Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Care sunt inregistrarile si implicatiile fiscale?

25-Mar-2011
12525
Intrebare:

Este posibil sa corectez codul de clasificare de durata de functionare la mijloacele fixe intrate in evidenta in anii anteriori doar pe perioada ramasa neamortizata. Cum se calculeaza? Care sunt inregistrarile si implicatiile fiscale?

Raspuns:

Ref: Modificare perioada de utilizare mijloace fixe

In conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile incepand cu anul 2010, activele imobilizate sunt definite ca fiind activele detinute pe o perioada mai mare de un an si generatoare de beneficii economice viitoare.

Din punct de vedere contabil, activele imobilizate sunt recunoscute la intrarea in gestiune:
  • la costul de achizitie,
  • la costul de productie,
  • la valoarea de aport,
  • la valoarea justa.
Valoarea justa reprezinta suma pentru care activul ar putea fi schimbat ca urmare a unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

La inchiderea exercitiului financiar, activele imobilizate se evalueaza si se reflecta in situatiile financiare anuale la valoarea de intrare, pusa de acord cu valoarea de inventar.

In cazul in care motivatia economica pentru care o societate considera necesara reevaluarea unui activ imobilizat, foarte important este sa fie luat in considerare si faptul ca reevaluarea trebuie aplicata asupra tuturor elementelor din grupa respectiva.

Reevaluarea activelor imobilizate se efectueaza, de regula, la valoarea justa stabilita de catre profesionisti calificati in evaluari, membri ai unui organism profesional in domeniu. Rezultatele reevaluarii se inregistreaza in contabilitate. Diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la costul istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare.

In cazul in care rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci acesta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

In cazul in care rezultatul reevaluarii este o descrestere fata de valoarea contabila neta, atunci acesta se trateaza astfel:

- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma echivalenta acelui activ(surplus din reevaluare);
sau
- ca o scadere a rezervei din reevaluare in limita soldului creditor al rezervei din reevaluare, iar eventuala diferenta neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

Revizuirea duratei de amortizare poate fi justificata in cazul in care s-au modificat conditiile de utilizare sau utilajele sunt invechite ( de ex. s-a schimbat profilul activitatii si acelasi utilaj este utilizat mult mai intens).

Sau dimpotriva, un utilaj complet amortizat mai poate fi utilizat si i se stabileste o noua valoare si o noua durata de amortizare.

Acest lucru se poate face prin aplicarea reevaluarilor care au ca efect cresterea sau descresterea valorii acestora si implicit a cheltuielilor cu amortizarea.

Clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, respectiv durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii, sunt cuprinse in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004.

Acest catalog a adus unele modificari:

- a micsorat duratele de amortizare,
- a introdus plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, dand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare,
- duratele normale de functionare au putut fi reduse pentru mijloacele fixe existente in patrimoniu si care nu erau complet amortizate.

Avand in vedere ca recuperarea valorii de intrare a mijloacelor fixe se face pe baza unui plan de amortizare si ca in costul produselor si serviciilor cheltuielile cu amortizarea au un loc important, ca schimbarea metodei de calcul a amortizarii incalca principiul permanentei metodelor, consideram ca modificarile prezentate trebuie riguros justificate de conducerea societatii. De asemenea ele trebuie prezentate in notele explicative la situatiile financiare anuale.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe, inscrise in evidenta contabila sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil, conform prevederilor art. 24 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste monografia inregistrarilor modificarilor formulate in intrebarea d-voastra o vom putea prezenta in momentul in care ne puneti la dispozitie mai multe informatii legate de tipul ?corectiilor? pe care doreste societatea sa le faca si tipul mijloacelor fixe (de ex. la cladiri schimbarea duratei ar putea conduce la o amortizare accelerata, metoda care este amendata si de reglementarile contabile si de cele fiscale).

Completare:

"Asa cum s-a mai prezentat si in raspunsul anterior, reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 3055/2009 prevad ca, in cazuri exceptionale, durata de utilizare se poate reestima, aceasta operatiune conducand la o noua cheltuiala cu amortizare.

Modificarea duratei de amortizare si implicit a politicilor contabile se poate face incepand cu exercitiul urmator celui in care s-a luat aceasta decizie.

Cu aceasta ocazie nu se schimba informatiile din situatiile financiare anterioare deoarece nu se considera o eroare a perioadelor precedente (cheltuiala cu amortizarea fiind un element de cost, aceasta a fost recuperata).

Schimbarea duratei de utilizare, in sensul micsorarii ei, nu presupune o monografie contabila deosebita deoarece se modifica numai valoarea cheltuielilor cu amortizarea, care devin mai mari.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe, inscrise in evidenta contabila sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil, conform prevederilor art. 24 din Codul fiscal. In continuare se accepta ca o cheltuiala deductibila amortizarea inregistrata fiscal pe perioada de utilizare initiala ramasa.

De ex., consideram ca un utilaj inregistrat la valoarea de 10.000 lei in luna mai 2008 a fost inscris in plaja de 4-6 ani si s-a considerat ca societatea poate recupera valoarea lui pe 5 ani. Utilajul a fost pus in functiune in luna iunie 2008.

Cheltuielile cu amortizarea s-au calculat:

10.000 : (5 x 12) = 167 lei/luna

In anul 2008 s-au inregistrat cheltuieli de = 1.002 lei
6811 = 2813 1.002 lei
In anul 2009 cheltuielile au fost in suma de 2.004 lei.
In anul 2010 s-au inregistrat tot 2.004 lei.

Din valoarea utilajului s-au recuperat prin amortizare 5.010 lei (diferenta provine din rotunjirea zecimalelor).

Din durata de amortizare au ramas 30 de luni.

Daca se reduce aceasta perioada cu 12 luni, adica durata totala va fi de 4 ani, cheltuielile cu amortizare vor fi de aprox. 277lei/luna.

Din luna ianuarie 2011 se va inregistra 6811 = 2813 cu 277 lei/luna.

Diferenta de 110 lei/luna este cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal. In evidenta fiscala, valoarea fiscala a utilajului se va recupera si dupa ce acesta a fost scos din functiune, pe baza informatiilor din registrul fiscal.
Cand se va completa declaratia de impozit pe profit la rd. 14 se va inscrie suma de 167 lei /luna, iar la rd. 29 se va inscrie "0".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2024. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2024 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. Ce sunt dividendele Dividendele...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuri

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale, pe care le vom detalia in continuarea articolului. Persoanele care vor sa beneficieze de masuri trebuie sa depuna cererea pana pe 25 noiembrie 2024. Masuri fiscale introduse prin OUG 107/2024 Masurile stabilite prin OUG nr. 107/2024 se aplica pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Au aceasta OBLIGATIE si firmele neplatitoare de TVA?

    • Firmele neplatitoare de tva au obligatia de a transmite facturile prin SPV? Obligativitate utilizare E-Factura – raspunsul specialistului: Da. Conform Ordonantei de urgenta nr. 120/2021, art. 10 alin. (1), si art. 319 alin. 1 indice 1) din Codul fiscal, obligatia de transmitere a facturilor electronice prin RO e-Factura se aplica pentru toate relatiile comerciale B2B intre persoane impozabile stabilite in Romania, asa cum sunt definite in art. 266 alin. (2)...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3%, introdusa prin OUG 107/2024. Cine beneficiaza

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse mai multe masuri fiscale pentru contribuabili, printre care si acordarea unei bonificatii de 3%. In acest articol vom vedea cine beneficiaza de aceasta. Cine beneficiaza de bonificatia de 3% introdusa prin OUG 107/2024 Astfel, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile...» citeste mai departe aici

  • Notificare de conformare E-TVA. Cand intra in vigoare obligatia de a raspunde la notificare

    • ANAF aduce, printr-un comunicat de presa, clarificari cu privire la procedura de transmitere a "Notificarii de conformare RO e-TVA " si amanarea intrarii in vigoare a unor termene limita. Procedura privind modalitatea de transmitere a formularului "Notificare de conformare RO e-TVA", modelul si continutul acestuia, a fost aprobata prin OPANAF nr.6234/2024, publicat in M.O.al Romaniei, Partea I, nr.887/03.09.2024 Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri. Exemplu de calcul

    • Ce conturi de clasa 7 intra la calculul impozitului de 1% pe cifra de afaceri? Se ia in calcul si contul 765, diferente reevaluare? Calculare impozit minim pe cifra de afaceri – raspunsul specialistului: Contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016