Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza: Termen-limita pentru a declara contractele part-time, D 112 actualizata si Guvernul taie sponsorizarile deductibile

03-Nov-2017
2494
Va oferim o noua sinteza Fiscalitatea.ro in care am inclus noutatile importante cu incidenta fiscala din ultima perioada. Va reamintim astfel care este termenul-limita pentru declararea contractelor part-time, va punem la dispozitie D112 actualizata la 2 noiembrie, subliniem faptul ca din 2018 firmele nu vor mai putea face sponsorizari deductibile si, totodata, va reamintim ca se modifica legea privind tranzactiile in numerar. 


Atentie! Contractele part-time multiple se declara pana la 6 noiembrie
 
In ce priveste angajatii part time cu mai multe contracte de munca, acestia trebuie sa-si declare pana luni, 06.11.2017, veniturile din luna octombrie 2017.
 
In concret, salariatii part time sau cu plata in acord trebuie sa depuna pana luni, 06 noiembrie 2017, la fiecare angajator, cate o declaratie pe propria raspundere ca au obtinut in OCTOMBRIE 2017, in total, cel putin 1.450 de lei brut.
 
Aceasta obligatie apar doar daca acesti angajati obtin venituri in baza mai multor contracte de munca. Declaratiile sunt folosite de firme pentru a obtine scutirea de plata majorata a contributiilor la pensii (CAS) si sanatate (CASS) pentru luna octombrie 2017 (declarare in D 112).
 
Astfel, daca o persoana angajata la mai multe companii, cu norma partiala sau cu plata in acord, castiga lunar, in total, cel putin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie sa depuna la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere. Declaratia se depune doar la angajatorii care ii platesc cu sume mai mici de 1.450 de lei brut pe luna.
 
Obligatia este valabila incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017, iar declaratiile vor fi depuse lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care aceasta este necesara.
 
Cititi continuarea aici!
 
 
Noul formular 112 actualizat se poate depune incepand cu 6 noiembrie. Descarcati D 112 actualizat 2 nov
 
 
Incepand cu aceasta luna, pentru raportarea veniturilor aferente lunii octombrie 2017 se utilizeaza un nou formular 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. Modelul si continutul noului formular au fost aprobate prin OMFP 1024/2017 publicat in M.Of. nr. 716 din data de 05 septembrie 2017.
 
Noul formular a fost publicat de ANAF la 25 octombrie, ajungand la versiunea vers. 5.0.1 din 01.11.2017, in urma actualizarilor din noiembrie 2017, insa momentan acesta nu poate fi depus, depunerea fiind disponibila in cursul zilei de luni, 06 noiembrie.
 
Formularul a fost modificat ca urmare a schimbarilor legislative din ultimii ani, fiind adaptat acestor schimbari, corelat cu articolele din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, in vigoare de la 01 ianuarie 2016 si completat cu noi informatii. Noile prevederi aduc si clarificari suplimentare cu privire la modul de completare a formularului.
 
Pentru actualizarile din data de 2 noiembrie 2017 pentru D 112, click AICI!
 
 
 
Peste 80% dintre companiile cu profit din Romania nu vor mai putea face sponsorizari deductibile
 
Noile modificari aduse Codului fiscal vor impiedica peste 80% dintre companiile cu profit din Romania sa sprijine diverse cauze sociale facand sponsorizari deductibile.
 
Asociatia pentru Relatii Comunitare a transmis recent un comunicat prin care explica, potrivit HotNews.ro, ca in cazul in care va fi impozitata cifra de afaceri si nu profitul, peste 80% dintre companiile cu profit din Romania nu vor mai putea face sponsorizari deductibile. 
 
In prezent, transmite aceeasi sursa,legislatia din Romania permite companiilor sa directioneze pana la 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre diverse cauze sociale, prin sponsorizari. Insa, microintreprinderile care nu platesc impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, nu pot beneficia de aceasta facilitate. 
 
De la 1 ianuarie 2018 insa, vor fi impozitate pe baza cifrei de afaceri, si nu a profitului, toate firmele cu cifra de afaceri pana la 1 milion de Euro.
 
Cititi continuarea aici >>
 
 
 
Proiect de modificare a legii nr.70/2015 privind tranzactiile cu numerar
 
Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
 
1. Descrierea situatiei actuale
 
La art.11, alin.(3) din Legea nr.70/2015 se prevede ca persoanele prevazute la art.1, alin.(1), respectiv persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderi familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocierile si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori.
 
Insa, in practica, exista posibilitatea ca persoanele respective sa efectueze operatiuni de plati prin instrumente de plata cu acces la distanta (internet banking, mobile banking). in astfel de situatii, institutiile de credit sunt in imposibilitatea de a solicita documente justificative legale pentru efectuarea unor astfel de transferuri.
Cititi mai multe aici >>>
 
 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016