin care este definit obiectul contractului de leasing: transmiterea pentru o perioada determinata a dreptului de folosinta asupra unui bun, contra unei plati periodice, denumite ?rata de leasing?.
Valoarea reziduala reprezinta valoarea stabilita de partile contractante pentru efectuarea transferului de proprietate asupra bunului de la locator la locatar, dupa achitarea de catre utilizator atat a ratelor de leasing prevazute in contract, cat si a celorlalte sume datorate conform contractului.
Ca regula generala, pana la sfarsitul perioadei de leasing financiar, utilizatorul poate oricand sa opteze pentru cumpararea bunului transmis spre folosinta sa.
Sfarsitul perioadei de leasing poate fi: ? data ultimei rate de leasing stipulata in graficul anexa la contract;
? data optiunii de cumparare formulate de catre utilizator, dupa implinirea a 12 luni de la data derularii contractului.
Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Cartea neagra a controlului fiscal
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Cererea de cumparare a bunului poate fi formulata de catre cumparator chiar si inainte de expirarea perioadei de leasing prevazute prin contract, cu o singura conditie: pentru a nu schimba natura contractului de leasing, cererea nu trebuie depusa mai devreme de 12 luni de la data inceperii derularii contractului.
In situatia in care, la sfarsitul perioadei de leasing, in baza cererii formulate de utilizator, finantatorul transfera acestuia dreptul de proprietate asupra acelui bun utilizat, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri doar pentru valoarea de transfer a bunului, nicidecum pentru intreaga valoare a bunului.
In derularea unui contract de leasing, perioadele trebuie bine definite, astfel:
● data inceperii derularii unui contract de leasing se considera data punerii bunului la dispozitia utilizatorului;
● data incheierii derularii unui contract de leasing se considera data depunerii cererii de cumparare a bunului de catre utilizator.
In situatia in care cererea este depusa de utilizator mai devreme de 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri, fara a mai fi considerata o prestare de servicii.
Astfel, natura operatiunii economice care are loc intre locator si locatar se schimba din prestare de servicii in livrare de bunuri, locatorul dobandind calitatea de vanzator si locatarul calitatea de cumparator. in acest caz, data livrarii bunului se considera data punerii la dispozitia cumparatorului a bunului in cauza.
Despre cesiunea unui contract de leasing financiar
Pe intreaga perioada de derulare a unui contract de leasing financiar pot intervene fie modificari legate de cesiunea contractului intre utilizatori, cu acceptul finantatorului, fie modificari legate de schimbarea finantatorului.
Un astfel de contract poate fi cesionat prin doua modalitati:
■ cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului sau finantatorului;
■ cesiune intre utilizator si locator sau finantator in situatia in care se schimba fie locatorul, fie finantatorul.
Predarea de catre locator si preluarea de catre utilizator a contractului de leasing se face la aceeasi valoare a ratei de leasing. Rata de leasing reprezinta cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Mai sunt deductibile cheltuielile cu autoturismul, daca angajatul il poate folosi acasa?Contabilizarea unui contract de LeasebeakZoom fiscal: Inchirieri locuinte sociale construite de PrimarieImpozitul pe constructii in 2014. Suntem obligati sa depunem formularul 100?Aplicarea TVA, noi modificariUltimele articole
Calendar ANAF: Contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii fiscale pana pe 25 septembrie 2023Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, modificate prin HG 653/2023. Au fost incluse 7 prevederi importanteCheltuieli deductibile PFA. Exemple si studii de caz practiceNoul formular D300, introdus prin Ordinul 1176/2023, se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii august 2023Calendar ANAF 2023: Pana pe 25 august contribuabilii trebuie sa depuna 8 declaratii importanteArticole similare
PFA. Achizitie autoturism. Ce tratament fiscal se aplica?Cheltuieli deductibile legate de autoturisme utilizare mixtBaza legala intocmire cash-flow. Procedura de intocmire si conditii obligatoriiGhid MFP: Imobilizari corporale in regim de leasingCine e obligat sa depuna raportul de evaluare in 2016?Ultimele articole
Cheltuieli deductibile PFA. Exemple si studii de caz practiceIn atentia contribuabililor care au achitat si NU au beneficiat pana in prezent de restituirea taxelor autoMONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasingAu fost aprobate Normele pentru restituirea taxei auto, conform Ordinului 1303/2023. Termenul de depunere a cererilor este de 5 aniProfit reinvestit. Noi categorii de active pentru care se aplica scutirea profitului investit din 1 ianuarie 2023Sfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<