Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum incadram cheltuielile de protocol si cum le recunoastem?

30-Sep-2013
10147
Pentru a stabili in ce mod incadram corect cheltuielile de marketing si de protocol efectuate de o societate, vom porni de la cazul concret al unei firme care organizeaza o conferinta cu partenerii de afaceri (clienti). Cheltuielile cu conferinta le includ si pe cele de cazare, masa si costuri adiacente. Vom stabili astfel in ce categorie intra aceste cheltuieli si daca pot fi deduse la calculul impozitului pe profit.

Precizam, asadar, ca marketingul reprezinta, potrivit definitiei data de Philip Kotler „analizarea, programarea si controlul resurselor diferitelor intreprinderi producatoare, politica si activitatea lor de productie si desfacere in vederea satisfacerii cerintelor diferitelor grupe de consumatori si a obtinerii de profituri".

Aceasta inseamna ca toate actiunile unei societati trebuie sa fie orientate spre consumator, ca trebuie analizati factorii externi si interni care pot influenta activitatea acesteia (sistemul economic, sistemul fiscal, concurenta, furnizorii, regimul politic, nevoile consumatorilor intr-o anumita etapa etc.).

Marketingul (stiinta de a vinde) nu inseamna insa numai publicitate. Publicitatea este una dintre metodele de marketing.

Tocmai de aceea si Codul fiscal trateaza separat deductibilitatea cheltuielilor de reclama si publicitate (art. 21, alin. (2), lit. d) unde se impune existenta unui contract scris), a cheltuielilor de marketing, de promovare a produselor pe piata, participarea la targuri si expozitii etc. (art. 21, alin. (2), lit.i), care au o deductibilitate nelimitata) si a cheltuielilor de protocol (art. 21, alin. (3), lit. a) pentru care deductibilitatea este limitata la 2%, calculata conform dispozitiilor pct. 33 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare).


Daca intalnirea cu partenerii de afaceri presupune numai discutii in grup urmate de o cina festiva (inclusiv cazarea acestora) si nu face parte dintr-un program pus la punct de departamentul de specialitate al societatii (studii segment piata, prezentare de produse, chestionare, esantionare, urmarire modificare dorinta de achizitie etc.), atunci cheltuielile prilejuite de desfașurarea intalnirii cu clientii se incadreaza in categoria cheltuielilor de protocol. Cota de 2% se calculeaza asupra diferentei dintre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor.

Din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal.

Factura primita pentru intalnirea de afaceri poate fi inregistrata:

% = 401"Furnizori"

623 "Cheltuieli de protocol,

reclama si publicitate"

4426 "TVA deductibila"

Conform prevederilor HG 84/2013 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, TVA dedusa cu aceasta ocazie trebuie colectata in totalitate.

Aceasta operatiune se efectueaza numai in conditiile in care la colectarea cheltuielilor de protocol s-a dedus TVA. Daca la efectuarea cheltuielilor sau achizitia bunurilor ce sunt oferite drept cadouri nu se deduce TVA, aceasta incluzandu-se in valoarea cheltuielilor efectuate/bunurilor achizitionate, atunci nu se mai aplica prevederea privind autofacturarea si colectarea TVA.

Din punct de vedere al calculului bazei impozabile a impozitului pe profit, in limita cheltuielilor de protocol se include si partea de TVA devenita nedeductibila.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • [SANCTIUNI E-TVA din 1 iulie 2025] Ce risti daca nu raspunzi la notificarea de conformare si PROCEDURA de LUCRU

    • Incepand cu 1 iulie 2025, notificarile de conformare RO e-TVA devin obligatorii pentru toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA. Conform prevederilor OUG nr. 70/2024, lipsa unui raspuns complet si in termen poate atrage sanctiuni, inclusiv etichetarea contribuabilului ca avand risc fiscal ridicat. In acest articol detaliem ce presupune aceasta obligatie, ce consecinte pot aparea in caz de neconformare si care este procedura oficiala de lucru impusa de ANAF. » citeste mai departe aici

  • Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T

    • Daca ai decis sa inchizi o firma, este esential sa stii ca procesul de lichidare nu inseamna doar radierea din Registrul Comertului, ci presupune si indeplinirea unor obligatii fiscale clare fata de ANAF. Printre acestea, se numara depunerea Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, precum si, dupa caz, fisierul SAF-T (D406) pentru perioada de lichidare. In acest articol explicam, pe scurt si cu trimitere la temeiul legal pana cand se depune Declaratia...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie

    • Notificarea de conformare E-TVA este documentul prin care ANAF solicita contribuabililor explicatii privind diferentele dintre decontul de TVA depus (D300) si decontul precompletat RO e-TVA generat automat de sistem. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare...» citeste mai departe aici

  • [E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti

    • Facturarea electronica a generat in practica probleme greu de anticipat. Firmele s-au confruntat brusc cu o schimbare radicala a modului lor de lucru, ceea ce a generat instantaneu o multime de situatii foarte dificil de gestionat. Ca urmare, intrebarile au inceput sa curga. Multe dintre aceste intrebari sunt foarte specifice, de genul: „Oare societatea mea, cu codul CAEN X, care comercializeaza produsele Y catre clientii Z, trebuie sa emita facturi electronice?”. Altele sunt...» citeste mai departe aici

  • [IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Colaborarea cu platforme internationale precum Bolt atrage o serie de implicatii fiscale importante pentru contribuabilii din Romania. De aceea este esential sa intelegem corect tratamentul fiscal aplicabil veniturilor, comisioanelor si serviciilor achizitionate din strainatate. In acest articol abordam principalele obligatii declarative si de plata ce revin contribuabililor romani care colaboreaza cu Bolt, inclusiv aspecte legate de TVA, impozitul pe veniturile nerezidentilor si declaratiile...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016