Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutirea de taxe pentru suma de 200 de lei se aplica si in cazul persoanelor angajate dupa data de 1.06.2022, daca au un salariu brut de 2.750 de lei

03-Iun-2022
4487
Scutirea de taxe pentru suma de 200 de lei se aplica si in cazul persoanelor angajate dupa data de 1.06.2022, daca au un salariu brut de 2.750 de lei

In perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 firmele pot majora in mod voluntar salariul de baza al angajatilor, fara ca aceasta suma sa fie impozitata. Scutirea de taxe pentru aceasta suma se aplica si in cazul persoanelor angajate dupa data de 1.06.2022, daca au un salariu brut de 2.750 de lei.

Conform Inspectiei Muncii, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in perioada 01.06 - 31.12.2022, angajatorii pot majora, voluntar, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2.550 lei la 2.750 lei. Aceasta majorare se acorda salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, sunt incadrati cu norma intreaga si numai la locul unde se afla functia de baza.

Pentru suma de 200 lei nu se datoreaza impozit pe venit si contributiile sociale obligatorii.

Prevederea majorarii salariului minim este, insa, obligatorie in cazul persoanelor nou-angajate in perioada 01.06 - 31.12.2022, nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include alte sporuri, urmand sa fie de 2.750 lei, nivel minim pe care angajatorii trebuie sa il prevada in contractul individual de munca daca doresc sa beneficieze de facilitatile fiscale prevazute de actul normativ.

Aceasta prevedere nu se aplica personalului salarizat potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fondurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, masura fiind destinata exclusiv salariatilor din domeniul privat.

In atentia angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara, potrivit Codurilor CAEN 01 – agricultura, vanatoare si servicii anexe (codurile 011 – 016) si CAEN 10 - Industria alimentara:

Incepand cu data de 1 iunie 2022, vor fi operate si transmise in Revisal modificarile salariale intervenite prin efectul Legii nr. 135 din 13 mai 2022, pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Astfel, pentru salariatii angajatorilor care desfasoara, pe teritoriul Romaniei, activitati in sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand, in medie, 17,928 lei/ora. in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. h) H.G. nr. 905/2017, aceste modificari se transmit in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.

Important! Prevederile Legii nr. 135/2022 trebuie coroborate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora “Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata […]”. Astfel, facem precizarea ca valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional in sectorul agricol si in industria alimentara este cea prevazuta la art. III alin. (1) si (2) din Legea nr. 135/2022.

Institutia mentioneaza ca, in urma interogarii, la data 30.05.2022, a bazei de date privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor in format electronic, ce contine informatii conform transmiterilor de registru efectuate de catre angajatori, numarul total de contracte active cu tipul normei norma intreaga si salariu de baza lunar brut de 2.550 lei, pentru care este obligatorie operarea si aplicarea majorarii salariale, este de 34.586 pentru Codul CAEN 01, respectiv 56.605 pentru codul CAEN 10.

De retinut:

- Majorarea este facultativa si nu este obligatoriu sa fie acordata de la inceput de luna, putand fi acordata si pentru o fractiune de luna, situatie in care se va diminua corespunzator. In mod similar, suma de 200 lei se diminueaza in functie de data angajarii, respectiv data incetarii contractului individual de munca.
- Majorarea de 200 de lei vizeaza exclusiv salariul minim de 2.550 de lei. Ea nu se acorda la salariile minime de 3.000 lei stabilite in domeniile constructii, agricultura si industria alimentara.
- Scutirea de taxe pentru suma lunara de 200 de lei se aplica si in cazul persoanelor angajate dupa data de 1.06.2022, carora li se stabileste un salariu brut de 2.750 de lei, fara a lua in calcul sporurile si alte adaosuri.

 

Sursa: Inspectia Muncii

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016