Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadouri cu valoarea unitara mai mare de 100 lei acordate angajatilor. Care este regimul fiscal TVA?

07-Ian-2021
6301

Intrebare: In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

 

Astfel, in luna decembrie societatea a acordat unui client un cadou compus din 2 produse: produsul A - 500 lei fara TVA - cota 19% si produsul B - 25 lei fara TVA - cota 9%. Pentru ambele produse s-a dedus TVA.

 

Cum se va determina depasirea de plafon, respectiv taxa colectata, avand in vedere faptul ca produsele care compun respectivul cadou au cote de TVA diferite? 

Raspunsul specialistului:


Prevederile articolului 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal trebuie coroborate cu cele de la pct. 7 alin. (12) lit. a) din normele de aplicare ale art. 270 din Codul fiscal conform carora se are in vedere valoarea individuala de 100 lei, exclusiv TVA, pentru fiecare obiect acordat drept cadou 


"In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:
a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;"

Astfel, se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri doar suma care depaseste plafonul individual de 100 lei, exclusiv TVA al fiecarui bun din cadrul unui cadou oferit unei persoane, in acelasi, ambalaj, de exemplu, intr-un cos format dintr-un smart watch in suma de 600 lei, exclusiv TVA casti audio 300 lei, exclusiv TVA un tort de ciocolata 140 lei, exclusiv TVA o sampanie 120 lei, exclusiv TVA = 1.060 lei, exclusiv TVA pentru care s-a exercitat, integral, dreptul de deducere, cu exceptia sumei TVA aferente sampaniei. 

In acest caz, baza de impozitare a TVA pentru care se colecteaza TVA prin aplicarea cotelor diferentiate de TVA 19% si 9% este in suma de: 740 lei = (600 – 100) (300 – 100) (140 – 100) . Deci baza de impozitare de 740 lei este formata din ceea ce depaseste 100 lei pentru fiecare obiect din cos, respectiv 500 200 40_lei pentru care se colecteaza TVA in suma de 136,60 lei, prin aplicarea cotei diferite de TVA, in functie de natura bunului pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, astfel:
19%: 700 x 19 % = 133,00 lei
9%: 40 x 9% = 3,60 lei

Daca se ofera astfel de cadouri catre 10 parteneri de afaceri, suma TVA autocolectata in luna decembrie 2020 este de 1.366 lei (136,60 lei x 10). Valoarea autofacturii se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna decembrie 2020, daca perioada fiscala este luna calendaristica sau pentru trimestrul IV 2020, daca perioada fiscala este trimestrul si se raportaza prin decontul de TVA cod 300, la randuri distincte, respectiv: 
la randul 9 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, din care baza de impozitare TVA 7.000 lei si TVA colectata 1.330 lei;
la randul 10 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 9%” din care baza de impozitare TVA 400 lei si TVA colectata lei 36 lei.

Pentru aplicarea acestui tratament fiscal ne "inspiram" din acelasi rationament fiscal utilizat la exemplificarea aplicarii cotei reduse de TVA din exemplul 1, reglementat prin normele de aplicare ale art. 291 alin. (2) de la pct. 37 alin. (11)
"(11) In situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate, in caz contrar se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a pachetului. Se excepteaza bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor in conditiile prevazute la pct. 7 alin. (10) lit. a).

Exemplul 1: La vanzarea unui cos care are un pret total, care cuprinde atat produse alimentare, cat si bauturi alcoolice si produse cosmetice, se aplica cota de TVA aferenta fiecarui produs in parte, in masura in care bunurile care compun cosul pot fi separate, in caz contrar aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a cosului."

Pentru sampanie nu se exercita dreptul de deducere conform prevederilor 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere", caz in care nu sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (8) lit. c), chiar daca sampania respectiva, oferita cadou, depaseste valoarea individuala de 100 lei, exclusiv TVA 
"(7) Nu sunt deductibile:
........
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii."

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016