
Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza urmatoare, vom vedea ce implicatii fiscale si obligatii declarative sunt in cazul unei asocieri in participatiune constituite din o firma platitoare de TVA, TVA lunar la facturare si impozit pe profit, o microintreprindere cu TVA la incasare trimestrial si impozit pe veniturile micro si o persoana fizica neplatitoare de TVA. Scopul asocierii este construirea unui imobil de apartamente care vor fi vandute. Primul asociat care va conduce contabilitatea si are si cel mai mare procent (80%), iar firma cu TVA lunar si impozit pe profit.
Din intrebarea formulata rezulta ca administrator al asocierii este firma platitoare de impozit pe profit (firma A) care are si calitatea de platitor de TVA cu perioada fiscala luna calendaristica. Ca administrator al asocierii, firma A trebuie sa intocmeasca lunar, decontul asocierii prin care repartizeaza veniturile si cheltuielile, direct proportional cu cota detinuta de catre fiecare asociat. Deci, prin decontul asocierii se distribuie doar veniturile si cheltuielile realizate in cadrul asocierii, conform contractului de asociere. Acest formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 2634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile, formularul fiind "DECONT PENTRU OPERATIUNI IN PARTICIPATIE (Cod 14-4-14) "
"Decontul pentru operatiuni in participatie se utilizeaza in toate domeniile de activitate in care se efectueaza operatiuni in participatie.
Acesta serveste ca document pe baza caruia se deconteaza cheltuielile si veniturile realizate din operatiuni in participatie, precum si sumele virate intre asociati.
Se intocmeste de catre entitatea care tine contabilitatea asocierii in participatie, lunar, pe fiecare asociat, cu veniturile si cheltuielile ce revin acestuia, pentru inregistrarea in contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate. Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi aplicabil.
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie. "
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Astfel, prin decontul asocierii se respecta prevederile reglementate prin art. 321 alin. (5) din Codul fiscal "(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti. "
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 102 alin. (1) "In aplicarea prevederilor art. 269 alin. (11) si art. 321 alin. (5) din Codul fiscal, asocierilor in participatiune sau altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune, denumite in continuare asocieri, li se aplica prevederile de la alin. (3) - (16), daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere, conform prevederilor art. 321 alin. (5) din Codul fiscal;..…"
Pentru toate achizitiile de bunuri si servicii efectuate in cadrul asocierii, firma A exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile primite de la diversi furnizori/prestatori. Pentru vanzarea apartamentelor construite in baza asocierii, firma A va avea obligatia sa colecteze TVA prin facturile emise in numele asocierii.
Pentru transferarea cotei parti catre C, societatea A nu trebuie sa emita o factura deoarece nu presteaza un serviciu, fiind suficient un decont al asocierii. Practic, sumele (venituri si cheltuieli realizate in asociere) distribuite prin decontul asocierii nu se supun TVA deoarece suma distribuita nu reprezinta o prestare de servicii sau o livrare de bunuri din sfera de aplicare a TVA. Acest aspect este reglementat, in mod expres, la pct. 102, alin. (4) din normele de aplicare ale art. 321 "Serviciile care sunt prestate de membrii unei asocieri corespunzand partii ce i-a fost repartizata fiecaruia dintre ei in acel contract, care sunt menite sa duca la obtinerea unui rezultat comun, nu constituie servicii efectuate cu plata in sensul art. 268 coroborat cu art. 271 din Codul fiscal.
Faptul ca aceste operatiuni sunt desfasurate de asociatul administrator este irelevant in acest sens. ", dar si la alin. (5) "Repartizarea pe baza de decont a veniturilor asocierii, in limita cotei de participare stabilite prin contract, de catre asociatul administrator catre membrii asocierii nu este considerata ca fiind plata pentru bunurile/serviciile prevazute la alin. (3) si (4). Repartizarea cheltuielilor asocierii de catre asociatul administrator, pe baza de decont, in limita cotei de participare stabilite prin contract, nu reprezinta operatiuni in sfera de aplicare a TVA. ".
Reprezinta livrari de bunuri sau prestari de servicii doar sumele distribuite peste cota stabilita prin contract, aspect, de asemenea reglementat la pct. 102 alin. (6) " Atunci cand efectuarea mai multor operatiuni decat partea ce a fost repartizata prin contract unui membru al asocierii implica plata de catre ceilalti membri a operatiunilor ce depasesc aceasta parte, acele operatiuni constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate cu plata, in sensul art. 268 coroborat cu art. 270 si 271 din Codul fiscal. In acest caz, baza impozabila este suma primita de membrul respectiv al asocierii drept contravaloare a operatiunilor ce depasesc partea prevazuta pentru el in contractul de asociere. ".
In ceea ce priveste implicatiile fiscale si obligatiile declarative ale firmei B, trebuie retinut faptul ca veniturile realizate in cadrul asocierii de catre firma B se supun impozitului pe venituri conform prevederilor art. 53 "Baza impozabila", alin. (1) "Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa,… ". Firma B raporteaza, trimestrial, prin declaratia cod 100, impozitul pe venit datorat atat pentru veniturile din activitatea proprie, cat si pentru veniturile obtinute in cadrul asocierii.
De asemenea, veniturile obtinute in cadrul asocierii se au in vedere la determinarea echivalentului in lei al plafonului de 100.000 euro, a carei depasire conduce la obligativitatea societatii B de modificare a vectorului fiscal deoarece va deveni platitoare de impozit pe profit. Daca devine platitoare de impozit pe profit, firma B va trebui sa completeze, anual, si declaratia cod 101.
Pentru firma B nu exista implicatii fiscale d.p.d.v. al TVA chiar daca firma A realizeaza, in numele asocierii, achizitii intracomunitare de bunuri. Practic, in acest caz, firma A nu trebuie sa modifice perioada fiscala din trimestru. Firma B trebuie sa modifice perioada fiscala din trimestru in luna numai daca efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri in nume propriu, fie daca depaseste cifra de afaceri de 100.000 euro in cadrul unui an calendaristic din activitati pentru care este autorizata, altele decat cele din cadrul asocierii.
In ceea ce priveste persoana fizica, consider ca, inainte de asociere, trebuie sa se autorizeze pentru desfasurarea unei activitati independente. Astfel, asocierea poate avea loc numai dupa autorizarea acesteia. In acest context, am in vedere faptul ca sunt considerate venituri din activitati independente si veniturile realizate intr-o forma de asociere, nu numai veniturile realizate in mod individual in calitate de persoana fizica autorizata. In acest context, am in vedere prevederile art. 67 "Definirea veniturilor din activitati independente ", alin. (1) "Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. "
Similar veniturilor realizate de catre firma B in cadrul asocierii, veniturile realizate de catre persoana fizica in cadrul asocierii se supun impozitarii, obligatia declararii revenind persoanei fizice in calitatea de platitoare de impozit pe venit.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Instructiuni pentru completarea formularului (300) Decont de TVASold cont 4582. Cum procedam la inchidere sold?Impozitare venituri microintreprindere. Ce conditii se impun si cine poate detine parti sociale?Metoda corecta pentru inchiderea exercitiului financiar aferent anului trecutDistributie dividende. Asociere in cadrul societatiiUltimele articole
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023A aparut Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022. Cuprinde 70 de monografii de maxima actualitateDeclaratia 300 in 2022: cand se depune si cum se completeazaTestati GRATUIT lucrarea Consilierul Verde al Contabilului! Ofera pe loc raspunsul la orice problema din domeniuContracte de comodat. Regimul fiscal al cheltuielilorArticole similare
Reducerea TVA-ului si impozitul forfetar ar putea fi adoptate in curandCorectarea unei erori materiale la emiterea facturiiCare sunt noutatile fiscale in luna septembrie 2013?Vanzare apartamente sub costul de construire. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?Taxarea inversa: Ce este, cine plateste TVA si cand se aplicaUltimele articole
Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?Transferul de afacere. Reglementari cheie si implicatii fiscaleIn atentia firmelor! Plafonul TVA ar putea CRESTE de la 1 aprilie 2025SAF-T si depunerea D406. Firmele fara activitate economica mai transmit D406?Ce taxe plateste un SRL in 2025 si reglementari cheieArticole similare
SAF-T: De cand trebuie sa depuna D406 firmele care au trecut in 2024 la categoria contribuabililor mijlocii?E-Factura in 2024: Cand apare obligatia inscrierii in registrul RO e-FacturaLa 25 iulie e termenul de plata pentru veniturile din inchirierea de camere in scop turisticCateva temeri legate de noul Cod fiscal. Ce spune Rogojinaru (CNIPMMR)Servicii remediere bunuri importate. Care sunt implicatiile de TVA?Ultimele articole
Venituri din chirii. Care este baza calcul CASS si cum se completeaza D. UnicaVector fiscal. Este necesara actualizarea lui pentru contribuabilii OBLIGATI la plata impozitului pe constructiiVenituri din dividende. Ce schimbari se aplica in 2025 in privinta CASS pentru persoanele fiziceBonul fiscal eronat. Poate fi corectat prin emiterea unui bon fiscal pe minus?Calendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importanteArticole similare
Acordare masa calda. Care e tratamentul fiscal pe care il aplica societatea?Noul sistem de redevente combina taxa pe resurse cu un IMPOZIT PE PROFIT si deduceri petru investitiiTratamentul fiscal-contabil al operatiunilor economice. Tot ce trebuie sa stie contabilii incepatoriProvizioane pentru creante neincasate, preluare de creante. Ce tratament TVA veti aplica?Evaziune fiscala de peste 7.000.000 leiUltimele articole
Declaratia 101. Pana cand se depune formularul pentru anul 2024IMPOZIT PE PROFIT. 5 modificari importante ce impacteaza impozitul in 2024 -2025Depasire plafon impozit micro la 31.12.2024. Cand se depune si cum trebuie completata D700Declaratia 101. ANAF a actualizat D101 pentru impozitul pe profit prin Ordinul 206/2025Intreprinderi legate. Conform OUG 156/2024, aplica impozit micro sau IMPOZIT PE PROFIT in 2025?Articole similare
Studiu de caz: Schimbare vector fiscal de la impozit pe microintreprindere la impozit pe profitConditii microintreprinderi 2023: Ce conditii trebuie sa indeplineasca o microintreprindere anul acestaCota IMPOZIT MICROINTREPRINDERE. Cum stabilim corect impozitarea?Conditii optiune plata impozit pe veniturile microintreprinderiiMicrointreprindere. Depasirea plafonului. Cand apare obligatia de a redeveni microintreprindere?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Se poate face trecerea la impozit pe profit in cursul anului?Microintreprinderi in 2024. Anumite firme pot plati in continuare cota de 3%, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euroMicrointreprinderi care trec la plata impozitului pe profit in 2023. Pana cand trebuie depusa D700?Microintreprinderile care depasesc plafonul de 500.000 euro pot trece la plata impozitului pe profit in sem. II 2023?Declaratia de mentiuni 010 pentru schimbarea vectorului fiscal trebuie depusa pana la data de 31 martieSfaturi de la experti
Indemnizatie de crestere copil. Venituri din dividende
Intrebare: O persoana aflata in concediul de crestere copil de 2 ani poate ridica dividende? Este vreun plafon cate dividende poate ridica fara sa ii fie afectata indemnizatia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Scutire de TVA livrare echipament militar
Intrebare: Este posibil ca furnizorii din Romania de echipamente militare sa evite perceperea TVA local pentru bunurile care vor fi furnizate in Romania in cazul de mai jos? Daca da, ce procedura si documentatie este necesara? Furnizorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA