Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al cheltuielilor privind acordarea folosintei unui teren unei sucursale a societatii din SUA

07-Iun-2013
3983
O societate comerciala X SRL, cu sediul social in Romania, achizitioneaza un teren in Romania, care urmeaza a fi dat in folosinta, cu titlu gratuit, sucursalei din Romania a societatii Y din SUA care va construi o cladire pe acest teren. Mentionez faptul ca societatea din SUA este asociatul unic al soc. X din Romania.

Vom stabili in ce masura societatea X poate sa isi deduca la calculul impozitului pe profit cheltuielile legate de acest teren, avand in vedere faptul ca nu ii aduce niciun venit.

De asemenea, tinand cont de faptul ca societatea X este afiliata cu societatea straina, vom vedea in ce masura poate da spre folosinta cu titlu gratuit terenul sucursalei din Romania a societatii din SUA.

Se va stabili astfel cum va considera soc. X acest teren, daca nu isi desfasoara activitatea in acea locatie - punct de lucru si daca va trebui sa isi declare punct de lucru in cazul in care sucursala va inchiria cladirea societatii X care da terenul spre folosinta, avand in vedere faptul ca soc. X deja are un sediu social.
Solutia consultantului:
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Facturare lucrari asupra bunurilor mobile Inclin totusi catre exceptia de la 278 (6), bunurile raman pe teritoriul RO dupa prestarea serviciilor si nu catre 278 (2) raspunsul dvs. Multumesc oricum pentru raspuns.citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchiriere autoturism Revin cu clarificarea acestei operatii: A-firma de turism din RO B-firma din RO C-firma din RO Firma A factureaza aceste servicii firmei B(la rubrica TVA este trecut "inclus cf art...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Justificare transport livrare intracomunitara Societatea noastra produce bunuri care sunt livrate intracomunitar, iar pentru aceste livrari emitem facturi fara TVA. Justificarea scutirii de TVA se poate face pe baza unor...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Impozitare cesiune drepturi de autor Un SRL a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu o persoana fizica, iar impozitul de 10% aferent veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari Societatea a platit impozit pe profit 42021 lei in anul 2024 si nu a facut nici o sponsorizare in 2024. Ce suma poate sa redirectioneze catre un copil bolnav de leucemie, care are...citeste mai mult

Potrivit dispozitiilor legale privind amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale precum si a celor privind recunoasterea acestora in bilantul contabil, regula generala de evaluare a imobilizarilor corporale este, dupa caz:

- la costul de achizitie,

- costul de productie,

- valoarea de aport.

Costul de achizitie contine:

- pretul de cumparare,

- reducerile comerciale care se scad din pretul de cumparare,

- taxele vamale si taxele nerecuperabile,

- cheltuielile direct legate de punerea in functiune a activului (costuri cu amenajarea amplasamentului, de livrare si manipulare, de montaj, onorarii, cu dobanzile etc.).

In costul unei imobilizari corporale mai pot fi incluse si alte costuri cum sunt taxele nerecuperabile, comisioanele, taxele notariale, etc.

Potrivit dispozitiilor legale privind amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale precum si a celor privind recunoasterea acestora in bilantul contabil, terenurile se incadreaza in grupa imobilizarilor corporale. Contabilitatea sintetica a terenurilor se tine distinct pentru terenuri si pentru amenajari de terenuri. In cazul terenurilor si al amenajarilor de terenuri, contul sintetic 211 "Terenuri si amenajari de terenuri" este tinut in doua sintetice de gradul II.

In contabilitatea analitica, terenurile se evidentiaza in functie de destinatia sau utilitatea lor(de ex. terenuri agricole, silvice, terenuri cu zacaminte etc).

Terenurile nu se amortizeaza. Terenurile se inregistreaza in contabilitate la intrarea in patrimoniu, la valoarea stabilita, in functie de clasele de calitate, suprafata, amplasare si/sau alte criterii legale, la costul de achizitie sau la valoarea aportului in natura, dupa caz.

In situatia prezentata de d-voastra, achizitionarea terenului de societatea SRL din Romania se inregistreaza:

2111 = 404

"Terenuri" "Furnizori de imobilizari"/analitic distinct

In ce priveste cedarea cu titlu gratuit a terenului sucursalei societatii din USA, aceasta se poate face pe baza unui contract de donatie, sponsorizare sau comodat, cu respectarea prevederilor legale generale in vigoare si a celor privind legislatia terenurilor, in special.

Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu donația este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Scoaterea din evidenta a terenului dat cu titlu gratuit se face:

6582 = 211

"Donatii acordate" "Terenuri"- analitic

Comodatul, sau asa cum este definit in noul Cod civil la art. 2146 - 2157 "imprumutul de folosinta" este esentialmente gratuit.

Imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.

Un contract de comodat devine valabil din data semnarii documentului sau de la o data prestabilita de proprietar si comodatar. Chiar daca se stabileste o perioada de valabilitate pentru un astfel de imprumut, partile trebuie sa aiba in vedere faptul ca dreptul de folosinta asupra acestor bunuri nu are un caracter perpetuu.

Printr-un contract de comodat se transmite dreptul de utilizare si nu de proprietate comodatarului.
Societatea SRL din Romania poate da acest teren spre folosinta, cu titlu gratuit, sediului permanent al societatii din SUA. In ceea ce priveste sponsorizarea, de mentionat este faptul ca o sucursala nu poate fi sponsorizata, potrivit prevederilor Legii sponsorizarii 32/1994, cu modificarile ulterioare.

Sucursala societatii din USA (sediul permanent) trebuie sa se inregistreze atat la oficiul registrului comertului cat si la organul fiscal competent din subordinea ANAF.

Societatea SRL din Romania nu trebuie sa isi declare punct de lucru terenul deoarece potrivit art. 74 dom OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, acesta nu este utilizat pentru desfasurarea activitatii, integral sau partial (birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea).

Pentru societatea SRL din Romania terenul este o imobilizare corporala (mijloc fix), inregistrat ca atare in evidenta contabila.

Sucursala din USA poate construi un sediu pe acest teren daca exista un contract cu societatea SRL (comodat, inchiriere, asociere), iar sediul poate fi utilizat de societatea SRL cu conditia sa desfasoare activitate acolo si sa-si declare sediul. Aceasta isi poate desfasura activitatea in mai multe sedii, potrivit legii, in conditiile in care nu sunt incalcate principiile privind stabilirea preturilor de piata ale tranzactiilor derulate cu persoane afiliate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016