Raportul Special
realizat de specialisti
Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare din Romania.
Si nu fara motiv: calculele arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1%-3% impozit pe venit) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala platitoare de impozit pe profit cu 16%. Si asta strict datorita faptului ca afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere.
Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!).
Dar nu va faceti probleme!
V-am pregatit un ghid de exceptie, Microintreprinderi 2022. Regim fiscal-contabil. Detalii AICI» Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica.
DA, vreau solutii legale pentru problemele microintreprinderilor!
Noutati pentru 2022
1. Cifra de afaceri
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Plafonul maxim pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor este de 1.000.000 euro, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro fiind cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. Cursul publicat in 31.12.2021 este de 4,9481 lei/euro, prin urmare plafonul maxim aferent incadrarii in acest sistem de impozitare in 2022 estede 4.948.100 lei.
2. Sponsorizarile
Legea nr. 322/2021, publicata pe 30.12.2021, referitoare la sponsorizari, aduce reglementari noi cu impact asupra modului de calcul al impozitului pe veniturile microintreprinderii.
Astfel, pentru sponsorizarile facute pana la 31 decembrie 2021, reportarile mai sunt posibile, prin exceptie, numai pana in 2028 (inclusiv). Pentru sponsorizarile facute incepand cu 1 ianuarie 2022 reportarile mai sunt posibile numai in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit pe veniturile microintreprinderii aferente trimestrului IV.
3. Depunerea formularului 107
Sponsorul are obligatia depunerii online a formularului 107 - Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/burselor private:
• pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
• pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in anumite situatii.
Asadar, pentru anul 2021, termenul depunerii formularului 107 este unul apropiat, respectiv 25.01.2022 (sunt posibile modificari ale acestui termen in contextul schimbarii termenului de depunere al formularului D100 pana la 25.06.2022).
Atentie, nedepunerea in termen a formularului 107 este sanctionata cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru firmele din categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei pentru celelalte persoane juridice. Prevederea e cuprinsa in Ordinul Presedintelului ANAF nr. 1825/2018.
4. Ce se impoziteaza?
O atentie deosebita trebuie acordata evidentierii anumitor cheltuieli si venituri in T4 2021 care influenteaza impozitul de platit de catre o microintreprindere pe final de an incheiat, impozitandu-se practic castigul din diferente de curs valutar sau castigul din venituri si cheltuieli financiare, uneori cu valori deloc de negliat.
DA, vreau solutii legale pentru problemele microintreprinderilor!
Lucrarea Microintreprinderi 2022. Regim fiscal-contabil. Detalii AICI» va ofera solutiile pentru 10 spete controversate!
Este vorba de fapt despre 10 situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, aproape fara exceptie, dificultati. Lucrarea pe care v-o oferim le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii.
Cele 10 situatii sunt:
DA, vreau solutii legale pentru problemele microintreprinderilor!
De ce creeaza microintreprinderile atatea probleme?
De vina este, desigur, legislatia specifica, aflata intr-un amplu proces de schimbare din 2015 incoace.
Astfel, plafonul de venituri anuale pana la care o firma este inclusa in categoria microintreprinderilor a fost majorat in fiecare an, acesta crescand de la 65.000 euro in 2015 la 1.000.000 de euro in 2018. Iar in ceea ce priveste cotele de impunere aplicate asupra veniturilor microintreprinderilor, acestea au fost reduse si diferentiate in functie de numarul de angajati incepand cu anul 2016.
De la cota unica de 3% (impozit pe venit) in anul 2015, s-a ajuns in 2016 la aplicarea cotei de 3% pentru firmele fara salariati, 2% pentru firmele cu 1 salariat si 1% pentru firmele cu cel putin 2 salariati. Pentru ca in 2017, numarul cotelor de impozitare sa fie redus la doua: 1% pentru firmele cu salariati si 3% pentru firmele fara salariati. Cotele de 1% si 3% au fost valabile si in 2018, 2019, 2020.
In prezent, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000de euro.
Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale.
Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Toate aceste subiecte sunt prezentate de o maniera completa si profesionista, cu temeiuri legale, in lucrarea Microintreprinderi 2022. Regim fiscal-contabil. Comandati-o chiar acum!
DA, vreau solutii legale pentru problemele microintreprinderilor!
Consecintele nerespectarii legislatiei privind microintreprinderile sunt dure!
Nerespectarea sistemului de impozitare corespunzator atrage consecinte grave, deoarece un procent de 1% sau 3% aplicat la venituri poate fi diferit de situatia in care, de fapt, societatea trebuia sa aplice in continuare 16% la profit.
Consecintele:
-nedepunerea in termen a declaratiilor conform vectorului fiscal real al societatii
-eventuale sanctiuni pentru nerespectarea termenelor de depunere la ANAF
-acumularea nejustificata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere pe fisa de platitor etc.
De exemplu, in situatia in care o societate trebuie sa schimbe regimul de impozitare de la impozit profit la impozit microintreprindere in 2020, deoarece a realizat o cifra de afaceri in 2020 inferioara plafonului de 1.000.000 euro, ea trebuie sa depuna la ANAF un set de declaratii rectificative, sa plateasca impozitul suplimentar declarat, dar si dobanzi si penalitati consistente.
Nedepunerea declaratiilor in termen constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari ori cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice.
Comanda si tu ghidul Microintreprinderi 2022. Regim fiscal-contabil. Detalii AICI»
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
In 2022 NU mai este valabila reportarea pe 28 trimestre consecutive in cazul microintreprinderilorMICROINTREPRINDERI IN 2022: plafonul de incadrare pentru firme ar putea fi redus la 500.000 euroDeclaratia de mentiuni 010 pentru schimbarea vectorului fiscal trebuie depusa pana la data de 31 martieFirmele pot fi sanctionate cu amenda de pana la 14.000 lei pentru nedepunerea D107 pana pe 25 ianuarie 2022MICROINTREPRINDERI IN 2022. Situatii in care o societate NU mai aplica impozitul pe venitul microUltimele articole
Microintreprinderi: Masuri fiscale de ultima ora pentru 2022-2023 si interpretarea modificarilor RADICALE aduse de OG 16/2022MICROINTREPRINDERI IN 2022. Cota de impozit aplicata de firmele ce se lichideaza in doi ani diferitiArticole similare
TOT ce trebuie sa stii in 2021 despre impozitul pe profit: cota de impozitare, plati si depunerea declaratiilor fiscaleStudiu de caz: Reglementarile procedurii de sponsorizare in cazul unei microintreprinderiSPONSORIZARI catre institutii publice: Inscrierea in Registrul Unitatilor de cult si depunerea Declaratiei 163Ce presupune deducerea SPONSORIZARIi din impozitul pe profit?ANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arendaUltimele articole
Ce trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileProcedura inventarierii patrimoniului + alte zeci de proceduri contabile pentru societatiModificare an fiscal. Cum se completeaza D177 pentru redirectionarea impozitului pe profitDeclaratia pentru trezorerie. Au si ONG-urile obligatia de a o depune?Conform Ordinului 2326/2017, declaratiile fiscale se transmit OBLIGATORIU in sistem online. Lista formularelorArticole similare
Este oficial! Finantele completeaza mai multe reglementari contabile introduse prin Ordinul 2048/2022Schimbare REGIM FISCAL. Pentru trecerea de la impozit micro la profit trebuie depusa D700 la ANAF in termen de 15 zileImpozitul pe reprezentanta pentru un an fiscalStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Aspecte ale planificarii fiscale internationaleUltimele articole
Decontare transport angajati. REGIM FISCAL si studii de caz utileMicrointreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorCum pot trece firmele de la regimul micro la cel pe profit in timpul anuluiMicrointreprinderi in 2024: Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele suspendate pentru a-si relua activitateaSfaturi de la experti
Diferente la cantarire deseuri
Intrebare: Societatea trimite deseurile pe baza unei cantariri, insotite de un aviz (care contine cantitatea cantarita in societate), catre societatea care recicleaza deseurile. La societatea de reciclare, aceste deseuri sunt recantarite,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Extindere activitate Uber/Bolt
Intrebare: Am o societate platitoare de impozit pe profit, cu cod special de TVA, care efectueaza transport de persoane pe platforma Bolt. Firma aceasta doreste sa isi mareasca numarul de masini inscrise in platforma Bolt, adaugand masini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar
Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?
10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea
E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA