Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?

20-Mar-2025
1258
Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?
Cuprins

Declaratia 394 reprezinta un document important pentru raportarea detaliata a tranzactiilor interne intre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Desi aceasta declaratie este destinata in principal pentru facturi si livrari de bunuri de valoare mai mare, multi contribuabili se intreaba cum trebuie tratate bonurile fiscale cu valoarea sub 100 euro.

In acest articol vom vedea cadrul legal care stabileste obligatiile de raportare a bonurilor fiscale si daca acestea trebuie incluse in D394, luand drept exemplu o speta explicata de specialist.

Ce este D394

Declaratia 394 este Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national este un formular fiscal obligatoriu pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA in Romania, folosit pentru raportarea detaliata a tranzactiilor interne realizate cu alte persoane impozabile. 

Cine depune D394

Declaratia 394 trebuie depusa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri /prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul /prestatorul sau beneficiarul.

Cand se depune D394

Declaratia 394 se va depune pana pe data de 30 (inclusiv) a lunii care urmeaza dupa perioada de raportare (luna, trimestru etc.). IMPORTANT! Acest termen se aplica chiar daca nu s-au realizat operatiuni care trebuie raportate in declaratie.

Pentru a vedea un model al D394 pentru anul 2025, dar si mai multe studii de caz utile, citeste ACEST articol»

Declarare bonuri fiscale in D394

Avem cazul urmator. Bonurile fiscale primite pentru diverse achizitii (combustibil, diverse) cu valoarea sub 100 euro si care contin datele de identificare ale beneficiarului, inclusiv CIF, se vor trece/prelua in D394 pe care o va depune beneficiarul acestor bonuri fiscale si pot fi deductibile pentru TVA?

Cadrul legal:

Conform O.P.A.N.A.F. nr. 3.769/ 2015, trebuie declarate in Declaratia 394 toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate avand inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la Sectiunea I.1.5.

Asadar, daca bonurile primite indeplinesc criteriile unei facturi simplificate si includ codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, acestea trebuie declarate in formularul 394.

Pe de alta parte, art. 319 alin. (21) din Codul Fiscal prevede conditiile si informatiile minime care trebuie incluse in facturile simplificate. Chiar daca valoarea este sub 100 euro, emiterea unei facturi simplificate este permisa si daca aceasta contine codul de inregistrare in scopuri de TVA, conform Ordinului nr. 3.769/2015, trebuie raportata.

Prin urmare, trebuie sa declarati aceste bonuri in cartusul I Alte informatii punctul 1.5 din Declaratia 394, conform indicatiilor din Ordinul nr. 3.769/ 2015, fiind bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

„I. Alte informatii

Acest cartus contine:

1.1. livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;

1.2. valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care s-au emis facturi simplificate fara a avea inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si pentru care nu au fost emise bonuri fiscale, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);

1.3. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);

1.4. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit facturi simplificate de la persoane impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);

1.5. valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii pentru care s-au primit bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate si care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%);

Acest raspuns a fost oferit in Revista Taxe si Impozite actual. Detalii AICI>>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016