
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Va rog sa ma ajutati in tratamentul contabil si fiscal al urmatoarei spete: Administratorul societatii detine un contract de comodat pentru un mijloc de transport proriu pe care il foloseste la transportarea marfurilor pentru societatea pe care o detine. Pentru a descarca mai usor sacii cu marfa a facut niste modificari la mijlocul de transport in valoare de aproximativ 15.000lei care au fost facturate pe societate.
Cheltuiala respectiva se considera deductibila daca avem contractul de comodat sau e nevoie de un contract de inchiriere? Se considera modernizare care trebuie amortizata fiind valoare mare? Mentionez ca societatea este microintreprindere si este platitoare de TVA. TVA-ul respectiv se poate deduce? E corect facturata pe persoana juridica sau ar fi trebuit sa fie facturata pe persoana fizica?
Baza legala:
CODUL CIVIL din 17 iulie 2009 (**republicat**)
Capitolul XIII Contractul de imprumut
Sectiunea 1 Dispozitii generale
Articolul 2.144
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Articolul 2.146
Notiune
Imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.
Articolul 2.148
Obligatia comodatarului
(2) Comodatarul nu poate folosi bunul imprumutat decat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract ori, in lipsa, dupa natura bunului.
Articolul 2.151
Cheltuielile facute cu bunul
(1) Comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul.
(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.
..
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
ART. 25 – Cheltuieli
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
i) amortizarea, in limita prevazuta la art. 28;
.
ART. 28 - Amortizarea fiscala
(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
a) investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea;
.
l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
ART. 298 - Limitari speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
...
Opinie:
Cheltuiala respectiva, efectuata de catre societate in baza contractului de comodat, este considerata ca fiind deductibila, avand in vedere faptul ca societatea are calitatea de comodatar (suportand cheltuielile efectuate pentru folosirea vehiculului – factura fiind intocmita corect, in lipsa altor prevederi contractuale specifice), investitia fiind considerata mijloc fix amortizabil, iar vehiculul fiind utilizat in scopul derularii activitatilor de vanzari si achizitii de catre societate. De asemenea, TVA aferenta facturii respective este deductibila, nefiind aplicabila restrictia prevazuta in Codul Fiscal.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Cum infiintezi un SRL-D? Tot ce trebuie sa stii despre societatea cu raspundere limitataStudiu de caz: Inchirierea si declararea unui imobil ca sediu secundarCum stabilim venitul net din activitati independente?Pasi de urmat pentru infiintarea PFACONTRACT DE COMODAT. Cele mai importante aspecte contabile si fiscale!Ultimele articole
Cheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliateVenituri din chirii in 2023. Ce obligatii au persoanele care realizeaza venituri din chirii incepand cu acest anCum se deconteaza cheltuielile cu combustibilul in cazul microintreprinderilor? Documente necesarePropunere legislativa: Din 2022 si minorii ar putea avea dreptul sa isi faca PFA-uriContractele de comodat. Reincadrare si ajustare TVAArticole similare
Documentar: Regimul fiscal al microintreprinderilorFacturarea transportuluiNoutati microintreprinderi in 2022: plafonul pentru cifra de afaceri, sponsorizarile, depunerea formularului 107, cheltuieli si venituri in T4Societati comerciale care folosesc servicii de publicitate pe Facebook. Documente justificative si REGIM FISCAL TVAImpozitarea persoanelor fizice nerezidente. Ce REGIM FISCAL se aplica?Ultimele articole
Proiect: Finantele completeaza mai multe reglementari contabile introduse prin Ordinul 2048/2022Vanzare autotusim. MONOGRAFIE contabila pentru persoanele fizice si juridiceMicrointreprinderi in 2023: Firmele cu angajati care au CIM suspendat mai pot face parte din acest REGIM FISCAL?MEGA OFERTE in luna decembrie la Rentrop& Straton. Reduceri de 80% si transport GRATUITCodul Fiscal, modificat din nou de Finante. Proiectul aduce o serie de amendamente la Legea 227/2015 si la OG 16/2022Sfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile