Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferente de curs valutar la achizitie in leasing. Cum tratam sumele la calculul impozitului?

05-Apr-2013
7106
Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei societati care a achizitionat in leasing financiar un autoturism, in baza unui contract incheiat cu o societate de leasing dn Romania.

Valorile din acest contract sunt exprimate in euro, iar documentele primite (contract, facturi) sunt generatoare de diferente de curs valutar prin conturile 668 si 768. Cheltuielile cu acest autoturism sunt deductibile in proportie de 50%.

Vom vedea astfel in ce mod vor fi tratate diferentele de curs (atat din reevaluarea lunara a contractelor, cat si din diferentele de curs de la facturare) din punct de vedere al deductibilitatii lor la calculul impozitului pe profit. De asemenea, se va vedea si in ce mod influenteaza acest calcul faptul ca exista si diferente de curs favorabile.

Solutia consultantului:

Potrivit pct. 492 alin. 3 din Normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 21 alin. 4 lit. t din Codul fiscal in categoria cheltuielilor supuse deductibilitatii limitate la 50% intra toate cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar etc.


Prin urmare, sunt supuse deductibilitatii limitate si cheltuielile din reevaluarea lunara a obligatiilor in valuta si a diferentelor de curs valutar la facturarea ratelor de leasing financiar pentru un autovehicul, inregistrate in conformitate cu reglementarile contabile in materie. Enumerarea din normele metodologice nu este exhaustiva, ci exemplificativa.

In ipoteza in care sunt generate venituri din inregistrarea in contabilitate a obligatiilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, acestea sunt venituri impozabile conform art. 19 alin. 1 din Codul fiscal care prevede ca in masa profitului impozabil intra veniturile din orice sursa, asa cum rezulta ele din inregistrarile in contabilitate (pct. 12 alin. 1 din Normele metodologice), mai putin veniturile neimpozabile.

Cum legiuitorul nu a inclus astfel de venituri in categoria celor neimpozabile prevazute la art. 20 din Codul fiscal, ele vor fi considerate venituri ce intra in baza impozabila a impozitului pe profit, nefiind posibila o "compensare" intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile limitat provenind din evaluarea obligatiilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016