Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordin ANAF: Acces la dosarul fiscal al contribuabilului martie 2013

11-Mar-2013
7778
Va prezentam mai jos procedura din 1 martie 2013 de accesare a informatiilor cuprise in dosarul fiscal, puse la dispozitia contribuabililor pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in spatiul privat al contribuabilului.

Ordinul a fost emis de AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA si publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 126 din 7 martie 2013.


I. Dispozitii generale

1. In vederea reducerii contactului direct dintre contribuabili si functionarii publici din cadrul organului fiscal si simplificarii accesului la o informatie rapida si exacta, informatiile cuprinse in evidenta creantelor fiscale, care fac parte din dosarul fiscal al contribuabilului, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, asigurandu-se astfel transparenta datelor cuprinse in fisa pe platitori.
2. Contribuabilii pot accesa informatiile prevazute la pct. 1, de pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin autentificare in baza certificatului digital.

3. Pentru utilizarea accesului controlat la dosarul fiscal, contribuabilii pot solicita emiterea unui certificat digital in baza formularelor 152 si 153, prevazute in anexele nr. 1 si 2, care fac parte integranta din prezenta procedura, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu modificarile si completarile ulterioare.
4. Dupa autentificarea in baza certificatului digital, contribuabilul are acces la spatiul sau privat, unde vizualizeaza informatii din dosarul fiscal prin accesarea aplicatiei "Dosar fiscal".

II. Mod de accesare

5. La accesarea serviciului de acces controlat la dosarul fiscal al contribuabilului se afiseaza meniul principal care contine 4 submeniuri de lucru, astfel:
a) submeniul DATE IDENTIFICARE;
b) submeniul VECTOR FISCAL;
c) submeniuri pentru fiecare DECLARATIE;
d) submeniul SITUATIE SINTETICA.
6. in mod automat, aplicatia afiseaza o lista care cuprinde codurile de identificare fiscala asociate certificatului digital cu care s-a realizat autentificarea, iar contribuabilul selecteaza codul de identificare fiscala pentru care doreste afisarea informatiilor.
7. Se lanseaza actiunea de cautare a datelor pentru codul de identificare fiscala furnizat. in absenta acestei alegeri, utilizatorul va vizualiza meniurile, insa acestea nu vor avea continut.

III. Informatii afisate


 8. Submeniul DATE IDENTIFICARE

In acest submeniu se prezinta principalele date de identificare ale contribuabilului, sub forma de sectiuni, astfel:
8.1. Sectiunea de date comune, care prezinta principalele date de identificare, comune tuturor tipurilor de coduri de identificare fiscala. in prima parte a sectiunii se prezinta codul de identificare fiscala selectat si denumirea contribuabilului, iar in cea de a doua parte se prezinta domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili din care face parte, starea acestuia, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, cu includerea numarului si datei declaratiei, data atribuirii codului de identificare fiscala, starea acestuia in ceea ce priveste inregistrarea ca platitor de T.V.A., tipul sediului.
8.2. Sectiunea de date specifice, care prezinta principalele date specifice, caracteristice tipului de contribuabil selectat, si categoriile pentru care se prezinta informatii de identificare specifice, respectiv:
8.2.1. Persoana juridica
La aceasta categorie se regasesc informatii privind forma de organizare, informatii despre codul CAEN, domiciliul fiscal, sediul social, organul fiscal competent, grupa de contribuabili, stare, ultima declaratie de inregistrare/mentiuni, data atribuirii codului de identificare fiscala, platitor T.V.A., tip sediu.
8.2.2. Persoana fizica autorizata
La aceasta categorie se regasesc informatii privind forma de organizare si informatii despre codul CAEN (numarul si denumirea acestuia, precum si anul din care contribuabilul are asociat acest cod). In functie de categoria de persoana fizica (profesii libere sau prestatoare de activitati comerciale) se prezinta codul numeric personal, numele si prenumele, codul CAEN (denumirea si anul de atribuire), numarul de inregistrare la registrul comertului.


 8.2.3. Institutie publica

La aceasta categorie se regasesc informatii privind actul normativ de infiintare, sistemul de finantare, organul tutelar, sectorul de activitate.
8.2.4. Persoana juridica nerezidenta
La aceasta categorie se regasesc informatii privind codul de identificare fiscala in tara de apartenenta si forma juridica.
9. Submeniul VECTOR FISCAL
In acest submeniu se prezinta informatii legate de vectorul fiscal asociat contribuabilului pentru fiecare impozit/taxa/contributie, datele de inceput si sfarsit (daca este cazul) si periodicitatea declararii acestora.
10. Submeniuri pentru fiecare DECLARAtIE
In acest submeniu se prezinta informatii cu privire la declaratiile depuse, grupate dupa tipul declaratiei sub forma tabelara, in ordinea descrescatoare a anilor de raportare, iar in cadrul anilor, pe luna de raportare.

11. Submeniul SITUATIE SINTETICA
Submeniul cuprinde informatii referitoare la obligatiile de plata datorate.
11.1. Obligatii fiscale datorate:
a) titlu de creanta (declaratie, decizie de impunere, decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii etc.);
b) tipul de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetului general consolidat;
c) scadenta soldului obligatiei de plata neachitate;
d) categoria de suma (debit, majorare de intarziere/dobanda, penalitate de intarziere, inclusiv, penalitate si dobanda pentru contribuabilii care beneficiaza sau au beneficiat de esalonare la plata, amenda);
e) termen de plata;

f) soldul debitor reprezentand obligatia de plata ramasa neachitata din titlul de creanta.
11.1.1. in situatia in care contribuabilul doreste sa vizualizeze informatii cu privire la situatia sa fiscala, acesta va accesa campul "Obligatii fiscale datorate", moment in care se afiseaza informatii grupate pe ani calendaristici, in cadrul perioadei de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, iar in cadrul fiecarui an, pe luni calendaristice.
11.1.2. Pentru a putea vizualiza informatii cu privire la provenienta ramelor datorate intr-o anumita luna, contribuabilul va selecta luna respectiva, moment in care i se vor afisa informatii referitoare la soldul obligatiilor fiscale datorate.
13.1.3. Pentru obtinerea unei situatii fiscale detaliate, contribuabilul va accesa campul "Soldul obligatiilor fiscale datorate", moment in care se vor afisa toate tipurile de impozite, taxe, contributii sau alte sume datorate bugetului general consolidat impreuna cu soldurile aferente.
11.1.4. Prin accesarea campurilor reprezentand soldurile aferente fiecarui tip de impozit, taxa, contributie sau alta suma datorata bugetului general consolidat se afiseaza informatii cu privire la titlurile de creanta din care provin, scadentele obligatiilor fiscale neachitate, categoria de suma, termenul de plata a acestora si cuantumul sumei neachitate.
11.2. Stingerea obligatiilor de plata
Informatiile cuprinse in formularul "instiintare privind stingerea creantelor fiscale", al carui model a fost instituit prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.438/2009 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi accesate de catre contribuabili pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, la sectiunea "Informatii publice".

IV. Dispozitii finale


12. Lunar, pentru fiecare zona de informatii se realizeaza actualizarea acestora, iar data ultimei actualizari a acestora se mentioneaza ori de cate ori sunt solicitate aceste informatii.
13. In vederea asigurarii accesului contribuabililor la informatiile cuprinse in submeniul SITUATIE SINTETICA, organul fiscal competent afiseaza, pana la data de 20 a fiecarei luni calendaristice, pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala toate aceste informatii.
14. Dupa luarea la cunostinta de catre contribuabili a informatiilor cuprinse in submeniul SITUATIE SINTETICA, acestea pot fi utilizate in vederea corelarii evidentei fiscale cu evidenta contabila a contribuabilului.


Anexa 1 poate fi consultata in Monitorul Oficial amintit.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016