Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata de la 2.500 lei la 5.000 lei, dupa 9 ani de stagnare

28-Apr-2022
26936
Valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata de la 2.500 lei la 5.000 lei, dupa 9 ani de stagnare

O noua propunere legislativa inregistrata recent la Senat prevede majorarea valoarii de intrare a mijloacelor fixe de la 2.500 lei la 5.000 lei, dupa 9 ani de stagnare.

Prin prezentul act normativ se propune actualizarea valorii de intrare a mijloacelor fixe cu indicele total al preturilor de consum aferent perioadei martie 2013-martie 2022, prin abrogarea Hotararii de Guvern nr. 276/2013.

Astfel, valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi modificata, incepand cu data intrarii in vigoare a legii de la 2.500 lei la 5.000 lei, iar Hotararea Guvernului nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.31 din 30 mai 2013 va fi abrogata.

Pragul valoric pentru imobilizarile corporale va creste, la 5.000 lei, dupa noua ani in care a stagnat la valoarea de 2.500 lei, mentioneza initiatorii.

Masura poate fi considerata o facilitate fiscala pentru ca permite deducerea fiscala imediata a cheltuielilor cu mijloacele fixe, daca valoarea lor se situeaza sub suma de 5.000 lei.

Aceasta modificare are in principiu doar impact fiscal, in sensul ca valoarea minima de 5.000 lei se refera la obligatia platitorilor de impozit pe profit/venit sa deduca fiscal valoarea achizitiilor de mijloace fixe ce depasesc aceasta suma doar prin intermediul amortizarii fiscale.

In Expunerea de motive initiatorii explica ca daca pana la intrarea in vigoare a actualei legi, orice mijloc fix cu o valoare mai mare de 2.500 lei trebuia amortizat fiscal, dupa ce intra in vigoare modificarea legislativa, aceasta suma va fi majorata la 5.000 lei. Astfel, cheltuielile cu mijloacele fixe achizitionate ulterior acestei date, care au o valoare de intrare mai mica de 5.000 lei, vor putea fi deduse integral la momentul achizitiei si punerii in functiune, fara a mai fi obligatorie recuperarea valorii acestora prin intermediul amortiozarii fiscale.

Este importanta cresterea valorii de intrare a mijloacelor fixe, intrucat imobilizarile corporale produc beneficii economice in viitor. Acestea sunt proprietatea unei companii, care le detine pentru un interval de timp mai mare de un an. Mijloacele fixe sunt utilizate de organizatia respectiva pentru a produce alte bunuri, pentru a presta anumite servicii. De asemenea, ele pot fi inchiriate catre terti sau pot fi puse in atingerea unor scopuri administrative.

Articol unic: LEGE nr. 15 din 24 martie 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 31 mai 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 3 se modifica, cu urmatorul cuprins:

CAP.I

Dispozitii generale

ART.3

Activele corporale aferente capitalului imobilizat sunt:
a) terenurile, inclusiv investitiile pentru amenajarea acestora;
b) mijloacele fixe.

Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizeaza ca atare si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) are o valoarea minima de intrare de 5.000 de lei. Aceasta valoare poate fi actualizata anual, in functie de indicele de inflatie prin hotarare a Guvernului, dar nu poate avea o valoare de intrare mai mica decat limita stabilita prin aceasta lege.
b) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
c) Valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsa intre 2.500 lei si 5.000 lei, existente in patrimoniul operatorilor economici la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se va recupera pe durata normala de functionare ramasa.
d) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Hotararea Guvernului nr. 276 din 21 mai 2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 313 din 30 mai 2013.

Pentru obiectele care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, la incadrarea lor ca mijloace fixe se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016