Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interpretarea contractelor de leasing in curs de derulare: servicii sau livrari de bunuri?

23-Aug-2010
4458

 

Operatiunea de leasing are drept scop utilizarea bunurilor mobile sau imobile puse la dispozitia utilizatorului de catre proprietarul acestora, motiv pentru care acest tip de operatiune se incadreaza la prestari de servicii.

Natura contractului de leasing financiar, respectiv aceea de contract de prestari de servicii, rezulta si din O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, articolul 1 alineatul 1, prin care este definit obiectul contractului de leasing: transmiterea pentru o perioada determinata a dreptului de folosinta asupra unui bun, contra unei plati periodice, denumite ?rata de leasing?.

Valoarea reziduala reprezinta valoarea stabilita de partile contractante pentru efectuarea transferului de proprietate asupra bunului de la locator la locatar, dupa achitarea de catre utilizator atat a ratelor de leasing prevazute in contract, cat si a celorlalte sume datorate conform contractului.

Ca regula generala, pana la sfarsitul perioadei de leasing financiar, utilizatorul poate oricand sa opteze pentru cumpararea bunului transmis spre folosinta sa.


Sfarsitul perioadei de leasing poate fi: ? data ultimei rate de leasing stipulata in graficul anexa la contract;

? data optiunii de cumparare formulate de catre utilizator, dupa implinirea a 12 luni de la data derularii contractului.

Cererea de cumparare a bunului poate fi formulata de catre cumparator chiar si inainte de expirarea perioadei de leasing prevazute prin contract, cu o singura conditie: pentru a nu schimba natura contractului de leasing, cererea nu trebuie depusa mai devreme de 12 luni de la data inceperii derularii contractului.

In situatia in care, la sfarsitul perioadei de leasing, in baza cererii formulate de utilizator, finantatorul transfera acestuia dreptul de proprietate asupra acelui bun utilizat, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri doar pentru valoarea de transfer a bunului, nicidecum pentru intreaga valoare a bunului.

In derularea unui contract de leasing, perioadele trebuie bine definite, astfel:

● data inceperii derularii unui contract de leasing se considera data punerii bunului la dispozitia utilizatorului;

● data incheierii derularii unui contract de leasing se considera data depunerii cererii de cumparare a bunului de catre utilizator.

In situatia in care cererea este depusa de utilizator mai devreme de 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri, fara a mai fi considerata o prestare de servicii.

Astfel, natura operatiunii economice care are loc intre locator si locatar se schimba din prestare de servicii in livrare de bunuri, locatorul dobandind calitatea de vanzator si locatarul calitatea de cumparator. in acest caz, data livrarii bunului se considera data punerii la dispozitia cumparatorului a bunului in cauza.

Despre cesiunea unui contract de leasing financiar

Pe intreaga perioada de derulare a unui contract de leasing financiar pot intervene fie modificari legate de cesiunea contractului intre utilizatori, cu acceptul finantatorului, fie modificari legate de schimbarea finantatorului.

Un astfel de contract poate fi cesionat prin doua modalitati:

■ cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului sau finantatorului;

■ cesiune intre utilizator si locator sau finantator in situatia in care se schimba fie locatorul, fie finantatorul.

Predarea de catre locator si preluarea de catre utilizator a contractului de leasing se face la aceeasi valoare a ratei de leasing. Rata de leasing reprezinta cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016