
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
"O societate comerciala din Romania poate efectua sponsorizari catre o entitate persoana juridica fara scop lucrativ nerezidenta si sa scada aceste sume din impozitul pe profit datorat?"
Specialistul nostru este de parere ca da, in conditiile in care sunt indeplinite anumite prevederi. Vezi analiza completa in cele ce urmeaza.
Cheltuielile cu sponsorizarea sunt expres prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la art. 25, alin. (4), lit. i) cu trimitere directa la Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Asa cum se prevede la art. 4, alin. (1) lit. a) din Lege, poate beneficia de sponsorizare orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator etc.
De asemenea, poate fi sponsorizata si orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, a carei activitate in unul din domeniile enumerate la art. 4 este recunoscuta de catre o persoana fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica care desfasoara la randul ei o astfel de activitate.
Din prezentarea acestor prevederi legale rezulta ca daca aceste organizatii nonprofit isi desfasoara activitatea in Romania pentru domeniile declarate si sunt inscrise in Registrul pentru care se acorda deduceri fiscale, acestor cheltuieli li se pot aplica dispozitiile art. 25, alin. (4), lit. i) referitoare la scaderea din impozitul pe profit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva doreste sa achizitioneze o cladire de birouri cu terenul aferent (cladirea nu este noua), de la o alta societate inregistrata in scopuri de tva. Suntem obligati sa aplicam masurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este inregistrarea contabila aferenta unei popriri prin banca in cazul in care aceasta este non fiscala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<