Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii care fac obiectul impunerii in Romania. Cum impozitam venitul obtinut din Romania?

08-Ian-2020
12690

In cele ce urmeaza, vom avea in vedere noile modificari aduse Codului fiscal privind veniturile obtinute de nerezidenti din Romania si vom stabili care este impozitul datorat de o societate din Romania pentru o factura primita de la un nerezident dintr-un alt stat UE pentru participarea societatii din Romania la un targ international (chirie spatiu, servicii marketing etc.).



De asemenea, vom vedea cum impozitam venitul obtinut din Romania de catre un nerezident (stat non-UE), in situatia in care plata facturii se face, la solicitarea acestuia, intr-un cont in statul strain membru UE.

Nota: Factura reprezinta contravaloarea serviciilor prestate pentru participarea la un targ international.


Solutia consultantului:


1. Avand in vedere prevederile modificate de OG 8/2015 ale art. 115 din Codul fiscal in sfera veniturilor impozabile in Romania, de la 1 fabruarie 2013, se plaseaza toate serviciilor prestate de catre nerezidenti fara nici o distinctie, asupra locului in care aceste servicii sunt prestate. In astfel de conditii, ca urmare a acestor modificari, in lipsa certificatului de rezidenta fiscala care sa faca aplicabile prevederile articolului privind beneficiile intreprinderii conform caruia veniturile realizate de catre un rezident pe teritoriul propriului stat sunt impozabile numai de catre acesta, veniturile vor fi impuse in Romania cu aplicarea cotei de 16%.

Trebuie subliniat ca prezentarea certificatului nu este obligatorie pentru nerezident, acesta avand doar dreptul sa se protejze de dubla impunere pe baza instrumentelor ratificate intre statul de rezidenta si cel de realizare a venitului, prezentand certificatul de rezidenta fiscala si facand aplicabile prevederile conventiei.

Cu toate acestea, avand in vedere consecintele deosebit de ample ale unei aplicari fara distinctie a dreptului de impunere in Romania a veniturilor din servicii prestate in strainatate, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 84/2013 modificate ca urmare a schimbarilor generate de OG nr. 8/2013 enumera in mod expres tipurile de servicii care vor face obiectul impunerii in Romania indiferent de locul prestarii acestora.

Astfel sunt considerate venituri obtinute din Romania din servicii prestate in afara Romaniei numai veniturile din prestarea urmatoarelor servicii: servicii de management, servicii de consultanta in orice domeniu, servicii de marketing, servicii de asistenta tehnica, servicii de cercetare si proiectare in orice domeniu, servicii de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si servicii prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari, contabili, auditori.

In aceste conditii, pentru ca veniturile realizate din Romania pentru prestarile efectuate pe teritoriul propriului stat sa nu faca obiectul impunerii in Romania prin aplicarea cotei de 16% este necesar ca furnizorii serviciilor enumerate in la pct. 3 indice 1 din Normele metodologice emise in aplicare art. 115 din Codul fiscal sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala asfel ca prin aplicarea art. 118 din Cod urmeaza a fi incidente dispozitiile speciale din Conventie care exclud de la impunere in Romania veniturile rezidentului realizate din prestari de servicii realizate pe teritoriul propriului stat.

Concret, cheltuielile efectuate cu ocazia participarii la targul international vor trebui analizate din perspectiva enumerarii prevazute in Normele metodologice, in speta considerand ca atat cheltuielile privind spatiul, cat si celelate cheltuieli de marketing vor face obiectul impunerii in Romania urmand a fi aplicabile cele de mai sus.

2. Cu privire la impozitarea venitului obtinut din Romania, de un nerezident din Brazilia care incaseaza sumele cuvenite intr-un cont in Germania, din perspectiva inexistentei Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Brazilia, vor fi aplicabile prevederile art. 115 alin. (1) lit. k) si art. 116 alin. (2) lit. d) venitul fiind impozabil in Romania iar cota de impunere aplicabila fiind de 16%. Supraimpozitarea cu 50% a veniturilor prevazuta de art. 116 alin. (2) lit.c) indice 1 din Codul fiscal se aplica veniturilor platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, indiferent daca beneficiarul efectiv al venitului este sau nu rezident al unui stat care are incheiata o Conventie pentru evitarea dublei impuneri cu Romania. Asadar, conditia expresa de aplicare vizeaza exclusiv statul in care are loc plata.

In concluzie, venitul platit in Germenia nerezidentului brazilian va fi supus impozitului de 16%, nefiind aplicabila cota de 50%.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016