Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 100: Sponsorizari pentru sustinerea entitatilor nonprofit. Deducere din impozitul pe veniturile microintreprinderilor

30-Iul-2019
8467

"Am vrea sa redirectionam catre o entitate nonprofit 20% din impozitul pe venituri micro. Am vrea sa stim cum completam declaratia 100? Dar daca redirectionam tot impozitul, avem acest drept si cum?", intreaba unul dintre cititorii nostri. expertul nostru contabil, Dani Cucu, va raspunde acestor nelamuriri in cele ce urmeaza.

Raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. 56 alin. (11) din Codul fiscal, microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Societatile au posibilitatea sa reporteze sumele care nu sunt scazute in limita mentionata mai sus din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Persoanelor care le revin obligatiile declarative si de plata privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor au obligatia de a completa Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat conform cap. II pct. 3.1. din OPANAF 587/2016, astfel:

- La randul 1 al declaratiei contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in perioada de raportare inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari inscrise la randul 1.1.



- La randul 1.1. denumit „Suma deductibila” se inscrie suma reprezentand sponsorizarile pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.

- La randul 2, denumit „Suma de plata” se inscrie diferenta dintre suma datorata si suma inscrisa la randul 1.1.

In concluzie, Codul fiscal nu impune restrictii cu privire la nivelul sponsorizarii efectuare de societate, insa admite deducerea limitata a sumelor aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective. Societatea are posibilitatea reportarii sumelor astfel nededuse in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive, declararea realizandu-se conform celor detaliate mai sus.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016