Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum incadram cheltuielile de protocol si cum le recunoastem?

30-Sep-2013
9863
Pentru a stabili in ce mod incadram corect cheltuielile de marketing si de protocol efectuate de o societate, vom porni de la cazul concret al unei firme care organizeaza o conferinta cu partenerii de afaceri (clienti). Cheltuielile cu conferinta le includ si pe cele de cazare, masa si costuri adiacente. Vom stabili astfel in ce categorie intra aceste cheltuieli si daca pot fi deduse la calculul impozitului pe profit.

Precizam, asadar, ca marketingul reprezinta, potrivit definitiei data de Philip Kotler „analizarea, programarea si controlul resurselor diferitelor intreprinderi producatoare, politica si activitatea lor de productie si desfacere in vederea satisfacerii cerintelor diferitelor grupe de consumatori si a obtinerii de profituri".

Aceasta inseamna ca toate actiunile unei societati trebuie sa fie orientate spre consumator, ca trebuie analizati factorii externi si interni care pot influenta activitatea acesteia (sistemul economic, sistemul fiscal, concurenta, furnizorii, regimul politic, nevoile consumatorilor intr-o anumita etapa etc.).

Marketingul (stiinta de a vinde) nu inseamna insa numai publicitate. Publicitatea este una dintre metodele de marketing.

Tocmai de aceea si Codul fiscal trateaza separat deductibilitatea cheltuielilor de reclama si publicitate (art. 21, alin. (2), lit. d) unde se impune existenta unui contract scris), a cheltuielilor de marketing, de promovare a produselor pe piata, participarea la targuri si expozitii etc. (art. 21, alin. (2), lit.i), care au o deductibilitate nelimitata) si a cheltuielilor de protocol (art. 21, alin. (3), lit. a) pentru care deductibilitatea este limitata la 2%, calculata conform dispozitiilor pct. 33 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare).


Daca intalnirea cu partenerii de afaceri presupune numai discutii in grup urmate de o cina festiva (inclusiv cazarea acestora) si nu face parte dintr-un program pus la punct de departamentul de specialitate al societatii (studii segment piata, prezentare de produse, chestionare, esantionare, urmarire modificare dorinta de achizitie etc.), atunci cheltuielile prilejuite de desfașurarea intalnirii cu clientii se incadreaza in categoria cheltuielilor de protocol. Cota de 2% se calculeaza asupra diferentei dintre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor.

Din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal.

Factura primita pentru intalnirea de afaceri poate fi inregistrata:

% = 401"Furnizori"

623 "Cheltuieli de protocol,

reclama si publicitate"

4426 "TVA deductibila"

Conform prevederilor HG 84/2013 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, TVA dedusa cu aceasta ocazie trebuie colectata in totalitate.

Aceasta operatiune se efectueaza numai in conditiile in care la colectarea cheltuielilor de protocol s-a dedus TVA. Daca la efectuarea cheltuielilor sau achizitia bunurilor ce sunt oferite drept cadouri nu se deduce TVA, aceasta incluzandu-se in valoarea cheltuielilor efectuate/bunurilor achizitionate, atunci nu se mai aplica prevederea privind autofacturarea si colectarea TVA.

Din punct de vedere al calculului bazei impozabile a impozitului pe profit, in limita cheltuielilor de protocol se include si partea de TVA devenita nedeductibila.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016